3. – 7. децембар

ПОНЕДЕЉАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: Обнављамо месеце у години. Издвајамо оне који обухватају зиму као годишње доба. Истичемо како изгледа један дан зими. Када је зима кад дођете из вртића одмах је мрак. Ако изађете у шетњу са мамом после вртића, тада је мрак. Показујемо зашто је у зиму дан кратак, а ноћ је дугачка. Објашњавамо револуцију – кретање планете Земље око Сунца. Када се Земља приближи Сунцу то је лето, много топлоте и светлости, мало даље је јесен, свега је мање, а када је Земља најудаљенија од Сунца, тада је зима, хладноћа и мрак.

Млађа група: Сва деца седе у формацији круга. Једно по једно дете у круг причају о томе шта раде када је дан, шта раде када је ноћ, како се поздрављамо када је дан? А шта кажемо када кренемо на спавање, када је ноћ?

Прича пред спавање: „Мачак у чизмама“

УТОРАК: јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: Играмо игру – Сунце, Месец и Земља. Подела се изврши уз помоћ беџева (једно је дете Сунце, остали су Земља или Месец). Дете-Сунце стане у средину собе и не помера се. Изађе један пар деце (Земља и Месец) и васпитач им помогне да обиђу круг око Сунца тако да се током обиласка дете – Земља окреће око своје осе и око детета – Сунца, а дете – Месец га прати окрећући се око детета – Земље. Остали посматрају. Затим други пар уради исто. Попуњавамо радан лист из света око нас – наша планета Земља.

Млађа група: обнављамо како изгледа један дан зими. Играмо игру „Дан и ноћ“.

Прича пред спавање: „Снежана и седам патуљака“

Енглески језик: My room – 12 – 12,30

СРЕДА: Јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: Од гласа до слова Е (тражимо предмете, имена које почињу и које се завршавају на слово Е. Тражимо слово Е у средини речи). Попуњавамо радне листове из развоја говора – изговарамо и издвајамо речи које се завршавају на слово Е.

Млађа група: доносимо хамер папир који је подељен на два дела. Једна половина је обојена тамно плавом бојом, а друга је бела и на њој нацртано сунце. Разговарамо шта зими радимо преко дана, а шта кад падне мрак. Деца лепе слике радњи које раде преко дана на светлу страну хамера, а оне које раде ноћу на тамну страну хамера.

Прича пред спавање: „Биберче“

ЧЕТВРТАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Музичко забавиште: „Куцање ритма“ – 9 – 9,30

Предшколска група: помоћу темпере осликавамо небо дању и небо ноћу. Вршимо анализу радова и говоримо о звездама и о Месецу. Истичемо најпознатије звезде. Доносимо Ларусову енциклопедију и показујемо деци шта се све можемо видети у свемиру, са наше планете, када падне ноћ.

Млађа група: Попуњавање радних листова „Мала школа“ и израда задатака у часопису „Крцко“.

Прича пред спавање: „Храбри мали кројач“

Енглески језик: My room – 12 – 12,30

ПЕТАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: постављамо полигон са радњама које деца раде током дана и ноћи. Прво устају, растежу се, затежу кревет, прелазе пут по канапу до вртића, склапају коцке, постављају и прибирају ручак, одлазе до кутка фризера умивају се и мажу крему и долазе до кревета и лежу. Решавање задатака у часопису „Крцко“.

Млађа група: изводимо говорне вежбе. Деца седе у кругу. Бројалицом бирамо једно дете које говори шта ради чим устане, бира друго дете које се надовезује шта оно ради након поменуте радње. Деца истичу сплет различитих радњи док не падне ноћ и легну да спавају. Потребно је да уобличе причу како проводе један дан. Игра траје док сва деца дођу на ред.

Прича пред спавање: „Мајмун и будаласти тигрови“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *