fbpx
Претрага

12. – 16.октобар – Златоруни ован

РАСПОРЕД АКТИВНОСТИ ЗА ПЕРИОД ОД 12. ДО 16. ОКТОБРА 2020. ГОДИНЕ

ПРОЈЕКТНА АКТИВНОСТ: ТЕТКА ЈЕСЕН

Стигло нам је најлепше годишње доба – јесен! Васпитачи одлучују да у наредном периоду децу упознају са овим годишњим добом, да разговарају о променама које се дешавају око нас, о плодовима које нам јесен доноси и сл.

Недељне активности ћемо започети у дворишту вртића где ћемо са децом разгледати промене које се дешавају око нас. Скрећемо им пажњу да погледају какво је дрво, лишће на њему, сакупљаћемо лишће које је опало, причаћемо какве је боје. Посматраћемо и каква је трава, шта се дешава са цвећем, какво је сунце, греје ли нас јако или се крије иза облака, да ли нам је хладно, шта смо почели да облачимо, и сл.

Деци ћемо показивати слике различитих плодова јесени: јабука, крушка, грожђе, кестен, лешник, кукуруз, шишарка. Именујемо плодове са слика, а васпитач деци скреће пажњу на облик, боју, величину и друге карактеристике тих плодова. Да би деца лакше уочила те појединости даћемо им плодове да могу да их разгледају, опипају, закотрљају и сл.

Организоваћемо игру спаривања у којој ће имати задатак да одабрани јесењи плод нпр. јабуку споје са сликом јабуке. Током ове игре деца ће се изнова подстицати да препознају и именују плодове које спарујемо.

Током недеље деци ћемо читати песмице о јесени:

“Прође лето, дође јесен,
са дрвета пао кестен,
час на главу, час на бок,
пада кестен туп, туп, ток!”
“Шу-шу лишће шушти,
шу-шу киша пљушти,
у шумици јежић спава,
види му се њушка мала!”

Деци ћемо предложити да направимо наше шарено јесење лишће. На провидан самолепљиви тапет лепимо контуру листа исечену од хамера, а на њу деца лепе комадиће жутог, црвеног, зеленог и наранџастог креп папира. Направљеним листовима украшавамо и декоришемо прозоре наше собе.

У току су пријаве за зимовање

Санкање на Руднику и скијање на Копаонику за предшколце и ђаке! Рок за пријављивање 15.11.2020.​

Погледајте шта се руча у вртићу