Верују сви који имају добру вољу

Тако је почело „однеси-донеси“ из Ја-града у Пркосову пећину. У почетку су долазили само његова мајка, браћа и сестре. А онда су полако почели да долазе и понеки рођаци. Вести о Ти-граду су путовале кришом, од уста до уста. Неки пријатељи Пркосове браће долазили су да их обиђу. Сујета и Понос су скоро све време били у пећини. Пошто је воде било у обиљу, уз мајчину помоћ засадили су цвеће и поврће. Дечаци су исекли много великих пањева, па је двориште било пуно столица. Ко год би долазио да их посети, више није желео да оде.

Пркосу се понекад чинило да откад је отишао из Ја-града, виђа више пријатеља него док је тамо живео. Многи становници Ја-града који су радили на оближњим њивама, свраћали су код њега да се мало одморе. Деца су их срдачно примала, делећи са њима све што су имала.

Убрзо су вести стигле и до краљичине палате. Као одговор на њих, наредила је да се закључају једина врата на градским зидинама. Поставила је вратара да чува кључ и откључава само онима који раде на оближњим њивама. Вратар се пак лако упуштао у разговор – да ли зато што је био причљив, или што му је било досадно … Желео је да зна ко и зашто иде у ону пећину. Пошто је био веома радознао, одлучио је да и он једног дана пође тамо. Мислио је да ће задобити краљичину наклоност ако буде грдио децу која одлазе код Пркоса, али ускоро је и он постао један од посетилаца.

Чим је сазнала за то, Горда га је отерала из службе. Он је од радости бацио кључ у реку. Кључ је био врло велик и тежак, те се он тако решио мука, а врат су заувек остала отворена.

Краљица се много пута покајала што није уништила Пркоса. Сада би живела потпуно мирна. како је време пролазило њен немир је растао. Број оних који су из Ја-града одлазили код Пркоса и веровали његовим речима, непрестано је растао. По њеном мишљењу, ниједан озбиљан грађанин Ја-града не би могао да поверује у постојање једног невидљивог и свеприсутног Бога. То су биле приче за наивне и детињасте.

Са друге стране, Пркос је, уз Божју помоћ, многе суграђане уверио у Његово постојање. Говорио им је да сви који поседују једноставност и добру вољу, могу да смање своје ЈА како би ушли у Ти-град и уверили се.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *