Архиве категорија: План рада „Три фртаља краља“

План рада за групу „Три фртаља краља“

 • 19. – 23. март

  ПОНЕДЕЉАК: Водимо разговор са децом о необичним занимањима, подстичемо децу на машту и креативност. Износе своје претпоставке која су то необична занимања, ко и како  се бави тим занимањима. Читамо занимљивости из енциклопедије о необичним занимањима.

  УТОРАК: Необично занимање: Астронаут

  Деца откривају да се на слици налази астронаут (космонаут) Описујемо слику, радно одело, ракету… Разговарамо о томе шта ради космонаут, где путује, како се зове возило којим иде у свемир? Да ли једе, пије воду, да ли се тушира? Деца износе своје претпоставке, не инсинстирамо на тачности, објашњење ће добити од васпитача.

  енглески језик: My favorite toy – 14,45 – 15,15

  СРЕДА: Ликовна активност: Мали космонаути (од пластелина, теста у боји и картонских кутија правимо „свемир“)

  Покретна игра: Плес у свемиру (Деца се покрећу у складу са музиком тј. када је брза музика значи да смо на Земљи и играју брзо, када је спора музика онда смо у свемиру и играмо успорено.

  ЧЕТВРТАК: Необично занимање: Графички дизајнер

  У госте нам долази графички дизајнер кога ћемо представити деци са свом опремом коју он поседује. Разговараћемо са децом који је то посао којим се он бави и шта све користи од алата, упознаћемо децу са алатом који користи, деца ће заједно са њим  глумити графичког дизајнера.

  енглески језик: My favorite toy – 14,45 – 15,15

  ПЕТАК: Упознајемо се и усвајамо стихове песме: Занимања

  Столар од дрвета направи баш свашта,

  посластичар торте какве смисли машта.

  Пекар кифле, погачице и ђевреке меси,

  поштар ће вас наћи на свакој адреси.

  Кројачица кроји и одећу шије,

  берберин подшиша и браду обрије.

  Болесног љубимца ветеринар лечи,

  а песник нам песму састави од речи.

  музичко забавиште: активно слушање музике (Пећа и вук, Карневал животиња…) – 10 – 10,30

 • 12. -16. март

  ПОНЕДЕЉАК: Упознајемо децу са занимањем „Пекар“. Истичемо како он изгледа, који прибор користи у свом раду, како проводи радни дан. Доносимо деци различите врсте пецива и запажамо шта све пекар може да направи. Деца добијају улогу малих пекара где им нудимо тесто како би умесили пецива.

  УТОРАК:  Изажајно читамо песму „Пекарчић“ и усвајамо стихове:

   Руке перем, брашно сејем,

  капица на глави.

  Месим тесто, тако вешто,

  као пекар прави.

  Пећ се жари у њу стављам,

  хлепчиће по реду кора глатка,

  биће слатка кад је деца једу.

  Песму причамо уз пратњу покрета руку.

  енглески језик: Animals – 14,45 – 15,15

  СРЕДА: Упознајемо децу са занимањем „Доктор“. Полазимо од личног искуства деце. Говоримо деци да нам је лекар послао кутију и да заједно видимо шта се налази у њој. Отварамо кутију и свако дете појединачно вади по један предмет и именујемо га истичући чему служи (здравствена књижица, стетоскоп, епрувета, шприц, топломер, леукопласт, шпатуле,  хирушке маске, завој…)

  ЧЕТВРТАК: Нудимо деци хамер на ком је нацртан лекар  апликације инструмената које лекар користи и које не користи. Задатак за децу је да погоде са слика који инструменти се користе у ординацији, и након што погоде,ту слику залепе на хамер поред цртежа лекара.

  енглески језик: Animals – 14,45 – 15,15

  ПЕТАК: Доводимо у посету полицајца. Преставља се деци и говори о свом занимању. Истичемо изглед његове униформе и предмете које он користи у раду. Разговарамо о томе шта би се десило да нема полицајаца. Испраћамо госта и играмо покретну игру „Полицајци и лопови“.

  музичко забавиште: ритам и темпо – 10 – 10,30

 • 5. – 9. март

  ПОНЕДЕЉАК: Пуштамо деци звук миксера, усисивача и веш машине. Показујемо варјачу, оклагију, пеглу, ванглу и водимо разговор о томе ко те предмете користи у нашој кући. Усмеравамо децу да закључе које послове обављају маме у кући. Говоримо и о занимањима наших мама.

  УТОРАК:  Слушамо композицију „Најлепша мама на свету“ у извођењу дечјег хора Колибри. Усвајамо стихове песме:

  Најлепша мама на свету ?

  Моја мама!

  Одакле нам очи ?

  Родила их мајка!

  Одакле нам уши?

  Родила их мајка!

  Одакле нам руке ?

  Родила их мајка!

  Лети песм око свете,

  лепа лепша него бајка:

  нема дета ни цвета,

  нема, док не роди мајка!

  У свом живоу ја сам срела

  многе, многе добре жене

  * ал је само једна мајка

  хтела да роди баш мене.

  Добра мама, лепа мама,

  само једна, наша мама.

  Благо вама, благо нама,

  благо свима са мамама!

  енглески језик: My mother – 14,45 – 15,15

  СРЕДА: Истичемо значај осмог марта као пРазника, како је настао и коме посвећујемо пажњу тај дан. Израђујемо букет за баке, тетке. Деци нудимо зелене траке за доњи део букета и сечемо цветове које лепимо на горњи део. Сецкањем, савијањем, лепљењем развијамо ситну моторику.

  ЧЕТВРТАК: Израђујемо честитке за маме. Правимо цветове од папира. У формиране честитке деца говоре поруке, које желе да пренесу мами, а ми их записујемо.

  енглески језик: My mother – 14,45 – 15,15

  ПЕТАК: Постављамо полигон са препрекама које се заснивају на опонашању послова које маме обављају у кући. Деца прво распоређују судове у кухињи на своје место, затим пакују веш у корпу, преносе дрвено јаје (помоћу кашике) до постављене вангле како би спремили ручак. Након полигона изводимо покретну игру уз стихове песме „Најлепша мама на свету“.

  музичко забавиште: Вуче, вуче, Ивин воз, Висибаба мала… – 10 – 10,30

 • 29. јануар – 2. фебруар

  ПОНЕДЕЉАК: Постављамо деци различите допуњалке и загонетке везане за домаће животиње (кокошка, пас, крава, свиња, гуска, мачка,…). Изражајно казујемо причу „Препирка домаћих животиња“. Водимо разговор о прочитаном и децу постичемо да наброје домаће животиње, користи које имамо од њих и чиме се хране.

  ликовно стваралаштво: Шарени петао – 15,30 – 16

  УТОРАК: На хамеру цртамо сеоско двориште са шталом, свињцем, кокошињцем, обором, оградом, сеном, појилицом, јаре, јагње, теле, ждребе, пиле, прасе док су сличице њихових мајки измешане. Настојимо да деца најпре открију „збрку” и предложе шта треба урадити, тј. где која животиња борави, а затим да придруже апликације мама на одговарајући начин.

  енглески језик: 1,2,3,4 – 14,45 – 15,15

  СРЕДА: На једном крају радне собе постављамо кружно ластиш који представља кокошињац у ком су пилићи. На другом крају стављамо лисицу (дете) изабрано бројалицом. На знак пилићи излазе из кокошињца и кљуцају кукуруз. На следећи знак долази лисица која јури пилиће који беже машући крилима у кокошињац. Дете које лисица ухвати узима његову улогу и игра се понавља у складу са дечјим интресовањима.

   ЧЕТВРТАК: Децу делимо у групе и дајемо им селедеће задатке:

  • Прва група – Свако дете добија бели радни лист на коме је нацртана овца. Деца треба да обоје главу овце и ноге црном дрвеном бојицом, а у позадини да доцртају траву, сунце и да обоје небо. На тело овце и на врху главе деца лепе лоптице од вате које су претходно обликовали.
  • Друга група – Делимо стиропор који треба да обоје зеленом темепром, а затим постављају шибице са свих страна које ће представљати ограду. Деца посипају стиропор сеном. Правимо кокошињац, шталу, обор. Постаљају животиње на одговарајуће место.
  • Трећа група- Добијају картонску ролну коју треба да обоје розе темпером. Деца лепе ирезану и исцртану главу прасета. Лепе, испод очију, чеп од флаше који преставља нос.

  енглески језик: Where s my nose? – 14,45 – 15,15

   ПЕТАК: Слушамо са Цд-а песмицу „Пилићи“ и играмо уз њу покретну игру, опонашамо све животиње које се помињу у песмици.

   

  музичко забавиште: израда звечки – 15,30 – 16

 • 15. – 19. јануар

  ПОНЕДЕЉАК: Читамо причу о електрицитету. Разговарамо о прочитаном. Упознајемо децу са наведеним појмом и продубније га појашњавамо.

  ликовно стваралаштво: Игре бојама – 15,30 – 16

  УТОРАК: Изводимо огледе у области електрицитета:

  • Доносимо балон и папириће. Трљањем балона о вунени џемпер или косу привлачимо исцепкане папириће.
  • Други оглед изводимо са балонима на којима су нацртани осмеси (протрљамо један балон крзном и пустимо их да висе, да се споје, затим протрљамо и други балон да се одбију).
  • Електрично клатно (на дрвеном клену о концу виси куглица стиропора, показујемо деци да ћемо чешљем, који протрљамо кроз косу или вунену тканину, привући куглицу, затим то исто показујемо са дрвеним штапом).
  • Показујемо им следећи оглед са „змијом“, која се налази на металном послужавнику, од танког папира, приближавамо јој флашу која је претходно протрљана вуном.
  • Изводимо оглед „снежна олуја“ (испод стаклене плоче коју поставимо на четири чаше налази се метални послужавник по коме је расут стиропор.

  енглески језик: Whats your name? – 14,45 – 15,15

  Позориштанце у вртићу: Време је за бајку

  СРЕДА:   Изводимо различите огледе са магнетима. У флашу сипамо воду и спајалице. Деци дајемо магнет и они покушавају да спајалице магнетом превуку са дна до врха флашице. Истражујемо шта у соби можемо магнетом привући.

  ЧЕТВРТАК: На сто постављамо различите материјале: папириће, издробљен стиропор, шрафове, металне новчиће, дрвене и пластичне коцке, пластичне чепове. Изнад материјала постављамо чешаљ и магнет. Деца треба, на основу стечених знања, сама процене на које материјале утиче електрицитет, а на које магнетизам.

  енглески језик: My body – 14,45 – 15,15

  ПЕТАК: Постављамо полигон. Делимо децу у две групе. Задајемо да узимају помоћу магнета металне новчиће. Пролазе око чуњева и спуштају их у посуду. Узимају балон из обруча и трљањем о косу га поставе тако да се задржи уз зид. Долазе до стола где помоћу чешља треба да пренесу папириће са једног краја на други крај стола.

  музичко забавиште: песмице о зими – 10 – 10,30

 • 9. – 12. јануар

  УТОРАК: Упознајемо децу са звуцима. Првенствено са звуцима које дају животиње кроз песму Песма о животињама Момчило Тешић. Oпонашамо животиње. Изводимо игру Шетао петао.

  СРЕДА: Децу делимо у три групе. Састављањем слагалица деца формирају слику трамваја, аута и авиона. Говоримо о наведеним саобраћајним средствима и њиховим карактеристикама. Учимо стихове песме Трамвај, ауто и авион. Заједно певамо и опонашамо звуке средстава у саобраћају.

  ЧЕТВРТАК: Доносимо торбу. Бирамо дете бројалицом и задајемо да извуку један предмет из торбе. Уочавамо да смо извукли музичке иструменте. Покушавамо да чујемо звуке које они производе. Након испробавања деци пуштамо звуке на стубу, а они имају задатак да подигну иструмен који се чује.     

  ПЕТАК: Доносимо рециклажни материјал, флашице, пластичне чаше и кантице, пластиичне кашике, чепове,…Правимо музичке  иструменте. Затим их украшавамо помоћу колаж папира.

 • 3. – 5. јануар

  СРЕДА: Децу упознајемо са садржајем песме „Бадњак“ Добрице Ерић. Доносимо грану младог цера и разговарамо са децом о обичајима за Бадње вече. Изводимо игру улога где деца опонашају уношење бадњака у кућу. Делимо их у две групе. Једна група уноси сламу и бадњак, а друга су укућани који дочекују полагача. Касније деца мењају улоге. Објашњавамо деци зашто се слама ставља испод стола и шта радимо када  је поставимо.

  ЧЕТВРТАК: Казујемо песму „Бадњи дан“ Добрице Ерић. Разговарамо о прочитаном. Доносимо малу погачу коју  ломимо са децом. Посматрамо ко је шта извукао. Истичемо значење пасуља, кукуруза, гранчице дрена и паре у погачи. Говоримо о положајнику и чиме га дарујемо када нам дође у кућу.

  ПЕТАК: Доносимо сламу, гране јеле, жир, шишарке и љуспе ораха. Заједно са децом правимо божићни венац и икебане. 

 • 18. – 22. децембар

  ПОНЕДЕЉАК: Изражајно говоримо и усвајамо стихове песме Први снег. Снег као падавина, правимо пахуље од папира…

  International kindergarten – АAISEC – међународно удружење студената – 10 часова

  УТОРАК: Полигон –  на првој препреци су: шаргарепа, грана, дугме, шерпа. Деца их које преносе преко намета снега (постављене столице). Затим котрљају грудву (кугле до стиропора) како би на крају полигона постепено тимским радом формирали Снешка Белића.

  СРЕДА:. Организујемо у дворишту игру: „погоди грудвом“, пронађи у снегу сакривени предмет, правимо модерног Снешка уместо шерпе има качкет, метле-стари радио, наочаре…

  International kindergarten – АAISEC – међународно удружење студената – 10 часова

  ЧЕТВРТАК: Деци нудимо шаблоне рукавица, капе и шала. Украшавамо их и качимо на пано. Истичемо њихов значај зими и од чега се израђују.

  ПЕТАК: Изводимо драмски метод помоћу текста приче Путовање једне пахуље. Деца се кроз игру упознају са процесом кружења воде у природи. Постичемо их на закључивање, покрете и машту.

  International kindergarten – АAISEC – међународно удружење студената – 10 часова

  Играоница Велвет – Долазе нам деда Мраз и Олаф – 14 часова

 • 11. – 15. децембар

  ПОНЕДЕЉАК: Изводимо игру асоцијације где децу откривају да је коначно решење зима. Причамо о апликацијама и решењима колона (снешко, шал и капа, санке). Водимо разговор о зими као годишњем добу.

  International kindergarten – АAISEC – међународно удружење студената – 10 часова

  УТОРАК: Драматизација приче Сликарка зима. Заједно са децом израђујемо шаблоне од папира и лепимо на прозор како би створили слике које прате драматизацију. Постичемо говорно стваралаштво деце на основу направљеног. Израђујемо дворац Сликарке зиме и украшавамога снегом.

  СРЕДА: Истичемо промене у природи током  зиме. Учимо  нешто више о животињама и о њиховој припреми за зиму. Помоћу паноа откривамо на основу станишта која животиња се крије испод слике. Питалицама их постичемо на одговоре.

  International kindergarten – АAISEC – међународно удружење студената – 10 часова

  ЧЕТВРАК: Говоримо о местима где увек има снега. Истичемо карактеристике јужног и северног пола и израђујемо макету.

  ПЕТАК: Вежбе обликовања опонашамо зимске активности –  чистимо снег, бришемо прозоре од поледице, ноге бришемо и тресемо о отирач…). Играмо покретну игру Заледи се.

  International kindergarten – АAISEC – међународно удружење студената – 10 часова

 • 4. – 8. децембар

  ПОНЕДЕЉАК: Деца усвајају појам месеци у години с акцентом на децембар о последњи. Играмо игру Чаробна торба у којој се налазе картице са апликацијама карактеристичних за сваки месец. Ређаћемо их по хронолошком реду. На усвајање наведеног служимо се текстом приче Кућа дванаест месеци.

  International kindergarten – АAISEC – међународно удружење студената – студент из Кореје – часови енглеског језика, упознајемо Кореју – 10 часова

  УТОРАК: Израђујемо кућу дванаест месеци помоћу слика и хамер папира. Смишљамо причу помоћу фотографија у кући. Правимо календар за децембар месец.

  International kindergarten – АAISEC – међународно удружење студената – 10 часова

  СРЕДА: Говоримо о славама које се славе овог месеца.  Наговештавамо којег је датума Нова година. Узимамо календар и проналазимо децембар месец. Лепимо слику славског колача на 19. када је Никољдан, лепимо слику јелке на 31. Заједно са децом разговарамо о активностима које  нас чекају овог  месеца. Децембар је месец када украшавамо јелку. Узимамо дванаест пластичних теглица, где свака преставља један месец. Током целе наредне године постепено их пунимо како би деца визуелно запажала  како пролази време. Правимо дванаест кругова где сваки преставља један месец. Фотографишемо децу и исписујемо њихове рођендане. Пошто се наведене јединице односе на време са децом обрађујемо појам мерење времена.

  ЧЕТВРТАК: Доносимо апликације лампиона. Изводимо покретну игру Пронађи ме и Смести на своје место. Постављамо 3д јелку. Деца покушавају да пронађу сакривене лампионе у соби и сместе на дрво јелке. Украшавамо нашу новогодишњу  јелку.

  ПЕТАК: Слушање песме Седмица, месец, година у извођењу Миње Суботе. Водимо разговор о ономе што су деца доживела, како су разумела песму и шта им се свидело у њој.

  International kindergarten – АAISEC – међународно удружење студената – 10 часова