19. – 23. новембар

ПОНЕДЕЉАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: показујемо слику старих људи. Тражимо од деце да нам објасне слику, као и изглед људи на њој. На пано постављамо слику бебе, детета, слику родитеља и на крају слику баке и деке. Посматрамо и говоримо о старости. Правимо пано са животним циклусом сваког детета где цртају како замишљају себе као одрасле и у старости. Решавање задатака у радним листовима из Света око нас.

Млађа група: причамо о стварима које деца помажу бакама и декама, како изгледају њихове баке и деке, итд. Деца говоре о својим декама, њиховим занимањима и времену које проводе са њима. Решавање задатака у часопису Крцко.

Прича пред спавање: „Царево ново одело“

УТОРАК: јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: читамо причу Деда зец. Разговор о томе да ли посећују своје баке и деке, шта воле да раде са њима, како се осећају када су са баком или деком, како проводе време са њима? Од гласа до слова Д (подстицати децу да најброје предмете који почињу и који се завршавају на слово Д. Тражимо слово Д у средини речи).

Млађа група: Правимо поклоне (честитке) за баке и деке. Закључујемо да су, захваљујући својим годинама и животном искуству, мудри. Какви су још стари људи? Неки од њих су болесни и слаби, па им је потребна помоћ. Како им можемо помоћи? Разговарамо како бринемо о старима.

Прича пред спавање: „Златокоса и три медведа“

Енглески језик: In the bathroom – 12 – 12,30

СРЕДА: Јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: обнављамо називе дана у седмици. Режемо 7 кругова од картона и повезујемо их канапом. Сваки картон представља по један дан у недељи. На сваки дан (круг) лепимо браће и сестре по старости. Посматрамо редослед дана у недељи. Који дан долази после понедељка? Шта је сутра у односу на уторак? Ако је данас четвртак, шта је било јуче? Сећамо се претходних дана и догађаја. Наглашавамо да суботу и недељу зовемо „викенд„. Ми не идемо у вртић. Причамо о томе шта радимо викендом. Правимо недељни дневник у сликама. Графомоторичке вежбе.

Млађа група: Говоримо како бака и дека чине један пар. Упознајемо децу са наведеним појмом и испробавамо шта је све лакше у пару. Пуштамо лагану музику и деца плешу у паровима.

Прича пред спавање: „Краљ гусара“

ЧЕТВРТАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: организујемо игру „Кад радимо заједно“. Учимо децу да играју коло које су играле наше баке и деке. Изводимо покретну игру „Кад смо били бебе“. Решавамо задатке у часопису „Крцко“.

Млађа група: замишљамо како би изгледале поједине радње када је наш организам стар и изнемогао, покушавамо да из различитих положаја дохватимо ствари, да се крећемо уз помоћ штапа. Наводимо ситуације из окружења када помажемо старима: у превозу, продавници, на пијацу, улици..

Прича пред спавање: „Само још мало да пливамо“

Музичко забавиште: „Разболе се лисица“ – 9 – 9,30

Енглески језик: In the bathroom – 12 – 12,30

ПЕТАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: постављамо слике и обнављамо сва доба у човековом животу. Деца седе у полукругу и бројалицом бирамо једно дете. Пантомимом покушава да опонаша радње које обављамо у одређеном добу. Нпр: пузимо, цуцамо лажу, играмо се, усисавамо, косимо, стружемо дрва, кувамо, простиремо веш и сл. Друга деца после поновљених покрета (које имају функцију телесног вежбања) треба да погоде у ком добу вршимо задату радњу. Игра траје у складу са интресовањима деце.

Млађа група: цртамо од најмлађег до најстаријег члана породице.

Прича пред спавање: „Кратковида жирафа“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *