Дечја недеља

ПОНЕДЕЉАК: „Игре у огледалу“ – Ко сам ја? – дечак или девојчица? Каква ми је кошуља? Боја очију? Покажимо свој осмех, јер тада смо најлепши. Помажемо деци да се што боље међусобно упознају, али и да развијају свест о себи. Гледамо се у огледалу и говоримо шта све видимо. Позивамо другаре да „загрле себе“, а затим и друга, другарицу, васпитачицу.

УТОРАК: Након адаптивног септембра када смо избегавали тему породица, сада је време да разговарамо о њој. Разговараћемо о породици, њеним члановима, месту где живимо, али и о нама самима. Деца од куће доносе фотографије које највише воле – можда кад су били бебе, са рођендана, игралишта. Битно нам је да деца именују чланове породице, али и односе: син, ћерка, мајка, отац, дека…

СРЕДА: „Динг – донг“ – Вежбамо пажњу користећи музичке инструменте. Деца добијају „палице“ и када чују своје име засвирају. Васпитач позива децу редом, она долазе и свирају. Онда изређамо мало чланове породице, па кажемо: „А сада наступа девојчица која има сестру …“. Награда је аплауз задивљене публике.

ЧЕТВРТАК: Анимирамо децу на игре улога. Деца да буду родитељи, али и то што јесу: деца! Шта све раде родитељи, шта раде деца. Користимо беб лутке, кухињу за маме, али и  обућу, сакое и намештамо фризуре за маме које иду на посао; за тате су аутомобили, алат – тате иду на посао, али и граде, одржавају и помажу мамама.

ПЕТАК: Покретна игра: Врапци у гнезду – поставимо обруче по целој соби, а деца су врапци и лете свуда наоколо. Пустимо музику, а када она престане врапци слете у гнездо. Повремено склонимо гнездо како би неки врапчићи остали ван игре. Развијамо брзину код деце, пажњу и концентрацију, као и сарадничке односе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *