8. – 12. септембар

СОРТИРАЊЕ ОБЛИКА 

ЦИЉ: Дете сортира облике у различите кутије. Ова активност подстиче дете да идентификује предмете који су различити и оне који су слични. Дете учи да категоризује сличне предмет. Ова врста сортирања је веома важна за касније учење и доприноси стицању знања о облицима.

МАТЕРИЈАЛ: Предмети једноставних облика – квадрати, троуглови, правоугаоници, кругови. То могу бити делови слагалица, мале дрвене коцке, облици направљени од картона, пластике, елементи математичког сета.

АКТИВНОСТ: Одрасли ће позвати дете које показује интересовање за ову игру: „Нина, погледај ове облике.“ Описиваће предмете и указаивати на разлике. Посматраће дете како истражује облике и предложиће му да их сортира у чиније. Покушаће да следи дететов процес сортирања. Ако дете у руци држи круг, одрасли ће узети други круг и ставити га у одговарајућу чинију. Онда ће замолити дете да и оно учини исто. Игру може да описује речима: „Ставили смо кругове у чинију“. Када дете узме други облик, одрасли ће рећи: „Нина, хајде да троуглове ставимо у другу чинију.“ Коментари могу бити: „Нина, ти сортираш облике у чиније. Одлично си то урадила.“ Одрасли ће подстицати дете, али га неће терати. Нека деца ће само истраживати облике, али неће бити заинтересована за сортирање. Ако ову активност понудимо детету други или трећи пут, његово интересовање за сортирање ће порасти, јер ће му материјал бити познат.

ПРОДУЖЕТАК И ВАРИРАЊЕ: Сортираћемо и играчке, предмете по бојама…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *