fbpx
Претрага

09. – 13.новембар – Златоруни ован

РАСПОРЕД АКТИВНОСТИ ЗА ПЕРИОД ОД 9. ДО 13. НОВЕМБРА 2020. ГОДИНЕ

ПРОЈЕКТНЕ АКТИВНОСТИ: ТЕТКА ЈЕСЕН – КИШНИ ДАН

СРЕДА: Државни празник
Током претходне нердеље деца су често у вртић долазила када је падала киша. Такође се дешавало се да васпитачу током дана гледајући кроз прозор често скрену пажњу како пада киша. Излазили смо на терасу да посматрамо и ослушнемо звук кише. Пратећи њихова интересовања организујем неколико активности на тему кише.

Пошто смо већ посматрали како пада киша, разговарам са децом шта носимо да се заштитимо од кише, показујем им кишобран и подстичем их да га именују. Отварам кишобран и најпре ја са њим шетам по соби а онда предлажем деци да и она пробају, организујемо шетњу кишобрана.

Током недеље ћемо читати песмице о киши и кишобрану:

“Док киша тихо пада тап, тап, тап,
ја шетам улицама цап, цап, цап,
и мојим кишобраном шареним се дичим,
на једну малу печурку ми личи.
Диван дан, диван дан за плес на киши,
хајде ван, хајде ван и понеси кишобран…”


Деци предлажем да направимо кишни облак. Питам их да ли знају одакле нам долази киша (са неба, из облака…), како она пада (као капи) и позивам их на игру. Облак правимо као заједнички рад. На већи шаблон облака лепимо куглице вате. Кишне капи бојимо отискивањем на шаблон помоћу снопића од штапића за уши. Радовима украшавамо прозор собе.

Играмо се кишобраном. У отворен кишобран стављамо комаде шареног папира и више мањих играчки. Кишобран брзо окрећем на доле да садржај падне на под. Играчке заједно сакупљамо и враћамо у кишобран. Затим кишобран брзо завртим да се играчке опет нађу на поду. Предлажем деци да и сама покушају да заврте кишобран, пружам им потребну подршку и помоћ.

Прескакаћемо и кишне барице. Барице правим на тепиху помоћу папирне траке, објашњавам да су то барице пуне воде и позивам их да их прескачемо. Демонстрирам им како то да раде.

У току су пријаве за зимовање

Санкање на Руднику и скијање на Копаонику за предшколце и ђаке! Рок за пријављивање 15.11.2020.​

Погледајте шта се руча у вртићу