17. – 21. септембар

ПОНЕДЕЉАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Показујем апликације на којима је мама са дететом, младић и девојка, бака и дека. Водимо разговор са децом како се осећамо када волимо, кога они све воле, на који начин исказују љубав итд. Изводимо игру  тако што ћемо ставити дланове на груди и ослушкивати како срце куца. Опонашамо како ће се срце чути када се неко уплаши, па му срце убрзано куца, пљескањем дланом о длан убрзано или ногама ударамо о под. Изводимо ритмичку вежбу пљескањем руку и ударањем стопала о под.

прича пре спавања: Патка и златна јаја.

позориште у вртићу: Кад су деца кући сама – 10 – 10,30

УТОРАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Изражајно казујемо песму “Хтео бих да питам“, М. Стефановића и постављамо задатак да пажљиво слушају рецитацију, уоче о чему се ради у њој:

Хтео бих да питам,

хтео бих да питам:

Да ли је боље да се играм с другом

или да се играм сам?

Опет бих да питам:

Да ли је боље да сендвич поделим с другом

или да га поједем сам?

Што питам кад знам,

у животу није лепо кад си сам!

Разговарамо о томе зашто у животу није лепо кад си сам, с ким деца воле да проводе време. кога воле.

прича пре спавања: Супер робот.

енглески језик: Fairy tales – 14,45 – 15,15

СРЕДА: Јутарње петоминутно вежбање.

Децу делимо у парове. Једном детету дајемо играчку. Импровизујемо ситуације како се играмо када делимо са другом, а како не. Уочавамо разлике и деца износе како се обраћају. Истичемо шта је важно за другарство и шта не треба чинити другу. Прича пре спавања: Уображена врана.

ЧЕТВРТАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Деци делим по један зелени и жути папир. Показујем слике и остављам задатак да на њима уоче шта је добар, а шта лош друг. Ако је на слици приказано другарско понашање подижу зелени штапић, а ако је недругарско понашање онда жути. Слике које показујемо лепимо на стиропор и разговарам са децом о поступцима која су илустровани на сликама. Коментаришемо због чега поједини облици понашања нису прихватљиви и на који начин би требало да се понашамо у таквим ситуацијама.

Показујемо слику где дечак даје другарици једну јабуку, они подижу одговарајући штапић, а потом показујемо слику где другарица не жели да подели чоколаду са другом итд. 

Објашњавамо деци да није другарски, ни лепо бити себичан и да би са друговима требало да деле ужину, играчке, прибор за вртић… прича пре спавања: Љубав је стварно велика.

енглески језик: Fairy tales – 14,45 – 15,15

ПЕТАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Играмо игру са балонима. Деца по сопственом избору бирају себи пара са којим ће играти уз песму „У свету постоји једно царство“, Бранка Коцкице. Објашњавамо правила игре. Сви парови држе балон између глава, руке су иза леђа и играју уз музику. Пару коме балон испадне напушта игру, а пар који последњи остане је победник.

музичко забавиште: Слушање музике – Јежева кућица – 9,30-10

прича пре спавања: Во који је завидео свињи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *