О адаптацији

ПРОГРАМ АДАПТАЦИЈЕ

Свако дете је индивидуа за себе тако да другачије реагује на новонастале ситуације у његовом животу. Полазак у вртић код неке деце изазива плач, вриску, бацање по поду, а нека деца реагују одбијањем хране, спавања, пишке у кревет, жале се на болове у стомаку, на све начине одуговлаче да крену у вртић, правдајући се да им се спава… Све су то очекиване реакције у периоду адаптације детета на боравак у предшколској установи.
Веома битан фактор како у адаптацији тако и у наставку боравка јесте однос родитељ – васпитач. Ретко који родитељ ће остати равнодушан према свом малишану који неутешно плаче и јако га грли. Али родитељ својом реакцијом мора да покаже детету да га оставља у сигурне руке и то тако што одлучно своје дете предаје васпитачу без непотребног задржавања и испитивања васпитача јер то показује детету да сте и ви као родитељ несигурни, што додатно улива страх код вашег детета.
Период адаптације подразумева време које је детету потребно да се навикне и прихвати нову средину. Нова средина са собом носи ново окружење, нове особе, децу, простор и дневни режим који има другачији ритам.
Дете углавном бира васпитача који га је први дочекао и прича о њему као добром и најбољем. Због тога родитељ стиче утисак да други васпитач није довољно посвећен и рађа се неповерење.
Адаптацију не треба прекидати (да остану код баке,деке…) јер се тиме детету шаље порука да ако довољно плаче и прави сцене не мора у вртић. А поновна адаптација је углавном много тежа него први пут и траје дуже, без потребе, а деца више пате.

Оно што ви можете учинити је:

  • будите тачни када долазите
  • имајте пуно разумевање за дететова осећања и реакције
  • проводите више времена с дететом код куће у играма и активностима које воли
  • сазнајте о вртићу кроз игру уместо да инсистирате да Вам прича о њему, можда не жели
  • покажите детету да га прихватате иако оно не прихвата вртић
  • дајте му довољно времена да савлада свој бол
  • упознајте дете са вртићем, групом, будућим васпитачем доласком у посету, обиђите објекат, поразговарајте са другарима и одведите дете са собом.

Новопримљена деца у ПУ „Гимназион“ бораве одмах читав дан. Један од запослених васпитача има задатак да се, првих дана у потпуности посвети новом детету. То практично значи да ће, уколико је потребно, читав дан провести у индивидуалном раду са дететом. Све што се догађа у првим данима боравка новог детета организује се на начин који њему улива сигурност. То значи да се свака активност одвија у исто време, на  истом месту, на потпуно исти начин… Што мање измена значи предвидљивост догађаја од којих је за дете најважнији долазак његових родитеља. Уколико нема изненађења и непредвиђених збивања и уколико, по договору, првих дана родитељ долази у договорено време, дете веома брзо стекне сигурност, опусти се и након тога може безбрижно да ужива у сваком дану. Поред тога, води се рачуна и о томе да све потребе детета буду адекватно и у правом тренутку задовољене. Наше осмогодишње искуство говори да, иако је време адаптације различито од детета до детета, већ након недељу или две проблема те врсте готово да нема. Деца веома брзо и лако прихвате како вршњаке, тако и одрасле особе које се о њима брину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *