Архиве категорија: план рада „Зизилеја“

План рада за групу „Зизилеја“

 • 19. – 23. новембар

  ПОНЕДЕЉАК: Радни лист “Мала школа”

  старији: Вежбамо графомоторику тако што помажемо: гусеници да дође до листа, бубамари да дође до цвета, пужу да дође до купуса, лепимо налепнице животиња на одговарајуће место.

  Млађи: тражимо скривене предмете на слици – печурку и виолину. Украшавамо хаљину за принцезу, тако што лепимо налепнице на њу. Упознајемо и откривамо која се то превозна средства крећу по путу (аутобус, аутомобил).

  Музичко забавиште: “Разболе се лисица” – 9,30 – 10

  Прича за лаку ноћ: “Супермакса”

  УТОРАК: Број четири – читамо причу о четири девојчице, водимо разговор о прочитаном. Правимо различите скупове од четири елемента, користимо елементе из поменуте приче (торбе, чешљеве, четке), потом у соби тражимо чега то има 4 (нпр. 4 стола, 4 столице, постоје 4 годишња доба, итд.)

  Прича пред спавање: “Супер ципеле”

  енглески језик: Doctor, doctor – 9 – 9,30

  СРЕДА: Музички инструменти у нашем вртићу – имаћемо прилику да видимо како изгледају гитара и виолина и слушаћемо како звуче. Од рециклираних материјала ћемо правити различите музичке инструменте (гитару,звечке… ).

  Прича пред спавање: “Два брата”

  ЧЕТВРТАК: Ово сам ја – посматрамо себе у огледалу, разговарамо о боји косе, боји очију, шта се највише допада детету на себи? Помоћу целофана и боје цртамо једни друге, једно дете је модел док друго помоћу боје наноси на целофан контуре лица другог детета, затим мењају места. Организујемо изложбу радова.

  Прича пред спавање: “Рики Тики Тави”

  енглески језик: Where is…? – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Моја осећања – разговарамо о осећањима, како изгледамо када смо срећни, како када смо тужни, како када смо уплашени, како када смо љути?Читамо причу “Плачко и Ведрана”и кроз драматизацију се упознајемо са главним јунацима. Играмо игру “различите гримасе” у којој показујемо како се осећамо у датим тренуцима

 • 12. -16. новембар

  УТОРАК: Читамо покретом. На великом хамеру су залепљене сличице са три различита мотива (веверица, лешник, дрво). Свака од ових сличица одговара једном покрету (пуцкетање прстићима, тапшање, ударање рукама о сто). Кроз ову активност ћемо вежбати концентрацију и пажњу. Пошто је реч о млађој групи свако дете ће добити по једну сличицу и вежбати по један покрет.

  Прича пред спавање: ”Икс означава место”

  енглески језик: Doctor, doctor – 9 – 9,30

  СРЕДА: Мала математика, формирање појмова у на, кроз различите примере из нашег непосредног окружења. На великом хамеру налази се дрво и башта. На дрво лепимо воће (јабуке, крушке…), а у башту поврће које расте у земљи (лук, шаргарепа, кромпир).

  Прича пред спавање: ”Како је стигао Месец”

  ЧЕТВРТАК: Вешти прстићи осликавају јесење воће (крушке, јабуке, грожђе) користећи водене боје и хамер, правићемо и отиске  помоћу јабуке, обнављамо песмицу Јабучице црвена”.

  Прича пред спавање: Сиромахов сан”

  енглески језик: Doctor, doctor – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Радни листМала школа” – деца имају следеће задатке:

  старији: причамо причу на основу слика (птичица је тужна зато што пада киша, дечак је то видео и одлучио је да јој направи кућицу. Откривамо које животиње живе у шуми, а које у бари. Лепимо сличице испред или иза корњаче.

 • 5. – 9. новембра

  ПОНЕДЕЉАК: Позоришна представа за децу у извођењу Нишког позоришта.

  Прича пред спавање:”Зашто лисица има црвено крзно?”

  Музичко забавиште: „Једног дана решио мој тата“ – 9,30 – 10

  УТОРАК: Драматизација приче “Јабука , В. Сутејева”, деца ће кроз ову причу развијати говор, богатити свој речник, али и имати прилику да глуме, уз помоћ луткица на штапићима. Од пластелина ћемо правити јежића и јабуку.

  Прича пред спавање: ”Чаробна вртешка”

  Енглески језик: Ring-a-ring – 9 – 9,30

  СРЕДА: Смерови кретања – у соби правимо шумске путиће по којима се крећу животиње како би стигле до хране. Имаћемо праве, кружне, вијугаве, цик цак путеве и опонашамо поједине животиње и закључујемо којим се путем то најбрже стиже до хране (правим). Правимо отиске у брашну, песку, разговарамо о њима, како изгледају, итд.

  Прича пред спавање: ”Зашто тигар има пруге?”

  ЧЕТВРТАК: Погоди помоћу чула додира – у велику пластичну посуду сипаћемо просо, кукуруз и различите врсте воћа и поврћа (шаргарепу, кромпир, лук, јабуку, крушку, грожђе, итд.). Свако дете ће имати мараму преко очију и користећи чуло додира има задатак да погоди шта се то крије.

  Прича пред спавање: ”Пинокио“

  Енглески језик: Ring-a-ring – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Радни лист “Мала школа”радимо задатке у којима је потребно изабрати музичке инструменте (клавир, четкица, виолина, коцка, труба, итд.) и заокружити их. Ллепимо кантице са бојама на одговарајуће места, стављамо јабуке у корпе.

  Прича пред спавање:”Свако се понекад боји”

   

 • 29. октобра – 2. новембра

  ПОНЕДЕЉАК: Радни лист “Мала школа”деца имају задатак да помогну чувару зооврта тако што ће пронаћи на слици животиње које су побегле из кавеза, бојимо жабице зеленом бојом, упознајемо и откривамо шта је све хладно (сладолед, снег) и шта је све топло (чај, ватра,).

  Прича пред спавање: ”Оловни војник”

  Музичко забавиште: „Била мама кукумка“ – 9,30 – 10

  УТОРАК: Вешти прстићи праве облаке од туфера и конца – игра кроз коју развијамо одређене покрете. Разговарамо о облацима, цртамо их, итд.

  Обрада песме: „Облак

  Не плачи мали облаче

  Доста си заливао земљу.

  Киша је престала, опет је топло

  Идемо напоље да газимо барице. 

  Прича пред спавање: ”Перкин проблем ”

  Енглески језик: How old are you? – 9 – 9,30

  СРЕДА: Необична школица, у оквиру активности из почетних математичких појмова деца ће имати прилику да одиграју ову занимљиву игру. Најпре се узима коцка и баца се, зависно од тога који геометријски облик (троугао, круг, квадрат, правоугаоник) се на њој добије, дете има задатак да скочи на поље на којем се тај  облик налази.

  Прича пред спавање: ”Алекса и египатска магија”

  ЧЕТВРТАК: Ритмичка обрада песмице ”Капље киша капљицама”, уз одређене покрете – оришћењем музичких инструмената  ритмички ћемо обрадити ову композицију.

  Прича пред спавање: ”Дечак који је желео још кише”

  Енглески језик: How old are you? – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Полигон спретности, скачемо по барицама, прескачемо их, опонашамо како пада киша, како се кријемо од ње, како се скривамо од ветра, итд.

  Прича пред спавање :”Једног кишног дана”

 • 22. – 26. октобар

  ПОНЕДЕЉАК: Моја породица, шта је породица, ко чини породицу (мама, тата, деца, баба, деда, итд.), цртамо породицу, правимо код куће уз помоћ родитеља, породично стабло, правимо рам за породичну слику,учимо песмицу Породица

  Мама има пољубац што лечи,
  тата има смирујуће речи.
  Сестра има поглед који блажи
  ,
  а брат има загрљај што снажи.
  Шта ја имам
  – богаство највеће,
  много пажње, љубави и среће.
  Пуно срце и осмех на лицу
  ,
  јер ја имам сјајну породицу.

  Прича пред спавање: Најбољи загрљај на свету”

  музичко забавиште: Јабучице црвена” – 9,30 – 10

  УТОРАК: Обнављамо песму: Породица

  Радимо вежбе за опуштање ручица, вежбамо фину моторику, тако што ћемо низати малене делове сламчица на вуницу и тако направити наруквице и огрлице за наше другарице, маме, баке.

  Прича пред спавање: Немој да се плашиш”

  енглески језик: This is the way we… – 9 – 9,30

  СРЕДА: Мала математика, формирање појма скупа, елеманата скупа, правимо различите врсте скупова од воћа, поврћа, коцкица, дугмића, бројимо колико има елемената у појединим скуповима, елементе представљамо тачкицама.

  Прича пред спавање: „Вук у јагњећој кожи”

  ЧЕТВРТАК: Правилна исхрана, шта је то? Набрајамо шта је све здрава храна, али и шта то није здраво, што једемо, шта нам квари зубиће, итд.

  Прича пред спавање: „Птица, човек и џин”

  енглески језик: How old are you? – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Радни лист Мала школа”, вежбамо графомоторику, тако што спајамо цртице и на тај начин добијамо слику лисице, коју је потребно обојити. Упознајемо и откривамо ко је уљез” на слици (цвеће, обућа, животиње). Облачимо лутку тако што лепимо одређене делове гардеробе на одговарајућа места.

  Прича пред спавање: ”Зашто је море слано”

 • 15. – 19. октобар

  ПОНЕДЕЉАК: Радни лист Мала школа”, учимо шта све служи за купање (вода, сапун, шампон, итд.), лепимо одређене облике (квадрат и круг) кловновима на њихова одела, тражимо разлике на слици на којој су представљена два цвета, по чему се они разликују.

  прича  пред спавање: „Ти си много мали”

  музичко забавиште: Берем, берем грожђе – 9,30 – 10

  УТОРАК: Мала математика, формирање појмова испред и иза кроз коришћење различитих дидактичких материјала, различитих илустрација на којима су представљени различити примери ових појмова.

  прича пред спавање: Како је леопард стекао пруге”

  енглески језик: I am special – 9 – 9,30

  СРЕДА: Обрада песмице “Ресторани за птице” и разговор о појединим птицама које се селе у топлије крајеве…

  Сваку мрву хлеба,

  која ти не треба,

  дај птици на грани

  гладну је нахрани.

  Нек на свакој грани

  буду ресторани….

  прича пред спавање: Трактор прави дар-мар”

  Позориште у вртићу: „Принцеза и жабац“ – 9,15

  ЧЕТВРТАК: Музичко стваралаштво, звук, шта је то, које звукове можемо да чујемо у нашем окружењу, различите звукове, пссст, шшшшшшш, различите звукове које производе животиње, машине, играчке, опонашамо поједине звукове, погађамо шта се то чује са цд плејера.

  прича пред спавање: „Принчеви и водени вилењак”

  енглески језик: This is the way we… – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Вежбамо фину моторику, разнобојне сламчице стављамо  на штапиће за уши који су у истим бојама као и сламчице, нижемо перлице на конац па задатом обрасцу…

  прича пред спавање: „Спавкосаурус”

 • 8. – 12. октобра

  ПОНЕДЕЉАК: Радни лист ”Мала школа”, упознајемо и откривамо које се боје крију, лепимо животиње одређене боје у задато поље, лепимо сличице на којима је представљена дечја соба, тражимо где су се сакриле веверице.

  Прича пред спавање ”Херој фарме Драч”

  Музичко забавиште: Песме о јесени – 9,30 – 10

  УТОРАК: Вредне руке јесени,заједничка драматизација за децу са колегиницама из  осталих група,деца ће имати прилику да гледају представу коју су специјално за њих припремиле васпитачице.

  Прича пред спавање:”Мали зелени трактор”

  Енглески језик: Happy numbers – 9 – 9,30

   СРЕДА: Обрада песме “Крива је јесен”


  Зашто је лишће постало жуто?

  Север је кажу кашљао љуто

  Зашто су толики пљускови пали

  То су се облаци расплакали!


  Зашто се врба још више сагла?

  Е,њу је притисла најтежа магла

  А зашто је цела природа сива


  Јесен је крива…

  Јесен је крива….

   Прича пред спавање: ”Нојева барка”

  ЧЕТВРТАК: Ликовно сваралаштво, различитим ликовним материјалима украшаваћемо јесење воће и поврће које је штампано на папиру.

  Прича пред спавање ”Вилењаци и обућар”

  Енглески језик: I am special – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Како настаје киша, изводићемо неколико експермената како бисмо приближили деци ову природну појаву (на белом папиру воденим бојицама је обојен облак, помоћу флашице наносимо воду на папир и пратимо шта се догађа)

  Прича пред спавање ”Киша од слаткиша”

 • 1. – 5. октобар

  ДЕЧЈА НЕДЕЉА

  ПОНЕДЕЉАК: Мали вајари, од глине и пластичних модлица ћемо правити различите облике, које ћемо касније украшавати помоћу темпера.

  Уколико нам временски услови дозволе ићи ћемо у шетњу поред Мораве и сакупљати каменчиће, лишће, гранчице од којих ћемо касније правити украсе.

  Прича пред спавање:Фрулаш из Хамлина

  музичко забавиште: Песме о јесени – 9,30 – 10

  УТОРАК: Посетићемо градску библиотеку Владислав Петковић -Дис”,где ће нас у 11 часова угостити и читати приче из кутије

  Прича пред спавање:Сунце и ветар”

  енглески језик: Happy numbers – 9 – 9,30

  СРЕДА: Посетићемо Галерију Надежде Петровић”, где ћемо имати прилику да видимо слике које је насликала једна од наших најпознатијих сликарки, видети њен споменик и чути приче везане за ову велику уметницу.

  Прича пред спавање:Градски и сеоски миш”

  ЧЕТВРТАК: Деца бирају, овај дан деца ће имати прилику да  изаберу шта ћемо да радимо, да ли ћемо цртати, певати, плесати, сликати, маштати, шетати до Мораве, читати приче у природи, уживати

  Прича пред спавање: Авантуре златне рибице

  енглески језик: Happy numbers – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Еко патролана стази здравља ће се скупити другари из сва три вртића, као и ђаци из ОШ Вук Караџић”; сакупљаћемо у црне вреће све оно што не би требало да буде на зеленој површини (пластичне флаше, кесе, папириће…)

  Прича пред спавање: Нова правила капетана Риђобрадог”

   

   

 • 24. -28. септембар

  ПОНЕДЕЉАК: Радни лист Мала школа” у којем деца имају задатак да одређеним бојама (црвена, жута, плава) обоје змајеве, лепимо сличице на одговарајућа места…

  Прича пред спавање: Билијев први дан у школи”

  музичко забавиште: Код бабе и деде на селу – 9,30 – 10

  УТОРАК: Учимо нову песмицу: У вртићу”

   У вртићу сваког дана

  расту деца раздрагана.

  Играју се, плешу, скачу

  забораве тад да плачу.

  Цртамо наш вртић, наше другаре, васпитачице, правимо наруквице пријатељства, разговарамо о другарству, итд.

  Прича пред спавање: Седам гавранова”

  енглески језик: Sailor’s song – 9 – 9,30

  СРЕДА: Домаће животиње, где живе, шта воле да једу, шта од њих добијамо (јаја, месо, млеко, итд.). Правимо наше мало сеоско имање, лепимо сличице животиња које живе на фарми, итд.

  Прича пред спавање: „Ружно паче”

  ЧЕТВРТАК: Ликовно стваралаштво, кромпир штампа, родитељи имају домаћи задатак” да са својим малишанима код куће направе шаре на кромпиру (кромпир се исече на пола па се од половина направе различите шаре) и донесу у вртић где ћемо направити мало такмичење на којем ћемо изабрати најлепшу шару.

  Прича пред спавање: Краљев бели слон”

  енглески језик: Sailor’s song – 9 – 9,30

  ПЕТАК: Инструментална обрада песме Паче”, деца ће уз музичку пратњу научити ову композицију, поједине делове песме представићемо покретом, итд.

  Прича пред спавање: „Ватролетач”

 • 17. – 21. септембар

  ПОНЕДЕЉАК: Прелиставамо нови број Малог Крцка

  Позориште у вртићу: Кад су деца кући сама – 9 – 9,30

  УТОРАК: Правила понашања у вртићу, на пано лепимо слике које представљају лепо или ружно понашање, разговарамо о правилима понашања

  музичко забавиште: Слушање музике: „Јежева кућица“ – 10–10,30

  СРЕДА: Учимо боје – Деци се поделе корпице различитих боја. Задатак им је да што пре сакупе што више различитих ствари које су исте боје.

  ЧЕТВРТАК: Полигон спретности: Провуци се, скочи, чучни, заобиђи, прескочи, скочи као…

  енглески језик: England, Scotland and Wales – 9,15 – 9,45 

  ПЕТАК: Радни лист: Бројимо до три, бројимо три мала јежа, цртамо јежу бодље. Бојимо све што се једе, на локвање лепимо жабице, три локвања за три жабице.

  енглески језик: England, Scotland and Wales – 9 – 9,30