Школа креативног рачунарења и програмирања

Ускоро (почетком новембра 2018. године) почиње са радом школа креативног „рачунарења“ и програмирања. Број полазника по групи је ограничен на 15 и за свакога је обезбеђен по један рачунар на коме ће самостално радити на решавању задатака.  Учионица је снабдевена екраном великог формата на коме се приказују објашњења и упутства. Неке од  задатака полазници могу решавати и са свог кућног рачунара.

Ради се два пута седмично по сат времена у учионици. Може се радити и од куће кроз израду домаћих задатака. За полазнике који то не желе домаћи задаци нису обавезни. Поред личног контакта са инструктором у учионици, полазници могу да затраже додатна објашњења и помоћ електронским путем преко форума.

Добродошли су полазници свих узраста и свих нивоа почетног знања. Није неопходно познавање рада на рачунару да би се кренуло са обуком. Од пријављених кандидата формираће се групе полазника који могу да раде заједно или у пару. Припремили смо материјале за различите нивое почетног знања и способности. Очекујемо ђаке од 5 до 95 година.

Очекујемо да се код полазника пробуди унутрашња мотивација за учење. Рачунар ће упознати на другачији начин. Откриваће безбројне могућности за примену свог знања у свакодневном животу и раду. Научиће како размишља један програмер. И све то кроз игровне задатке. Полазници ће имати утисак да се играју не слутећи да раде веома озбиљну ствар.

ШТА ЋЕ СЕ УЧИТИ У ШКОЛИ?

  • упознајемо полазнике са основама више модерних програмских језика
  • решавамо задатке предвиђене за савладавање основних програмских конструкција у конкретним програмским језицима
  • развијамо програме који аутоматизују неке операције које свакодневно мануелно обављамо користећи рачунаре
  • мини-пројекти: заједнички развијамо апликације које имитирају или замењују неке од апликација које често користимо
  • заједнички осмишљавамо и развијамо нову видео игру
  • користимо рачунар и вештину програмирања за стварање уметничких дела (музика, филм, слика, анимација,…)
  • користимо вештину програмирања да повежемо разне уређаје у једну функционалну целину: (мобилни телефон, таблет, десктоп рачунар, веб сервер, камера, микрофон, аматерски електронски уређаји, рачунарски управљане машине, 3D штампач, машина за вез,…)

ПО ЧЕМУ ЈЕ НАША ШКОЛА ПОСЕБНА?

Сведоци смо да се у нашој земљи нуди велики број рачунарских обука за давно превазиђене технологије. За тренутно актуелне технологије као и за оне чије време тек долази, нисмо приметили да постоји ма какав курс или обука на српском језику. Стога ћемо се старати да у нашој школи полазници уче најсавременије технологије, програмске језике  и програмске платформе које се данас користе за програмирање, или оне технологије које су још увек у повоју, али обећавају да ће у будућности заменити неке од тренутно актуелних технологија.

За креирање нових апликација нико разуман неће користити технологије које су биле актуелне пре 20 и више година. Такве технологије се користе само за одржавање апликација које су настале су пре више од 10 година, још увек су у употреби, али је сасвим извесно да ће у догледној будућности бити замењене новим технологијама. Уколико не буду превазиђене, биће реновиране и осавремењене. Све у свему, још увек се понегде може наћи радно место које захтева познавање тих застарелих технологија.  Нове апликације се стварају на бази технологија које су још увек у повоју и које ће достићи свој врхунац популарности у будућности.

Свет рачунара се мења огромном брзином и технологије релативно брзо застаревају. Сваке године појављују се нови програмски језици, нове развојне платформе, нове библиотеке. У нашој школи ћемо користити најсавременије технологије, алате и програмске језике. Рад на овим технологијама обезбеђује да полазници стечено знање могу да примене у свом будућем раду. Познавање таквих технологија отвориће им могућности за проналажење бољег радног места. Плате за такве програмере су веће и за њима је већа потражња, јер је много  мање програмера са таквим знањем него ли програмера који познају неке древне технологије.

Полазници ће у нашој школи научити како да се самостално упознају са технологијама које ће се тек појавити и како да се оспособе за рад са њима. Нове технологије, да би биле усвојене и стекле ширу примену, увек прате и многобројни ресурси за самостално упознавање са њима. У нашој школи ђаци ће учити како да ове ресурсе употребе. То је вештина која их може ставити испред конкуренције.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *