fbpx
Претрага

Како да поступе родитељи када дете покаже агресију?

Дечја осећања су веома јака, бурна, али краткотрајна. На агресију се не одговара агресијом. Ако то раде онда родитељи уводе „закон јачег“. Дете ће научити да слабији мора да истрпи, а јачем је дозвољено да буде груб, насилан, непажљив. У свакој ситуацији у којој се дете осети јачим, примењиваће агресију да добије оно што жели.

Дете није рођено као насилно. Агресивно понашање може да научи по моделу од значајних особа у свом окружењу. Ако се њихова комуникација и односи заснивају на примени силе, на отвореној или прикривеној агресији  дете ће и само постати такво. У сваком другом случају иза његове агресивности стоји неки немир, неко незадовољство. Окидач за агресију су лоше емоције које дете може сакупљати из врло различитих разлога. То могу да буду претерани захтеви одраслих које оно не може да испуни, претеране забране, казне, мешање у дечју приватност и самосталност, презаштићивање, безразложно кажњавање, занемаривање, не задовољавање дечјих потреба на адекватан начин, застрашивање, неискреност… Сваки случај мора посебно да се анализира и утврди узрок лоших осећања, повећане напетости која се, с времена на време, када достигне горњу границу издржљивости, умањује агресивним испадима.

Отуда, агресивно понашање неће престати ако се не отклони узрок таквог понашања. А до тада… када се деси насиље одрасли морају да га зауставе без употребе силе. Све што каже или уради мора да буде обојено снагом, одлучношћу, миром и стрпљењем.

Разговор са дететом које је узнемирено не помаже. Емоције су јаке, али кратко трају. Зато стрпљиво сачекајте тренутак, два да се дете умири и тада почните разговор са њим. Не одлажите га за сутрадан, јер оно неће моћи да повеже догађај и поуку.

Не очекујте да дете разуме само себе. Инсистирајте да схвати да је направило грешку. Ставите му до знања да нећете подржавати такво понашање, да ћете га санкционисати, тј. да за такав испад следи казна. Будите доследни. Немојте у једној ситуацији толерисати, а у другој кажњавати. Казна нека буде разумна и одмерена према преступу. Саопштена и спроведена без агресије.

Али, ако заиста желите да агресивност избришете из репертоара дечјег понашања потражите узрок лоших осећања детета. Кад отклоните узрок добићете умиљато јагње.

За фирму “Јамакс” писала Весна Милошевић

Насловна фотографија је од LysogSalt са сајта Pixabay.

У току су пријаве за зимовање

Санкање на Руднику и скијање на Копаонику за предшколце и ђаке! Рок за пријављивање 15.11.2020.​

Погледајте шта се руча у вртићу