Архиве категорија: план рада „Златоруни ован“

План рада за групу „Златоруни ован“

 • 19. – 23. март

  ПЕВАЊЕ

  Слушање музике је богато искуство за учење детета, јер оно ужива у ритму, понављању и различитим интонацијама. Кад дете пева уз речи песме, осим што се забавља, оно учи интонацију и вештину имитирања. Иако је дететово прво искуство са песмицама везано за једноставније покушаје са исприча и понови оно што чује, његово певање временом постаје јасније и његове речи се могу разумети.

  Кад радимо свакодневне рутинске активности као што су храњење, поспремање, пресвлачење певамо деци кратке и познате песмице. Певаћемо заједно и играћемо, радићемо једноставне покрете рукама.

  У току недеље уз певање, у ритму ћемо померати звечке, даире, лупкаћемо штапићима.

 • 12. – 16. март

  ИСТО, А РАЗЛИЧИТО

  Одрасли показује и именује предмете који имају једнако вербално и појмовно значење, али се донекле разликују по спољашњем обележју.

  Припремићемо више различитих лутака (гумену, пластичну, велику, малу). Од детета ћемо захтевати да изврши налог: „Дуња, донеси лутку!“ Када је дете донесе, питамо „Где још има, донеси ону малу, а сад донеси највећу лутку!“ Коментарисаћемо изглед сваке лутке, мекоћу, тврдоћу тела и одевних предмета, шта лутка може да уради са својим рукама, ногама, главом…

  Кроз ове активности подстичемо децу да препознају и разликују различите структуре материјала: тврдо-меко, глатко-храпаво, као и да усвоје појам: мало-велико.

 • 5. -9. март

   КОЛО

  Позваћемо децу и распоредићемо их у круг. Помоћи ћемо им да се ухвате за руке формирајући коло.

  Одрасли је са њима у колу. Пева песмицу и позива децу да корачају на једну, па на другу страну.

  „Игра коло наоколо, па се врти наоколо.“

  Све понављамо више пута, подстичући децу да певају и понављају речи песме са одраслима.

  У сусрет предстојећем празнику, 8. марту, са децом ћемо припремати честитке и дарове за маме, тетке, баке… Од ролни ћемо направити печате у облику срца којима ћемо украшавати честитке. Правићемо и разне цветове од папира. Са децом ћемо певати песмице о мами.

   

 • 29. јануар – 2. фебруар

  ГДЕ СУ МОЈА УВА ДВА

  Одрасли пева песмицу:

   „Где су моја ува два,

  хајде да их видим ја.

  Ту је једно, ту је друго,

  ту су обадва.“

  Певајући песмицу руком додирујемо једно, па друго уво као да га тражимо. Песмицу понављамо неколико пута, а онда „тражимо“ дечје уши.

  Са децом ћемо показивати и друге делове лица (очи, нос, уста…) подстичући их да их и сами пипају.

  У току недеље са децом ћемо уз песмицу „Глава, рамена, колена, стопало“ играти и учити их да показују и остале делове тела.

  понедељак: музичко забавиште:  израда звечки – 9,30 – 10

 • 15. – 19. јануар

  ЗНАМ НАЗИВЕ СТВАРИ

  Ова активност помаже детету да именује слике, које су симболи познатих предмета. Иако је дете већ научило да показује слике познатих предмета или људи кад то васпитач од њега тражи, именовање захтева шире разумевање симболичког представљања. Другим речима, ова вештина указује на дететово разумевање да су речи уједно и симболи одређених догађаја или предмета.

  Ова активност је важна компонента учења језика и касније вештине читања.

  Са децом ћемо у току недеље именовати различите ствари. Показиваћемо им слике животиња, разних предмета, играчки, одевних предмета и сл. Подстицаћемо их да што активније учествују у активности и на тај начин ћемо развијати дечји говор.

  уторак: музичко забавиште:  песмице о зими – 9,30 – 10

 • 9. – 12. јануар

  ПОСТАВИ СВЕ НА СВОЈЕ МЕСТО

   

  Васпитач поставља апликацију дрвета на стиропор. Разбрајалицом одређује дете које ће започети игру.

  Дете које излази испред паноа узима једну апликацију (сунце, јабуку, траву, птицу…) и поставља је тамо где би требало да се налази у односу на дрво. При постављању апликација наглашавамо реч: на, испод, изнад. Подстицаћемо децу да самостално дају предлоге шта још, осим понуђених апликација,  може да се налази на слици. Реализоваћемо њихове идеје – додавати оно што сами предложе.

  Циљ игре је развијање појма: испод, изнад, на и правилно именовање релација.

  Читаве недеље у свакодневним активностима наглашаваћемо ове појмове и постављати играчке: на, испод, изнад.

 • 9. – 12. јануар

  ЛОВ НА ЛОПТУ

  У већу кутију или корпу ћемо ставити више различитих лопти (онолико колико има деце). Заједно са децом ћемо стати на крај слободног простора за игру. Васпитач брзо и енергично истреса лопте у супротном правцу од деце, говорећи: „Брзо, децо у лов на лопте!“ Деца трче за лоптама, хватају их и стављају у кутију. Када сва деца донесу лопте, игра се понавља.

  Кроз ову активност подстичемо развој крупне моторике, развијамо спретност, брзину и координацију покрета.

 • 3. – 5. јануар

  ДОЧЕКУЈЕМО БОЖИЋ

   

  Разговараћемо о празничним свечаностима, а посебно о обичајима везаним за предстојећи празник. Уз помоћ слика ћемо усвојити празничне обичаје. Причаћемо о храни која се спрема, о Бадњем дрвцету које се кити, о поздравима за Божић.

  Слушаћемо Божићну песму: „Божић, Божић, благи дан“

 • 3. – 5. јануар

  У СУСРЕТ БОЖИЋУ

  Причаћемо са децом о предстојећем празнику Божићу. Упознаћемо их са неким обележјима Божића. Показаћемо им сламу, дрвце Бадњака, жито, пшеницу и слично. Певаћемо им Божићне песмице:

  „Божић, Божић, бата

  носи киту злата

  да позлати врата

  и оба довратка

  и сву кућу до краја.“

   

  „Ја сам мали Петар

  трчим као ветар.

  да претрчим преко мора

  да добијем два, три ора.“

  У току недеље са децом ћемо од ролница папира правити Божићног анђела којег ће понети кући да украсе своје Божићно дрвце.

 • 18. – 22. децембар

  ПЛЕСАЊЕ СА МАРАМАМА

  Активност пружа детету прилику да изрази своја осећања кроз плес. Док дете плеше васпитач указује на осећања која су повезана са понашањем (брзи, лаки звуци вас чине срећним, спори вас чине тужним, неки други љутим…).

  Дете такође вежба контролу над физичким покретима и почиње да схвата однос између свог тела и простора. Дете посматра како се мараме померају и почиње да учи о односу узрока и последице. Активност такође утиче на разумевање и коришћење речи ако што су: високо-ниско, напред-назад, брзо-полако…

  Одрасли пушта музику и започиње плес са марамом. Деца ће се сама прикључити кад чују музику. Добиће мараме. Одрасли ће њихати своју мараму и подстицати децу да и она сама раде исто, да њишу мараме напред и назад, горе и доле…

  Најпре ћемо пуштати брзу и веселију музику, а затим тишу и спорију. Када деци опадне интересовање, игру ћемо завршити пуштањем спорије музике да би се деца смирила и опустила.

  У току недеље за играње уз музику уместо марама ћемо користити и друге реквизите: траке, звончиће, звечке…