fbpx
Претрага

Летовање на Голији 2024

  • ТЕРМИН: 11. – 21. јуни 2024. год.

  • СМЕШТАЈ: Вила Ивановић Одвраћеница

  • ЦЕНА: 24.000 предшколци – 26.000 ђаци

  • ПЛАЋАЊЕ: у четири рате, март, април, мај и јун

  • ПРИЈАВА: код васпитача, најкасније до 29. фебруар 2024. год.

Смештај је обезбеђен у вили “Ивановић” у центру Одвраћенице. Више о смештају прочитајте ОВДЕ.

На новоформираном ТЦ “Одвраћеница” од стране парка природе “Голија” изграђен је центар за посетиоце са прелепим планинским кућама у виду апартмана, гостинском кућом, као и информативно-едукативним кућицама. У близини се налазе терени за кошарку, одбојку, рукомет и фудбал.

За оне који воле да шетају и одржавају кондицију, на располагању је стаза здравља, као и ајсно обележена планинска стаза, дужине 9 км која води директно до врха Голије, Јанковог камена.

Највиши врх Голије, Јанков камен који се налази на 1.833м надморске висине уједно је и највиши врх југозападне Србије.

Једна легенда каже да је Јанков камен добио име по Сибињанин Јанку, који је враћајући се са Косова на овом месту оставио камен.

Друга каже да су се два сина посвађалча око очевог наследства. Отац је решио то на једноставан начин. Направио је надметање између њих. Ко први донесе камен до највишег врха Голије добија цело наследство.

Брат Ратко је дошао до пола пута и одустао, а његов камен се скотрљао низбрдо до потока. Тако еј поток добио име Ратков поток. Јанко је победио, а о његовој величанственој храбрости се и даље препричавају урбане легенде.


Јанков камен је једна оаза природних лепота са које се пружа прелеп поглед. Осећај сваког посетиоца је назамислив, а коментари су типа “Био сам на крову Србије”. Заправо је тако. Имате осећај као да је цела Србија на вашем длану.

Голија је нетакнута природа. На сваком кораку чека по једна природна лепота, а свака има своју легенду.

У току су пријаве за зимовање

Санкање на Руднику и скијање на Копаонику за предшколце и ђаке! Рок за пријављивање 15.11.2020.

Погледајте шта се руча у вртићу