Архиве категорија: план рада „Златна јабука“

План рада за групу „Златна јабука“

 • 14. – 18. октобра

  ПОНЕДЕЉАК: Радни лист “Мала школа” где деца решавају задатке у којима треба да залепе сличице на одговарајуће место, треба да повежу животиње и њихову храну и да помогну гладној веверици да дође до лешника користећи лавиринт.

  Прича пред спавање: ”Невоље са Мили”

  УТОРАК: енглески језик: Autumn is here – 8,30 – 9

  Пројектна активност “Зимница за веверицу”

  Прича пред спавање: ”Веверица плашљивица”

  СРЕДА: Концерт плесне школе “Луна” у Дому културе

  Прича пред спавање: ”Успавана лепотица”

  Музичко забавиште

  ЧЕТВРТАК: енглески језик: Autumn is here – 8,30 – 9

  Ликовно стваралаштво: јесењи трагови на папиру, користимо лишће, боју, папир и остављамо јесење отиске. Правимо изложбу радова.

  Прича пред спавање: ”Свако се понекад боји”

  ПЕТАК: Припремамо зимницу, разговарамо о томе шта нам је све потребно за њу. Украшавамо наше тегле, правимо оставу за њих.

  Прича пред спавање: ”Мали меда”

 • 7. – 11. октобра – Дечија недеља

  ДЕЧЈА НЕДЕЉА

  ДА ПРАВО СВАКО – ДЕТЕ УЖИВА ЛАКО“

  ПОНЕДЕЉАК: Дечја права: разговарамо о дечјим правима, правимо пано на који лепимо права и обавезе

  Прича пред спавање: ”Мали плави зец”

  УТОРАК: енглески језик: Months of the year – 8,30 – 9

  Посета дечијем стоматологу

  Прича пред спавање: ”Мишја скупштина”

  СРЕДА: Посета Институту за воћарство

  Музичко забавиште

  Прича пред спавање: ”Дванаест слонова”

  Јавна манифестација “Док прелазе брда и чуке, мама и тата држе се за руке” – радионице за децу и родитеље на Градском тргу у 16,30

  ЧЕТВРТАК: Излет у Злакусу, Сирогојно, Стопића пећину

  ПЕТАК: Спортски дан у хали КК “Борац”

  Прича пред спавање: ”Принцеза на зрну грашка”

 • 30. септембра – 4. октобра

  ПОНЕДЕЉАК: Радни лист “Мала школа” – деца имају задатак да решавају задатке у којима треба одређеном бојом да обоје предмете, да заокруже шта све то почиње на слова А и М, да пронађу разлике на две слике.

  Прича пред спавање: ”Бусен”

  УТОРАК: енглески језик: Days of the week – 8,30 – 9

  Мала математика, обнављање појмова велико-мало, кроз проналажење предмета различитих величина, присећамо се шта је све то велико, а шта мало у нашем окружењу. Класификујемо предмете према величини.

  Прича пред спавање: ”Како је тата спасао маму”

  СРЕДА: Животиња коју често виђамо у нашем окружењу – Веверица

  Читамо различите занимљивости о овој животињи – где живи, шта воли да једе, како изгледа? Правимо веверице од хамера и папира у боји.

  Музичко забавиште – среда

  Прича пред спавање: ”Мачак бели и мачак црни”

  Позоришна представа: Чаробњак из Оза, Док културе у Чачку

  ЧЕТВРТАК: енглески језик: Days of the week – 8,30 – 9

  Дан за загонетке – чик погоди шта се крије? Из кутије погађалице извлачимо загонетке и покушавамо да погодимо шта се то крије у њима. Загонетке ће бити везане за животиње.

  Прича пред спавање: ”Звездица”

  ПЕТАК: Сакупљамо јесење плодове које ћемо користити за правњење различитих скупова као и играња различитих игара, нпр. чији ће лешник пре стићи до циља, кула од ораха и сл.

  Прича пред спавање: ”О киши и облаку”

 • 23. – 27. септембра

  ПОНЕДЕЉАК: Радни лист у којем се упознајемо са Креком и Крекицом, цртамо себе. Повезујемо слике и делове књиге којима припадају. Решавамо задатке који се односе на релације изнад испод.

  Прича пред спавање: ”Топлина наших осећања”

  УТОРАК: енглески језик: Septembar is nice – 8,30 – 9

  Стигла нам је јесен са дрвета пада кестен, разговарамо о променама у природи, о јесени уопште, о томе шта све радимо када дође јесен, како се облачимо, шта се дешава са животињама у јесен

  Прича пред спавање: ”Три тачке у плавичастој даљини”

  СРЕДА: Обрада песмице “Јесен”

  Топло лето већ је прошло,

  Лишће шушти покрај пута,

  Чуј како ветар пева,

  Дошла нам је јесен жута,

  Птичице ће сада рећи,

  Збогом децо, вама свима

  И на топли југ ће поћи,

  Преко мора и планина.

  Прича пред спавање: ”Прича нилских коња”

  ЧЕТВРТАК: енглески језик: Septembar is nice – 8,30 – 9

  Потрага за листићима, идемо у шетњу и сакупљамо што више различитих листова, након потраге враћамо се у вртић и помоћу шарених воштаних бојица украшавамо листове.

  Прича пред спавање: ”Храбри сан”

  ПЕТАК: Правимо скупове, бројимо, тачкицама означавамо, од различитих јесењих плодова правимо скупове, бројимо елементе, проналазимо исте скупове, дискутујемо о њима

  Прича пред спавање: ”Марсовац”

 • 16. – 20. септембра

  ПОНЕДЕЉАК: Погоди шта недостаје: на столу се налази више предмета, васпитач сакрива један преднет док деца имају задатак да погоде који то предмет недостаје. Ова игра се може играти у паровима, тако да се деци понуди мање предмета које ће сакривати.

  Прича пред спавање: ”Тата пише писмо”

  УТОРАК: енглески језик: Let’s talk about food – 8,30 – 9

  Разливени цртеж, помоћу туша, сламчица и боје правимо различите цртеже тако што боју наносимо на папир, а потом дувамо боју помоћу сламчица и на тај начин добијамо необичне шаре.

  Прича пред спавање: ”Како смо гледали телевизију”

  СРЕДА: На великом хамеру исцртане су различите линије. Свако дете испред себе има различите ситне предмете (дугмиће, перлице, папириће, зрна, ситне лего коцке…), помоћу тих ситних предмета је потребно попунити исцртане линије на хамеру.

  Прича пред спавање: ”Нема никога код куће”

  ЧЕТВРТАК: енглески језик: Let’s talk about food – 8,30 – 9

  Тражимо стопалима: на поду радне собе налазе се зрна кукуруа и пасуља. Деца изувају своју обућу и покушавају помоћу својих прстића на стопалима да сакупе што више зрна. Међусобно упоређујемо колико је ко сакупио зрна.

  Прича пред спавање: ”Ронити или изронити”

  ПЕТАК: Спортски дан – такмичарске игре у дворишту вртића, чучни, мрдни, скочи, провуци се

  Прича пред спавање: ”Спасилац”

 • 9. – 13. септембра

  ПОНЕДЕЉАК: Ја сам твоје огледало, ти си моје огледало – Деца седе тако да су једни преко пута других у паровима, имају задатак да опонашају једни друге. Након тога разговарамо како смо се то осећали када смо имитирали наше другове и другарице, шта је то било лако, а шта тешко

  Прича пред спавање: ”Да и не”

  УТОРАК: Ја у туђим патофнама – размењујемо међусобно патофне и папуче, опонашамо друга или другарицу чије смо патофне или папуче заменили. Разговарамо да ли су нам туђе патофне или папуче удобне, износимо како се осећамо

  Прича пред спавање: ”Крај потока”

  енглески језик: Do you remember…? – 14,45 – 15,15

  СРЕДА: Код кога је кључ? – Игра кроз коју децу подстичемо на сарадњу и кроз коју вежбамо концентрацију. Деца седе у полукругу док де у средини налази ловац. Ловац жмури и броји до 10 док деца додају кључ из руке у руку. Ловац говори име детета и уколико погоди код кога се налази кључ мења се са дететом код код кога је кључ био. Игра траје док има интересовања за њу.

  Прича пред спавање: ”У слаткој шуми”

  ЧЕТВРТАК: Да сам балон – лежимо на тепиху и маштамо, замишљамо да смо балони, куда нас то ветар носи, шта све то видимо са висине, каква је природа, шума, дрвеће, људи, како се осећамо. Своје утиске преносимо на папир.

  Прича пред спавање: ”Бајка о хеликоптеру”

  енглески језик: Do you remember…? – 14,45 – 15,15

  ПЕТАК: Шта ово може бити? – У кутији се налазе различити предмети (играчке, књиге, прибор за јело, коцке, животиње и сл.). Деца извлаче из кутије играчке и свако од њих има задатак да опише коју је то играчку извукао и на тај начин представи је другој деци.

  Прича пред спавање: ”Мудри гавран”

 • 2. – 6. септембра

  ПОНЕДЕЉАК: Септембар долази нова правила доноси. Разговарамо о правилима у нашем вртићу, која су то правила, како треба да се понашамо, правимо пано са правилима понашања.

  УТОРАК: Мала математика – у кутији се налазе картице на којима су залепљени дугмићи у интервалу од 1 до 10, свако дете бира једну картицу и има задатак да изброји колико се дугмића налази на картици, али и да у песку остави онолико каменчића колико је на картици било дугмића.

  Прича пред спавање: ”Нова имена”

  енглески језик: Hello again and welcome back! – 14,45 – 15,15

  СРЕДА: Играчке журе на игралиште. На поду ћемо направити стазу и организовати трку аутомобила на које су прикачени канапи који су причвршћени за фломастер. Деца намотавају канап на фломастер и тако привлаче ауто ка себи. Овај задатак је погодан за вежбање фине моторике и координацију око-рука.

  Прича пред спавање: ”Бајка о Јури”

  ЧЕТВРТАК: Обрада приче и разговор о причи “Огледалце” Григора Витеза, након завршеног разговора, правимо огледала од картона и алуминијумске фолије.

  Прича пред спавање:”Догађај”

  енглески језик: Hello again and welcome back! – 14,45 – 15,15

  ПЕТАК: Паукова мрежа – организујемо полигон који је испреплетан помоћу канапа, правимо паукову мрежу деца морају да пронађу начин да се провуку кроз мрежу, а да не дохвате канап.

  Прича пред спавање: ”О љуљашци”

 • 26. – 30. августа

  ПОНЕДЕЉАК: Мала математика, правимо скупове користећи различите елементе, обнављамо бројеве, тачкицама одређујемо елементе скупа.

  Прича пред спавање: ”Златокоса и три медведа”

  УТОРАК: Играмо различите игре у паровима, вежбамо стрљење, сарадњу, развијамо такмичарски дух.

  Прича пред спавање: ”Фока из потока”

  СРЕДА: Ликовно стваралаштво – користећи различите предмете (сунђере, четкице, крпице) остављамо занимњиве трагове на папиру, потом организујемо изложбу и износимо своје утиске.

  Прича пред спавање: ”Како настаје песак”

  ЧЕТВРТАК: Говорне игре, користимо брзалице, бројалице да бисмо развијали и и богатили свој речник, смишљамо нове речи и изразе.

  Прича пред спавање: ”Пепељуга”

  ПЕТАК: Слушање музике уз осмишљавање покрета. Користићемо композиције класичне музике.

  Прича пред спавање: ”Мачак у чизмама”

 • 19. – 23. августа

  ПОНЕДЕЉАК: Занимљива математика – вежбамо логичке задатке, обнављамо геометријске облике, присећамо се како они изгледају, покушавамо да оставимо траг у песку, правимо геометријске облике од различитих предмета.

  Прича пред спавање: ”Паук, зец и месец”

  УТОРАК: Обрада песмице “Вртић нас учи да је живот леп”

  Вртић је место где се снева

  Вртић је место где се пева

  Вртић је место где се игра

  Вртић је разигран као чигра

  Вртић нас учи да је живот леп

  Вртић је шарен као цвет

  У вртићу учимо да се заволимо

  И да у животу тугу преболимо.

  Прича пред спавање: ”Немам времена”

  СРЕДА: Сликамо помоћу коцкица од леда, коцкице стављамо у боју, боју наносимо на папир и пратимо шта се дешава. Правимо изложбу радова.

  Прича пред спавање: ”Боловање”

  ЧЕТВРТАК: Ћошак у слободном времену, заједничка драматизација са другарима из предшколске групе.

  Прича пред спавање: ”Речна обала”

  ПЕТАК: Играмо се са сенкама – троје деце се сакрије иза паравана, док остала деца жмуре. Деца имају задатак да погде ко се то налази иза паравана.

  Прича пред спавање: ”Болница на храсту”

 • 12. – 16. августа

  ПОНЕДЕЉАК: На путу од куће до вртића – разговарамо шта све то можемо видети када долазимо у вртић, кога можемо срести на улици, поред којих зграда пролазимо. Своје утиске преносимо на папир.

  Прича пред спавање: ”Плишани зека”

  УТОРАК: Обрада песмице “Деца воле”

  Деца воле чудне ствари,

  као што су оџачари,

  као што су кочничари, као што су….

  Деца воле слатке ствари,

  као што су сутлијаши,

  као што су грилијаши, као што су…

  Деца воле смешне ствари,

  као што су попадаћи, као што су…

  Прича пред спавање: ”Како је кенгур добио реп”

  СРЕДА: “Прича у игри, игра у причи” Душица Бојовић – Авантуре Кларе Бубамаре, кроз пантомиму подстичемо децу да говором искажу оно што мисле, богатимо речник, сазнајемо нешто ново.

  Прича пред спавање: ”Краљ петао”

  ЧЕТВРТАК: Изабери, опиши и испричај. Деца имају задатак да изаберу једну картицу која је лицем окренута на доле, потом имају задатак да испричају шта се на тој картици налази, а могу да користе пантомиму.

  Прича пред спавање: ”Плашљиви веверко”

  ПЕТАК: Ритмичка обрада бројалице “Боде, боде јеж”

  Прича пред спавање: ”Трка низ реку”