31. јули – 4. август

ИГРЕ ЈЕДНОСТАВНИХ НАЛОГА

Приликом свакодневних рутина, храњења, облачења, распремања собе, излазака у двориште… може се тражити од детета да извршава различите налоге, као на пример: донеси патику, отвори уста, пружи руке да их оперемо, однеси Виолети салвету….Поред тога у свим погодним приликама од дете може тражити да донесе лутку, однесе чешаљ, меду, ауто и слично.

Након тога треба прећи на специфичније налоге који захтевају од детета да најпре пронађе предмет или да од више сличних изабере баш онај који се тражи, па га онда донесе.

Испуњавање налога одраслог је веома важно у процесу осамостаљивања детета. Разумевање налога је битан елемент интелектуалног развоја, као и развоја говора. Осим тога васпитни ефекти оваквих игара су од непроцењивог значаја за каснији рад са децом. Када дете на млађем узрасту научи да испуњава малене задатке и то прихвати као игру и забаву, лако је током развоја давати му све сложеније и сложеније. Њих ће дете са радошћу прихватати и без икаквог отпора, добровољно испуњавати. Без тога је подучавање готово могуће. Ова врста игара отвара врата за све одрасле који ће дете подучавати касније, на свим нивоима образовања. 

Најважније је ипак, да су у овим играма успешни сви, без изузетка. А успех у испуњавању првих задатака, омогућава детету да стиче поверење у сопствене снаге и могућности што доприноси развоју његовог самопоштовања. Све се то дешава ненаметљиво и без напора. Учите децу да испуњавају налоге. Важно је.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *