Архиве категорија: план рада „Змај огњени“

План рада за групу „Змај огњени“

 • 29. јануар – 2. фебруар

  КВОЧКА И ПИЛИЋИ

  Деца се поделе у групе од по четворо деце. Свака група одлази у свој обруч, своје „гнездо“. Једно дете из групе се изабере за „квочку“, а остала деца су „пилићи“.

  „Квочка“ се оглашава са ко-ко-ко-ко-ко-ко-да, а „пилићи“ изађу из гнезда, трчкарају по соби. Тада се однекуд огласи врана са „гра-гра-гра“ (васпитач опонаша врану) и „пилићи“ трче у своје гнездо. Циљ игре је да свако дете препозна своју групу. Ко погреши испада из игре. Игра траје док има интересовања, док се деца не заморе.

  понедељак: музичко забавиште: израда звечки – 9,30 – 10

 • 15. – 19. јанаур

  ОСЕЋАМ СВОЈЕ ТЕЛО

  ЦИЉ: Изражавати своје тело кроз игру. Акценат је на чулима и сопствениом реакцијама на замишљене ситуације. Претварање вербалне у невербалну комуникацију.

  ТОК АКТИВНОСТИ:

  • ЧУЛО ДОДИРА – Деца седе у кругу. Васпитач започиње игру: Дотакни друга до себе. Ухвати га за руку. Помилуј га по коси. Загрли га. Који део тела смо користили да се дотакнемо, загрлимо… (руке). Испружите своје руке и протрљајте прстима. Да ли њима нешто осећамо? Ккао се зове чуло којим осећамо када неког или нешто додирујемо? (чуло додира). Игра „Чаробна торба“ – деца чулом додира покушавају да погоде предмете скривене у торби.
  • ЧУЛО ВИДА – Игра „Тајанствена особа“ – једно дете жмури, а друго стоји испред осталих и оно је тајанствена особа. Остали га описују детету које жмури, користећи што више описних придева (плаве очи, плаве панталоне…)
  • ЧУЛО СЛУХА – Звучни запис – Деца именују оно што препознају по звуку (оглашавање животиња, мушки и женски глас уи песми…)
  • ЧУЛО МИРИСА – Изразом лица или пантомимом покажите како се осећате у следећим ситуацијама: једете колач, љуту паприку, лимун, чоколаду… Деца даље сама дају предлоге.

  уторак: музичко забавиште: песмице о зими – 9,30 – 10

   

 • 18. – 22. децембар

  УКРАШАВАМО ЈЕЛКУ

  Водићемо са децом разговор, да ли знају који нам празник долази (Нова година). Разговараћемо о томе шта радимо за Нову годину (китимо јелку, правимо честитке…).

  Предложићемо деци да и ми украсимо нашу јелку, коју ћемо претходно нацртати на хамеру. Са децом ћемо правити украсе за јелку користећи различите технике (отискивање, лепљење, цртање).

  Читаве недеље ћемо украшавати собу и правити честитке за предстојеће празнике.

 • 11. – 15. децембар

  ПАХУЉА ЈЕДНА МАЛА

  Након што смо читаве прошле недеље причали о зими, сада учимо песмицу: „Пахуља једна мала“

   Пахуља једна мала,

  није знала где би пала.

  У лету се замислила,

  на нос ми се наслонила

  и одмах се истопила.“

  Песму ћемо рецитовати више пута уз плесну драматизацију. У завршној фази деца ће на плавом папиру отискивати пахуље беле боје.

   

 • 4. – 8. децембар

  УПОЗНАВАЊЕ ДЕЦЕ СА КАРАКТЕРИСТИКАМА

  ГОДИШЊЕГ ДОБА – ЗИМА

   

   

  Активност ћемо започети читањем „Зимске песме“ Ј:Ј:Змаја

  „Зима, зима – Е па шта је,

  ако је зима, није лав.

  Зима, зима, па нека је,

  не боји се ко је здрав.“

  Потом ћемо сви заједно анализирати песму. Које годишње доба се помиње у песми? Какво је време зими? Како се облачимо зими? 

  Причаћемо о томе шта се дешава са биљкама и животињама током зиме. Ко се брине о животињама у шуми?

  Деци ћу показати слику зиме на селу. Коментарисаћемо шта све видимо на слици, шта људи раде зими на селу.

  У завршном делу активности ћемо украшавати рукавице.

 • 27. новембае – 1. децембар

  ПОЛИГОН СПРЕТНОСТИ

  Децу ћемо окупити у слободном делу собе и објаснити им чега ћемо се играти. Затим ћемо их позвати да уз стихове песмице урадимо вежбе загревања.

  Полако, овако се њише трава,

  полако, овако дете спава,

  полако, овако из сна се буди,

  полако, овако иду стари људи.

  Након тога ћемо позвати децу да стану у возић и показаћемо им како да ходају по косој равни, да скачу из обруча у обруч и да се провлаче кроз тунел.

  Током активности ћемо подстицати децу и пружати им помоћ и подршку увек када је потребно. Затим ћемо сести на тепих да се „одморимо“. Водићемо разговор о томе: „Да ли су се уморили? Да ли им је било лепо?“

 • 13. – 17. новембар

  ЛУТКА ОД БУНДЕВЕ

  У нашим крајевима се бундева може наћи углавном лако, а игра са њим може бити веома забавна.

  Прочитаћемо деци причу „Једна бундева и два миша“. Након тога ћемо сви заједно разговарати о причи: како смо је доживели, на који начин треба да се старамо о бундеви да она порасте… Кроз причу деци подижемо свест о томе колико је важна нега биљака, колико су оне значајне за животну средину.

  У завршном делу активности ћемо украшавати бундеву. Направићемо лутку од ње.

 • 16. – 20. октобар

  ДОГОДИЛО СЕ ПРОШЛЕ НОЋИ

   

  Деца леже на поду и праве се да спавају. МИ ћемо им рећи: „Док сте ви спавали, неко је дошао и обуо вам ципеле за скакање. Зато ћете, када се будете пробудили, морати да скачете и скачете и скачете.“ Када ми изговоримо. „Буђење!“ деца се „буде“ и скачу по соби.

  На дати знак поново легну на под и каобајаги спавају. Затим добијају нову инструкцију: „Док сте спавали прошле ноћи неко је дошао и обуо вам ципеле за трчање. Зато ћете, када се пробудите, морати да трчите, трчите, трчите.“

  Игра се понавља са увек новим задацима, све док траје интересовање деце.

   

 • 25. – 29. септембар

  БРОЈАЛИЦА: МЕДА МИШКО

  Разговараћемо о шумским животињама, где станују, чиме се хране, где спавају, шта највише воле да једу, ко с ео њима брине… Наставићемо причом о воћу, шта је сада зрело.. када дођемо до крушке, питаћемо децу: ко највише воли да једе крушке?

  Деци ћемо затим испричати причу о меди који је дошао у воћњак да једе крушке, али су га напале пчеле које живе у стаблу дрвета, јер и оне воле крушке, сакупљају шећер из њих и праве деци мед. Уплашен од напада пчела меда је побегао. Потом ћемо најавити тему за активност: бројалицу „Меда Мишко“.

  Поновићемо стихове неколико пута, а затим ћемо играти покретну игру. Формираћемо круг. Једно дете ће бити меда који дрема и чучнуће у средину. Остала деца ће се кретати у круг и понављати стихове.

  Игру ћемо понављати док траје интересовање деце.

   Меда Мишко заспао

  лего потрбушке.

  Сања да је заспао

  испод једне крушке.

  Па све крушке падају

  на зелену траву,

  а он у сну не може

  да подигне главу.

 • 18. – 22. септембар

  КОПНЕНИ САОБРАЋАЈ

  Разговор ћемо започети питањем: „Како сам дошла на посао?“ Аутомобилом. А шта мислите зашто? Зато што далеко станујем. Да ли је неко од вас дошао аутомобилом?

  Тако ћемо почети необичну причу о превозним средствима: „Једнога дана девојчица Рада је кренула са мамом у вртић. Зауставила се за тренутак код табле која је личила на мапу. Био је то путоказ. Мисли су јој одлетеле негде далеко. Маштала је… Села је у аутобус и кренула даље… Кроз прозор је гледала многе животиње: камилу, жирафу и слона. Свуда се простирао златно – жути покривач од песка. Мало даље чуло се хуктање ху, ху, ху. Воз је лагано возио по шинама. А тек аутомобила, њих је било много. Људи су се забављали посматрајући животињаме. Из прелепог сна, стиском руке, пробудила ме је мама: „Хајде Радо, закаснићемо у вртић! Другари су већ стигли!“

  Да ли је девојчица заиста била на путовању? – не, маштала је.

  Хајде да маштамо заједно. Куда бисте желели да отпутујемо? И како? Којим превозним средством?

  Разгледаћемо сликовнице са сликама различитих превозних средстава.