Архиве категорија: план рада Биберче

Планови рада за јаслену групу „Биберче“

 • 27. – 31 мај

  КУЋИЦЕ ЗА ПТИЦЕ

  У сарадњи са родитељима ћемо покушати да обезбедимо што већи број амбалажног материјала (тетра-пак) различитог облика и величина. Као увод у активности разгледаћемо са децом фотографије различитих кућица за птице (разговараћемо са њима о томе чему служе кућице, какве све кућице постоле и сл.). Потом ћемо их подстицати да сами изаберу материјал којим ће украсити тетра-пак амбалажу. Користићемо темпере, колаж папир, фломастере. На крају ћемо изрезати отвор на кућици и сипати храну за птице (пшеницу, семенке, и сл.). Готове кућице ћемо изложити на прозор и чекати птице које ће долетети до њих.
  Музичко забавиште: Лептир и цвет – среда – 9 – 9,20

 • 20. – 24. мај

  ШАРЕНЕ МУЗИЧКЕ КУТИЈЕ

  У активностима ћемо користити следеће материјале: разне пластичне флаше (веће и мање), пластичне амбалажне кутије са поклопцима, исецкан колаж папир, украсне траке, комадићи платна, фолије, макарони…

  На сто ћемо ставити наведени амтеријал и омогућити деци да сама изаберу амбалажу коју желе да украсе. Слободно и самостално ће бирати и материјал са којим ће украшавати кутију (флашу). Помоћи ћемо деци да налепе украсе на кутије и флаше. По завршетку ћемо понудити дци макароне које треба да убаце у кутије. Показаћемо им како да затворе кутије, а затим ћемо их подстицати да производе звук звецкањем кутија и флаша.

  Музичко забавиште: Коло у мају, Блистај звездо – среда – 9 – 9,20

 • 13. – 17. мај

  МОЈА ПОРОДИЦА

  Обележавамо Међународни дан породице, 15. мај. Са децом ћемо разговарати како се зову, где станују, како им се зову мама, тата, деда, баба, брат, сестра. Тако ћемо упознати децу са различитим члановима њихове породице. Разговараћемо на тему: да ли су они мали или велики, да ли и где раде, ко се са њима игра и ко их води у шетњу. Које су активности које они обављају са својим родитељима.

  Након тогра организујемо игру лутака у којој ћемо користити лутке, пелене, флашице, колица и сл.

  Родитеље ћемо замолити да донесу породичне фотографије, које ћемо разгледати и о којима ћемо разговарати. Свако дете ће у складу са својим могућностима представити своју породицу, млађа деца показивањем, старија именовањем. Након тога правићемо пано наших породица од прикупљених породичних фотографија.

  Музичко забавиште: Пре и после јела, Од вртића

 • 6. – 10. мај

  ОТИСКИВАЊЕ КРУГОВА

  Користимо различите предмете кружног облика и боја како бисмо могли да отискујемо кругове. Подстичемо развој креативности и вежбамо ситну моторику. Упознајемо се са различитим величинама кругова.

  Ставићемо предмете у корпу или кадицу и дати деци да их прво истражују. Велики хамер ћемо залепити на сто и на њему отискивати кругове. Док траје активност са децом ћемо причати о предметима, бојама и отискивању. Подстичемо децу да праве кругове, показаћемо им како да предмет кружног облика бојом пренесу на папир. Старијој деци ћемо показати да прстом стављеним у боју могу да цртају кругове по папиру. У зависности од интересовања деце у игру ћемо додати и друге облике за отискивање, ко што су троугао, квадрат и слично.

  Музичко забавиште: Миљено цвеће шарено, киша пада – среда – 9 – 9,20

   

 • 22. април – 3. мај

  Ускршње корпице

  Разговараћемо са децом о предстојећем празнику Ускрсу. Питаћемо их шта се фарба за Ускрс. Да ли они код куће са својим мама фарбају јаја и које боје користе. Затим ћемо предложити деци да направимо корпице за јаја. Користићемо папир у боји који ћемо савити у лепезу и лепити на хамер, а од вунице ћемо направити ручкице. Деца ће изабрати боју за корпице које ће да праве и у корпицу ће сами лепити јаја од колажа.

  Готове корпице ћемо изложити на пано.

  У вртићу ћемо организовати куцање Ускршњим јајаима.

  Музичко забавиште: Другарство – среда – 9 – 9,20

  ПЕТАК: Велики петак – нерадни дан

  ПОНЕДЕЉАК: Васкршњи празник – нерадни дан

  СРЕДА И ЧЕТВРТАК: Првомајски празници – нерадни дани

 • 15. – 19. април

  ЗАНИМЉИВЕ КОЦКЕ

  За ову игру користићемо мање картонске кутије (различиту амбалажу од флашица, крема, сатова, пасте за зубе, и сл.). Исећи ћемо слике из часописа, дечјих листова и каталога. Понудићемо децу да разне сличице залепе за кутије и на тај начин их украсе по жељи. Док деца буду лепила сличице, разговараћемо да њима о бојама сличица које користе, али и о апликацијама које се налазе на њима. По завршетку активности деца могу да изложе своје коцке или да их однесу кући.

  На овај начин подстичемо развој говора, развој фине моторике и коордицаију око-рука, као и дечју креативност и машту.

  Луткарска позоришна представа у вртићу “Три прасета” – уторак

  Музичко забавиште: Капље киша капљицама – среда – 9 – 9,20

 • 8. – 12. април

  ЦРТАШ ТИ, ЦРТАМ ЈА

  Припремићемо хамере разних боја и селотејпом их причврстити за магнетну таблу у висини дечјег погледа. На средину собе поставићемо сто и на њега ставити средства за сликање (фломастере, воштане боје, темпере, и сл.). Позваћемо децу да заједно нацртају цртеж (деца ће према сопственој жељи бирати подлогу, односно боју хамера и средства за цртање).

  Због удаљености стола са средствима за цртање од подлоге, деца ће морати више пута да мењају положај тела, али и да се крећу по соби.

  Ова активност представља групни цртеж, уз комбинацију коришћења различитих средстава за сликање. Деца цртају једна поред других и навикавају се на групну игру, развијају толеранцију и емпатију.

  Музичко забавиште: Пролеће у шуми – среда – 9 – 9,20

 • 1. – 5. април

  ИГРА “СЛОЖИ КАКО ТРЕБА”

  Даћемо деци да разгледају слике дивљих животиња (слон, мајмун, лав, зебра). Именоваћемо све животиње, разговарати о томе шта воле да једу, како се оглашавају и сл.

  Затим ћемо деци дати исте те слике које су разгледали, али исечене на два или три дела. Тражићемо од деце да пробају да их споје. Касније ћемо игру проширити тако што ћемо један део слагалице ставити у кутију (торбу), а деца ће прилазити, извлачити из кутије по један део слагалице и спаривати са другим делом који се налази на столу.

  Музичко забавиште: Пролећно коло – среда – 9 – 9,20

 • 25. – 29. марта

  Препознајемо животиње

  Показујемо деци сликовнице о маци, коки и мишу, причамо по сликовници показујући значајне моменте приче. Омогућавамо деци активно учешће у разгледању, постављајући им питања која траже препознавање и именовање лика и радње. Садржај слике допуњавамо одговарајућим текстом и песмом:

  Ко-ко-да, ко-ко-да,

  бела кока то сам ја.

  Мијау, мијау, мја,

  црна маца то сам ја.

  Када се заврши разгледање, изводимо једноставну драматизацију покретом и речима.

  Након ове игре сваком детету ћемо дати сликовницу животиња. Омогућити им да разгледају, постављају питања, одговарају на питања, причају.

  Музичко забавиште: ЧајковскиКрцко Орашчић– среда – 9 – 9,20

 • 18. – 22. март

  ВИСИБАБА

  За ову активност ћемо припремити велики хамер у боји и на њему нацртати траву, стабљике и листиће за будуће висибабе. Изнад стола на којем деца сликају причврстићемо апликацију са сликом висибабе и припремити белу размућену темперу. Разговарамо са децом о пролећу: питаћемо их које је боје висибаба, расте ли у њиховој башти. Отпеваћемо и песму о висибаби. Показаћемо деци како да отиском шаке на папиру праве главицу висибабе и подстичемо их да направе отисак.

  Висибаба мала

  звонити је стала,

  цин, цин, цин,

  дон, дон, дон,

  чујте мали звон.

  Музичко забавиште: “Одакле нам руке, родила их мајка– среда – 9 – 9,20