Архиве категорија: план рада „Зизилеја“

План рада за групу „Зизилеја“

 • 18. – 22. фебруар

  ПОНЕДЕЉАК: Музичко забавиште: “Садио сам репу” – 9,30 – 10

  Настављамо да разговарамо о воћу и поврћу као и њиховом значају за нас, лепимо сличице воћа и поврћа у одговарајуће корпе.

  Прича пред спавње: “Лавов први дан“

  УТОРАК: енглески језик: Snowball – 9 – 9,30

  Да ти причам причу, богатимо свој речнички фонд, тако што причамо причу на основу слика. Деца ће имати могућност да из кутије извуку слике и помоћу њих испричају неку од њима познатих прича (Пепељуга, Црвенкапа, Три прасета)

  Прича пред спавање: “Пера и вук“

  СРЕДА: Пројектна активност: Украшавамо полицу за књиге, коју смо претходне недеље заједничким снагама склопили, прикупљамо књиге за нашу библиотеку. Разговарамо и планирамо посету школској библиотеци.

  Прича пред спавање: “Три мала човека“

  ЧЕТВРТАК: енглески језик: Simon says – 9 – 9,30

  Вежбамо прецизност и стрпљивост тако што зидамо кулу од пластичних чаша коју ћемо касније уз помоћ лоптице срушити. Помоћу штипаљки покушавамо да ухватимо што више пом-пом лоптица и покушавамо да их сместимо на одговарајуће место.

  Прича пред спавање: “Балу подучава Моглија“

  ПЕТАК: Ликовно стваралаштво, сецкамо, лепимо, правимо мозаик од ситних шарених папирића. Поделићемо се у групе тако да ће једна група правити мозаик са воћем, а друга група мозаик са поврћем.

  Прича пред спавање: “Пиле Пилић“

 • 11. – 15. фебруар

  ПОНЕДЕЉАК: Музичко забавиште: слушање музике – Сметана “Влтава” – 9,30 – 10

  Радне навике код деце – постављамо сто. Шта нам је све од прибора потребно да бисмо поставили сто (тањир, кашика, виљушка, нож), учимо да правилно поставимо сто, такмичимо се ко ће пре правилно да постави сто за све другаре.

  Прича пред спавање: ”Ивица и Марица”

  УТОРАК: енглески језик: All of me – 9 – 9,30

  Пројектна активност: правимо полицу на коју ћемо сместити књиге које доносимо од куће. Деца свакодневно питају када ћемо посетити библиотеку, ошто је зимски распуст у току и нису нам отворене ни школске библиотеке, чим се ђаци врате у школске клупе потрудићемо се да посетимо најближу школску библиотеку и истражимо њене полице и упознамо са запосленима, то ће бити наредни корак у нашем пројекту.

  Прича пред спавање: ”Деко, волим те”

  СРЕДА: Идемо у куповину, у соби ћемо импровизовати продавницу у којој ћемо се поделити на продавце и купце. Класификујемо воће и поврће у различите корпе, разговарамо зашто су за нас важни витамини од воћа правимо воћну салату и цедимо сок.

  Прича пред спавање: ”Врана и крчаг”

  ЧЕТВРТАК: Такмичарске игре, опонашамо како се поједине воћке беру (крушке, јабуке, шљиве), вадимо шаргарепу, кромпир, лук, ко ће пре сакупити више воћкица у своју корпу…

  Прича пред спавање: “Бројање звезда”

  енглески језик: Snowball – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Државни празник: Дан државности Републике Србије

 • 4. – 8. фебруар

  ПОНЕДЕЉАК: Обнављамо песмицу “Пада, пада снежак” Правимо пахуље користећи штапиће за уши и лепак, на шему пахуље деца имају задатак да лепе штапиће за уши и тако добију дивне снежне пахуље.

  Прича пред спавање: ”Лисица и тигар”

  Музичко забавиште: “Другарство” – 9,30 – 10

  УТОРАК: Пројектна активност ”Наша мала библиотека” – износимо своје идеје о томе шта је библиотека, ко тамо ради, шта се тамо налази, договарамо се о даљим корацима кроз које ћемо реализовати наш пројекат, шта ћемо све ново сазнавати и у које време ћемо се овом темом бавити.

  Прича пред спавање: ”Задах лава”

  енглески језик: All of me – 9 – 9,30

  СРЕДА: Кутија погађалица, у кутији се налазе разноврсни предмети (наочаре, аутомобил, коцке, животиње, штипаљке, кликери, санке, слике, књиге…) за свако дете из групе имаће по један предмет, поред кутије се налазе картице са горе поменутим предметима. Деца најпре имају задатак да извуку једну картицу, погледају добро шта се на њој налази, а затим из кутије погађалице изаберу предмет који је исти као предмет који су видели на картици коју су првобитно изабрали.

  Прича пред спавање: ”Жабино краљевство“

  ЧЕТВРТАК: Драматизација приче “Зимогрожљиви пингвин” – деца ће кроз ову драматизацију богатити свој речничк и фонд, али и упознати са догодовштинама маленог пингвина Срећка.

  Прича пред спавање: ”Зека воли да учи”

  ПЕТАК: Трагови у снегу – откривамо које то трагове у снегу остављају поједине животиње које живе у хладним пределима (медвед, лисица, зец, пингвин, ирвас…). Помоћу брашна правимо наше отиске, упоређујемо их међусобно.

  Прича пред спавање: ”Лисица и коза”

 • 28. јануар – 1. фебруар

  ПОНЕДЕЉАК: Музичко забавиште: “Бајка о славују” – 9,30 – 10

  Један, два, три колико грудви имаш ти? Игра кроз коју ћемо вежбати фину моторику кроз прављење малих грудви од папира и од белог пластелина: бацамо коцку, зависно од тога који смо број добили правимо мале грудве, покушавамо да их пребројимо и међусобно их упоређујемо.

  Прича пред спавање: “Љубазни кран”

  УТОРАК: енглески језик: Tick tock – 9 – 9,30

  Северни пол и његов становник бели медвед. Од картонске кутије, помоћу стиропора, алу фолије, вате правимо Северни пол. Вежбамо фину моторику тако што ћемо намотавати бели конац на парче картона које је изрезано у облику белог медведа.

  Прича пред спавање: ”Мали шеф меда”

  СРЕДА: Обрада песмице “Пада, пада снежак”

  Пада, пада снежак

  и на земљу мраз.

  Бела баба зима дошла је до нас.

  Дува, дува ветар и доноси снег

  играју се деца оживео брег.

  Јуре јуре санке, уз весели пој,

  Пахуљице лете као пчела рој.

  Прича пред спавање:”Корњача и зец“

  ЧЕТВРТАК: На белом папиру нацртани су дечак и девојчица. Свако дете има задатак да доцрта оно што недостаје дечаку или девојчици (шал, капа, рукавице, чизма).

  Прича пред спавање: ”Вук и седам јарића”

  енглески језик: Pets – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Скочи на санту леда као поларни меда. На поду радне собе налазе се санте леда којих има мање него што је деце у соби. Деца певају песмицу, а кад је песма завршена деца имају задатак да свако од њих стане на своју санту, игру је завршило дете које није стало на санту леда.

  Прича пред спавање: ”Жабино краљевство”

 • 21. – 25. јануара

  ПОНЕДЕЉАК: На поду радне собе налазе се различити геометријски облици, деца добијају коцку са облицима и имају задатак да баце коцку и да скоче на облик који су добили бацањем коцке. Победник је оно дете које прво пређе свих шест поља колико има на полигону.

  Музичко забавиште: “Химна Светом Сави” – 9,30 – 10

  Прича пред спавање: “Лав и лисица”

  УТОРАК: Данас нам је диван дан, славимо Растку четврти рођендан.

  енглески језик: Tick tock – 9 – 9,30

  Прича пред спавање: “Кока и златно јаје”

  СРЕДА: Ликовно стваралаштво: “Зимска ноћ” – деца имају задатак да користећи белу темперу, различите облике од белог и новинског папира, лепе на црни папир и стварају Зимску ноћ.

  Прича пред спавање: “Ковач и пас”

  ЧЕТВРТАК: Животиње које воле зиму (бели медвед, поларна лисица, снежна сова, поларни зец, ирвас) – читамо занимљиве чињенице о тим животињама и упознајемо се детаљније са овим врстама.

  Прича пред спавање: “Лисица и грожће”

  енглески језик: Tick tock – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Свети Сава, школска слава – разговарамо ко је био Свети Сава, где је живео, зашто је он важан за нас. Читамо приче о Светом Сави, о његовом животу.

  Прича пред спавање: “Чобанин и пас”.

 • 14. – 18. јануар

  ПОНЕДЕЉАК: Зимско облачење – разговарамо коју гардеробу носимо када је хладно (шал, капа, рукавице, скафандер, чизме и сл.). Разврставамо гардеробу, зависно од годишњег доба, такмичимо се ко ће пре обући одређени део гардеробе, украшавамо шалове и капе, а након тога организујемо изложбу радова.

  Прича пред спавање: “Мудри шакал се извукао”

  Музичко забавиште: “Што северац тако дува” – 9,30 – 10

  УТОРАК: Обрада песме “Снешко”

  Црвени носић, шаргарепа,

  очи црне, два дугмета,

  а на глави лончић стари

  пред свима се важан прави.

  Метлу држи једном руком,

  деци маше он са другом.

  Од уља му зуби црни

  због тога се он не буни.

  Лице му се стално смешка,

  добро срце малог Снешка.

  А за сунце и не мари

  што је почело да жари.

  Прича пред спавање: “Грмљавина и муња”

  енглески језик: My body – 9 – 9,30

  СРЕДА: Од хамера, дугмића, туфера правимо Снешка. Уколико напољу буде снега направићемо и једног правог снешка, то ће бити наш групни рад.

  Прича пред спавање: “Лењи Јова”

  ЧЕТВРТАК: Играмо игру “Ја сам страшна зима, ко храбрости има, да из куће изађе, на зими да се нађе.”. Једно дете ће бити зима која има задатак да ухвати што више деце у свој ледени замак. Игра траје док влада интересовање деце.

  енглески језик: Tick tock – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Данас нам је диван дан, славимо Павлу Пуљићу рођендан.

  Прича пред спавање: “Зец има новог пријатеља”

 • 7. – 11. јануар

  ПОНЕДЕЉАК: Божић

  УТОРАК: Разговарамо о Божићу, цртамо Бадњак и чесницу, ко је у нашој породици извукао новчић, шта представља новчић жито, пасуљ, дрен, и сл. Разговарамо о обичајима.

  Прича пред спавање: „Душек за јежа“

  енглески језик: My body – 9 – 9,30

  СРЕДА: Изводимо експерименте у којима ћемо уочити како настаје лед. У неколико посуда сипаћемо воду и оставити је напољу, док ћемо у друге посуде сипати воду и оставити у фрижидер. Сутрадан пратимо шта се догодило да ли је настао лед?

  Прича пред спавање: ”Лијина јазбина”


  ЧЕТВРТАК: Од леда који је настао у нашем експерименту од претходног дана правимо малу макету Северног пола, разговарамо које животиње живе тамо, како изгледају, чиме се хране, како се зову људи који тамо живе (ескими), како се зову њихве куће (иглои) учимо како се ескими поздрављају.

  Прича пред спавање:”Хаски, ескимски пас”

  енглески језик: My body– 9 – 9,30

  ПЕТАК: Правимо полигон спретности у соби, замишљамо да смо животиње које живе на Северном полу и потребно је да прескочимо препреке да бисмо дошли до хране, скачемо, чучимо, прескачемо.

 • 31. децембар 2018. год – 4. јануар 2019. год.

  ПОНЕДЕЉАК: Бојимо кугле на новогодишњој јелци, спајамо цртице да бисмо добили јелку коју је потребно обојити. Учимо “Божићну песму”.

  Са брадом од снега

  и руком од иња,

  Божић нама долази

  од давних давнина.

  Нема таквог дома,

  нема таквих врата

  на која не покуца

  драги Божић Бата.

  Прича пред спавање:“Плава Нова година“

  Музичко забавиште: “Зимска песма” – 9,30 – 10

  УТОРАК И СРЕДА: Државни празник.

  ЧЕТВРТАК: Обнављамо Божићну песмицу, разговарамо о празнику који нам се приближава, који се то обичаји у нашем народу практикују када је Божић, учимо шта је то чесница, бадњак?

  Прича пред спавање:“Божићна ноћ“

  енглески језик: My body – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Правимо нашу чесницу; свако дете ће добити тесто од којег ће направити чесницу; украшавамо бадњак и правимо украсе за њега.

  Прича пред спавање:“Мали Исус“

 • 24. – 28. децембар

  ПОНЕДЕЉАК: Вежбамо за приредбу кореографију и песмице.

  Прича пред спавање: ”Моглијева браћа”

  Музичко забавиште: “Ала веје, веје” – 9,30 – 10

  УТОРАК: Генерална проба за приредбу, испробавамо костиме, кореографију, песмице.

  Прича пред спавање: ”Бела Нова година”

  енглески језик: Jingle bells – 9 – 9,30

  СРЕДА: Правимо и украшавамо честитке које ћемо поклонити својим најмилијима. Користимо хамере, шљокице и сличне украсе.

  Прича пред спавање: ”Заборавни ирвас”


  ЧЕТВРТАК: Данас нам је диван дан, диван дан, нашем Андрији је рођендан.

  Прича пред спавање: ”Писмо Деда Мразу”

  енглески језик: Happy New Year – 9 – 9,30

  ПЕТАК: ”Материце” – разговарамо коме је овај празник посвећен, зашто се слави овај празник, који су обичаји карактеристични за тај дан, како се маме “одвезују” тога дана?

  Прича пред спавање: ”Стиже Нова година”


 • 17. – 21. децембар

  ПОНЕДЕЉАК: Радни лист „Мала школа“

  Млађи: тражимо парове, свака рукавица има свој пар, повезујемо исте рукавице, лепимо поклоне испод јелке, заокружујемо слике књига у којим се говори о Деда Мразу и Новој години.

  Старији: на слици бојимо само играчке (лутка, коцке, лопта, медвед), какво је време напољу, коју одећу облачимо у зависности да ли је топло, кишовито, снежно време? Лепимо по три лопте испред сваког детета.

  Прича пред спавање: “Уображени свештеник”

  Музичко забавиште: “Деда Мразе, деда Мразе” – 9,30 – 10

  УТОРАК: Рукавице, чему служе, како изгледају, од чега се праве, где можемо да их купимо? Правимо рукавице од различитих материјала и украшавамо по жељи деце.

  Прича пред спавање:“Тигрови трагови“

  енглески језик: Jingle bells – 9 – 9,30

  СРЕДА: Обрада приче „Јелка“ В.Сутејева, разговармо о поменутој причи, како изгледа јелка, где расте? Од хамера и папира правимо нашу „групну“ јелку.

  Прича пред спавање: “Плашљива веверица“

  ЧЕТВРТАК: Правимо полигон спретности, прескачемо препреке како бисмо дошли до јелке и поклона који се налазе на другом крају собе, помажемо Деда Мразу да дође до ирваса тако што му помажемо да заобиђе препреке и нађе скривене поклоне у соби.

  Прича пред спавање: “Трка низ реку“

  енглески језик: Jingle bells – 9 – 9,30

  ПЕТАК: “Детињци“ – пошто нам се приближава овај диван празник који је посвећен деци разговарамо о томе шта радимо тога дана, коме је празник посвећен, како се „одвезујемо“? Правимо мале поклончиће које ћемо дати својим најбижима како бисмо се „одвезали“.

  Прича пред спавање:“Ананси и његови синови“