19. – 23. августа

ПОНЕДЕЉАК: јутарње петоминутно вежбање

Упознајемо се са релацијом велико-мало. Упоређујемо предмете у соби и сврставамо их по величини. Поредимо предмете напољу у односу на нас и сл. Разговарамо о малим и великим животињама, читамо басну „Во и миш“.

Прича пред спавање: „Лав и миш“

УТОРАК: јутарње петоминутно вежбање

Подсећамо се басне „Во и миш“ и изводимо разне језичке игре као што је измишљање лепих имена за миша или вола. Прављење ланца лепих имена животиња које воле. У складу са интересовањима деце вршимо драматизацију текста: деца носиоци улога, лутке у позоришту сенки.

Прича пред спавање: „Мали змај“

СРЕДА: Ову недељу посвећујемо баснама, издвојили смо Зец и корњача. Емотивно-интелектуалну припрему вршимо уз помоћ гињол лутке којом започињемо активност на следећи начин:

– Када сте се нашли у ситуацији да можете нешто добити или остварити само својом мудрошћу, јер сте можда исувише мали да то остварите на неки други начин?

– Како сте се осећали када дођете до онога што желите иако се од вас није очекивало да ћете у томе успети. Опишите ми та осећања.

– Шта мислите, има ли животиња које се морају на овакав начин сналазити да би дошле до хране, или скровишта? Набројте их! (показује се деци слика мрава, тражећи да објасне у чему се огледа његова мудрост).

Склапамо пузле са ликовима које се помињу у басни

Прича пред спавање: „Зец има новог пријатеља“

ЧЕТВРТАК: јутарње петоминутно вежбање

Децу делимо у групе. Поред искројених страница књига нудимо апликације ликова из басни. Украшавамо их различитим ликовним техникама и постављамо као паное у нашем кутку бибиотеке. Богатимо кутак библиотеке дечјим књигама које по жељи доносе од куће и читамо басне по њихоовом избору.

Прича пред спавање: „Во који је завидео свима“

ПЕТАК: јутарње петоминутноо вежбање

Одлазимо у парк. Деци делимо маске. Замишљамо да је то наша чудесна шума. Осмишљавамо нове басне на улоге у којој се деца налазе.

Прича пред спавање: „Уображена врана“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *