fbpx
Претрага

О адаптацији

Програм адаптације

Свако дете је индивидуа за себе тако да другачије реагује на новонастале ситуације у његовом животу. Полазак у вртић код неке деце изазива плач, вриску, бацање по поду, а нека деца реагују одбијањем хране, спавања, пишке у кревет, жале се на болове у стомаку, на све начине одуговлаче да крену у вртић, правдајући се да им се спава… Све су то очекиване реакције у периоду адаптације детета на боравак у предшколској установи.

Веома битан фактор како у адаптацији тако и у наставку боравка јесте однос родитељ – васпитач. Ретко који родитељ ће остати равнодушан према свом малишану који неутешно плаче и јако га грли. Али родитељ својом реакцијом мора да покаже детету да га оставља у сигурне руке и то тако што одлучно своје дете предаје васпитачу без непотребног задржавања и испитивања васпитача јер то показује детету да сте и ви као родитељ несигурни, што додатно улива страх код вашег детета.

Период адаптације подразумева време које је детету потребно да се навикне и прихвати нову средину. Нова средина са собом носи ново окружење, нове особе, децу, простор и дневни режим који има другачији ритам.

Дете углавном бира васпитача који га је први дочекао и прича о њему као добром и најбољем. Због тога родитељ стиче утисак да други васпитач није довољно посвећен и рађа се неповерење.

Адаптацију не треба прекидати (да остану код баке,деке…) јер се тиме детету шаље порука да ако довољно плаче и прави сцене не мора у вртић. А поновна адаптација је углавном много тежа него први пут и траје дуже, без потребе, а деца више пате.

Оно што ви можете учинити је:

🌼 будите тачни када долазите

🌼 имајте пуно разумевање за дететова осећања и реакције

🌼 проводите више времена с дететом код куће у играма и активностима које воли

🌼 сазнајте о вртићу кроз игру уместо да инсистирате да Вам прича о њему, можда не жели

🌼 покажите детету да га прихватате иако оно не прихвата вртић

🌼 дајте му довољно времена да савлада свој бол

🌼 упознајте дете са вртићем, групом, будућим васпитачем доласком у посету, обиђите објекат, поразговарајте са другарима и одведите дете са собом.

Новопримљена деца у ПУ „Гимназион“ бораве одмах читав дан. Један од запослених васпитача има задатак да се, првих дана у потпуности посвети новом детету. То практично значи да ће, уколико је потребно, читав дан провести у индивидуалном раду са дететом. Све што се догађа у првим данима боравка новог детета организује се на начин који њему улива сигурност. То значи да се свака активност одвија у исто време, на  истом месту, на потпуно исти начин… Што мање измена значи предвидљивост догађаја од којих је за дете најважнији долазак његових родитеља. Уколико нема изненађења и непредвиђених збивања и уколико, по договору, првих дана родитељ долази у договорено време, дете веома брзо стекне сигурност, опусти се и након тога може безбрижно да ужива у сваком дану. Поред тога, води се рачуна и о томе да све потребе детета буду адекватно и у правом тренутку задовољене. Наше искуство говори да, иако је време адаптације различито од детета до детета, већ након недељу или две проблема те врсте готово да нема. Деца веома брзо и лако прихвате како вршњаке, тако и одрасле особе које се о њима брину.

У току су пријаве за зимовање

Санкање на Руднику и скијање на Копаонику за предшколце и ђаке! Рок за пријављивање 15.11.2020.​

Погледајте шта се руча у вртићу