16. – 20. јула

ПОИГРАЈМО СЕ БАЛОНИМА

Циљ игре: Развијање способности уочавања битних својстава предмета (боје и величине); груписање предмета према тим својствима.

Дидактичка средства и материјали: Разнобојни балони (црвени, жути, плави и бели у две величине),за свако детет по један; канапи у истој боји као балони, у две дужине.

Ток игре:

У припремној активности васпитач је донео пумпу и надувао балоне, уз то је вођен разговор о ваздуху. Сваки балон завезан је канапом одговарајуће боје, неки кратким канапом, а неки дугачким.

Деца седе уполукругу, васпитач им подели балоне, деца, при том, именују боју балона који су добили, процењују да ли је балон велики или мали и да ли је канап дугачак или кратак. Затим им дозволи да се мало поиграју балонима као са лоптом, васпитач их подстиче да уоче облик балона али и разлике између балона и лопте: лопта се котрља по поду, а балон се диже увис (зашто?).

Деца се окупе у групу држећи балоне за канап и примећују да балони образују један скуп, скуп великих и малих, разнобојних балона. Васпитач тада захтева да се групишу тако да у једној групи буду велики, а у другој мали балони.

Васпитач деци пушта музику и деца трче са балонима по соби када музика престане образују скупове према боји, касније према величини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *