9. – 13. јули

ПОНЕДЕЉАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Показујемо деци слике чисте и загађене реке и парка. Деца дају своје претпоставке о томе ко је загадио реку, а ко парк. Закључујемо ко су главни загађивачи природе и наше околине. Деца објашњавају да ли је оправдано бацати смеће свуда и зашто тако мисле. Разговарамо о опасним загађивачима природе и значају очувања природе. Деца износе своја искуства и доживљаје о загађивању природе и износе своја осећања у вези са тим. Показивањем апликација које прате ток разговора, деца објашњавају како и на који начин фабрике, аутомобили, бродови, људи, превозна средства утичу на нарушавање природе и њено загађење.

УТОРАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Читамо деци причу „Парк без цвећа“.  Разговарамо са децом о томе шта их је изненадило у причи и како су се осећали док су је слушали. Деца дају своје мишљење о томе зашто је убрала цвеће из парка и да ли је то оправдано. Деца закључују зашто сутрадан није било цвећа у парку и зашто је парк постао ружан. Затим дају своју претпоставку о томе шта би се десило да нико није брао цвеће из парка.

енглески језик: Our restaurant menu – 14,45 – 15,15

СРЕДА: Јутарње петоминутно вежбање.

Говоримо шта би могли да урадимо како  би ваздух био чист и здрав и зашто је важно да ваздух који удишемо буде незагађен. Затим деца описују апликације на којима се види помор рибе, вода која је загађена нафтом, патку и  слику отпада у води. Деца износе своје претпостваке о томе шта би се догодило уколико би попили затровану и загађењу воду. Разговарамо о утицају  загађење воде на биљке и животиње и о томе како загађивање биљака и животиња путем воде непосредно утиче на нас и на наше здравље.

Изводимо експеримент: доносимо деци две биљке једну заливамо чистом водом и држимо је на свежем ваздуху, док другу заливамо загађеном водом (додајемо боје, уље, сирће) и држимо је у затвореном простору без светлости. Упоређујемо их након пар дана и уочавамо разлике.

ЧЕТВРТАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Доносимо земљу и цвеће. Заједно са децом садимо цвеће и заливамо га.

Решавамо задатке у часопису Крцко.

енглески језик: Our restaurant menu – 14,45 – 15,15

ПЕТАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Организујемо акцију чишћења и уређења дворишта у нашем вртићу. Постајемо мали еколози и полажемо заклетву како би постали мали чувари природе.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *