16. – 20. децембар

ТЕЛЕФОНИ ИГРАЧКЕ

Циљ: Деца помажу да се направи, а онда причају преко телефона-играчке. Активност стимулише коришћење језика. Деца се претварају да причају преко телефона, што подстиче њихову креативност и идеје о улогама које имају одрасли. Разговор преко телефона је друштвена активност и подстиче социјалну интеракцију.

Материјали: округле кутије или ролне од тоалет папира, украсни папир, селотејп, фломастери, бојице…

Активност: Одабраћемо место у соби где деца могу и да праве и да се играју телефонима. Ако се сместимо у близину простора за игру улога, деца могу да користе телефон кад се играју домаћинства. Кад дете приђе одраслом, он ће рећи да прави телефон. Показаће му како да се игра телефоном и претвараће се да позива дете на телефон. Даће му други, како би могло да разговара са њим. Кад приђе још деце, одрасли ће им помоћи да започну и одржавају разговор. <разговори деце ће бити кратки. У почетку ће се ослонити на одраслог да смисли о чему ће се разговарати. Одрасли ће предложити деци да позову дете које још није укључено у игру и даће том детету телефон. Предложиће такође деци да позову маму, баку или неког другог члана породице.

Продужетак и варирање:

  • за млађу децу ћемо набавити телефон играчку или стари телефон, како би могла да истражују. Нека деца ће уживати у томе да само носе или додирују телефон.
  • за старију децу ћемо ставити више различитих телефона у центар за игру улога. Уживаће да разговарају са одраслим или неким другим.
  • играћемо игру „Покварених телефона“ са старијом децом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *