fbpx
Претрага

24. – 28. фебруар

ПРОЈЕКТНЕ ТЕМАТСКЕ АКТИВНОСТИ: ШАРЕНИ БАЛОНИ

Једно јутро девојчица из групе је ушла у собу са балоном у облику цвета. Остала деца су јој одмах радознало притрчала, посматрала су балон, коментарисала су шта је то, опипавала су балон и желела да се играју са њим. Одмах смо са децом повели разговор знају ли од чега је направљен тај цвет, да ли би желели да и ми пробамо да направимо нешто од таквих балона, да ли знају какви све балони могу бити и сл. Одлучујемо да са децом током недеље организујемо разне игре са балонима.

Најпре припремамо дугачке, танке балоне који се користе за прављење разних облика. Покушавамо да их надувамо, дувамо у њих и подстичемо свако дете да самостално покуша. Пошто ће нам то бити мало теже, балоне дувамо помоћу пумпе. Потом деци показујемо како ти балони могу да се савијају, правимо наше личне креације, спајамо савијене балоне један за други и сл.

Организоваћемо игру “Ухвати балон”. Припремамо надуване балоне разних боја, деци их изручујемо у соби из велике кутије или џака и дајемо им задатак да ухвате балоне. Игру пратимо стиховима:

“Свуда око нас лепршају они,

лепи су, лепи, шарени балони.”

Ко ухвати балон враћа га у кутију или џак, а кад сви балони буду ухваћени игру започињемо из почетка.

Такође ћемо качити балоне на разна места по соби и на различите висине и подстицаћемо децу да покушају да их дохвате, да пружају руке у вис, да се пропињу на прстиће и сл. Добациваћемо се балонима, бацаћемо их у вис, јурићемо их да им не допустимо да падну на под.

Са децом ћемо истраживати како можемо да направимо балоне од сапунице. У посуду са водом ставићемо мало сапунице, деци дајемо сламчице и показујемо им како да кроз њу дувају у воду. Посматраћемо шта се тада дешава, какве балоне правимо, како они изгледају.

Са децом разговарамо да ли поред балона са којима смо се играли и које смо сами правили постоје још неки балони и да ли можда знају за шта они могу да се користе. Показујемо слике балона у којима могу да лете људи, коментаришемо заједно како они изгледају. Након тога деци предлажемо да обојимо такве балоне. Деца боје шаблоне балона помоћу воштаних боја. Сама ће и по свом избору бирати боје којима ће бојити балоне.

Музичко забавише: Слушање музике – Дизнијеви цртани филмови – среда

У току су пријаве за зимовање

Санкање на Руднику и скијање на Копаонику за предшколце и ђаке! Рок за пријављивање 15.11.2020.​

Погледајте шта се руча у вртићу