Архиве категорија: план рада Биберче

Планови рада за јаслену групу „Биберче“

 • 11. – 15. новембар

  ПРОЈЕКТНА АКТИВНОСТ: НАША МАЛА ФАРМА

  (СЕОСКО ДОМАЋИНСТВО)

  ПОНЕДЕЉАК: Државни празник – Дан примирја у Првом светском рату

  УТОРАК: На дечју иницијативу и жељу да ове седмице на нашу фарму уселимо зечеве, почећемо са прављењем и цртањем кавеза за зечеве. Причаћемо о зечевима, колика је то животиња (велика, мала), како изгледа (дуге уши, кратак реп…), где живи и колику кућицу ћемо да му направимо

  Уторак: Певаћемо песмице о зеки, скакутаћемо као зечеви, а пред спавање читати причу “Зека и поточић”

  СРЕДА: Музичко забавиште: “Јабучице црвена

  Показаћемо деци разне фотографије зечева, причаћемо о томе које су боје, шта воле да једу, какве зубе имају. На хамер где се налази наша фарма, залепићемо апликацију кавеза (кућице за зечеве). Понудићемо деци фотографије зечића и подстицати да их залепе на адекватно место.

  ЧЕТВРТАК: Бојимо шаблоне зечева

  ПЕТАК: Поставићемо обучеве свуда по соби и скакаћемо као зеке из обруча у обруч

 • 4. – 8. новембар

  ПРОЈЕКТНА АКТИВНОСТ: НАША МАЛА ФАРМА

  (СЕОСКО ДОМАЋИНСТВО)

  ПОНЕДЕЉАК: Причаћемо о фарми, како изгледа, ко живи на фарми, где се налази фарма

  УТОРАК: На великом хамер папиру ћемо започети да правимо нашу малу фарму. Причаћемо са децом шта све морају имати животиње да би живеле на фарми.

  СРЕДА: Мали концерт – 9 часова

  Музичко забавиште: “Јесења песма”

  Према интересовањима деце ћемо одабрати животињу коју ћемо прву уселити на фарму, затим ћемо јој направити кућицу, показати слике животиње (мужјака, женке и младунаца) и давати деци да лепе апликације животиња на одговарајуће место на хамеру. Разговараћемо о томе ко се брине и на који начин о животињама на фарми, како се хрне, шта од њих добијамо, како се оглашавају, крећу и сл.

  ЧЕТВРТАК: Правимо животињу коју смо уселили од хизни убруса и тоалет папира. Обнављамо оно што смо претходно научили о животињама и фарми.

  ПЕТАК: Разгледамо фарму, причамо о животињи која тренутно живи на нашој фарми. Сваке недеље ћемо разговарали о једној животињи и усељавати је на нашу фарму.

 • 28. октобар – 1. новембар

  ПОНЕДЕЉАК: Скачемо по барицама – игра обручевима: стављамо их на под и подстичемо децу да скачу из обруча у обруч

  УТОРАК: Kруг у кругу – отискујемо темперама кругове на папиру (поклопци, разне округле посуде)

  СРЕДА: На великом белом хамеру исцртавамо кругове различитих величина, које ће деца касније бојити (фломастери, воштане и дрвене бојице)

  Музичко забавиште

  ЧЕТВРТАК: Обручеве ћемо облепити лепљивом траком и подстицати децу да што више лоптица залепе на обруч

  ПЕТАК: Покретна игра „Хоки поки“

 • 28. октобра – 1. новембра

  Kруг

  ПОНЕДЕЉАК: Скачемо по барицама – игра обручевима: стављамо их на под и подстичемо децу да скачу из обруча у обруч

  УТОРАК: Kруг у кругу – отискујемо темперама кругове на папиру ( поклопци, разне округле посуде)

  СРЕДА: На великом белом хамеру исцртавамо кругове различитих величина, које ће деца касније бојити (фломастери, воштане и дрвене бојице)

  Музичко забавиште

  ЧЕТВРТАК: Обручеве ћемо облепити лепљивом траком и подстицати децу да што више лоптица залепе на обруч

  ПЕТАК: Покретна игра „Хоки поки“

 • 21. – 25. октобар

  ДОМАЋЕ ЖИВОТИЊЕ

  ПОНЕДЕЉАК: Читаћемо деци књигу о сеоском имању, разговараћемо о томе које све животиње живе на селу, зашто се гаје, шта добијамо од њих, где оне живе, како се називају њихове куће. Опонашаћемо њихово оглашавање.

  УТОРАК: Упознаћемо децу са младунцима домаћих животиња кроз разне слике. Научићемо како се они називају (теле, јагње, ждребе, јаре…). Kачићемо слике на магнетну таблу и упоређивати младунце са њиховом мамом и татом.

  СРЕДА: Деца ће имати задатак да сама спаре апликације младунаца и одраслих животиња (њихових родитеља). Певаћемо песмице о коки, крави, псу, маци, коњу….

  Музичко забавиште

  ЧЕТВРТАК: Бојићемо шаблоне разних домаћих животиња.

  ПЕТАК: Симболичка игра – играмо се са нашим плишаним и гуменим животињама из собе. Деца тај дан могу донети и неку своју играчку од куће.

 • 14. – 18. октобра

  ШТА СЕ ОКРЕЋЕ. КАКО СЕ ОКРЕЋЕ

  ПОНЕДЕЉАК: Причаћемо са децом о точковима и лоптама, шта се све и како котрља и окреће

  УТПРАК: Бојићемо шаблоне точкова и лопти

  СРЕДА: Разврставаћемо и сортирати сличице великих и малих лопти

  Музичко забавиште

  ЧЕТВРТАК: Вожња аутића и бицикала у дворишту вртића, посматрамо како се окрећу точкови

  ПЕТАК: Игра са обручевима

 • 7. – 11. октобра – Дечија недеља

  ДЕЧЈА НЕДЕЉА

  ДА ПРАВО СВАКО – ДЕТЕ УЖИВА ЛАКО“

  Обрада песмице „Веверица немирница“

  Веверица немирница

  скакуће по грани,

  час је горе, час је доле,

  лешником се храни.

  Брке суче, вредно вуче,

  зимницу сад спрема,

  а кад дође хладна зима

  за њу глади нема.

  ПОНЕДЕЉАК: Певамо песмицу и мотивишемо децу да скакућу као веверице

  УТОРАК: Показујемо деци различите апликације веверица, причамо о томе где она живи, чиме се храни, које је боје и више пута понављамо песмицу

  СРЕДА: Сложићемо апликације веверица на магнетну таблу и тако добити илустровану песмицу уз помоћ које ћемо се преслишавати. Прошетаћемо до парка да бисмо негде пронашли неку веверицу, показали је деци, видели где она живи и чиме се храни.

  Музичко забавиште

  Јавна манифестација “Док прелазе брда и чуке, мама и тата држе се за руке” – радионице за децу и родитеље на Градском тргу у 16,30

  ЧЕТВРТАК: Бојимо шаблоне веверица и обнављамо песмицу

  ПЕТАК: Спортски дан – вежбаћемо скок у даљ, ко може даље да скочи (имитирајући веверице)

 • 30. септембра – 4. октобра

  СПРЕМАМО ЗИМНИЦУ

  Причаћемо са децом о поврћу и воћу које се једе у јесен. Показаћемо им апликације воћа и поврћа и причати о томе шта ко воли да једе. Питаћемо децу да ли знају које је боје одређено воће и поврће, да ли маме и баке на јесен остављају зимницу, где је стављају (у тегле). Потом ћемо деци понудити изрезане облике познатог воћа и поврћа, и усмеравати их да их залепе на шаблон тегле за зимницу. Тако ће направити своју зимницу. За старију децу можемо отежати задатак и понудити велике и мале тегле да сортирају велико воће и поврће у велике тегле, а мало воће и поврће у мале тегле.

  Музичко забавиште – среда

 • 23. – 27. септембра

  Јесење лишће

  Разговарамо са децом о доласку јесени. Kакво је то годишње доба, како се облачимо када дође јесен, да ли пада киша, какво постаје лишће на дрвећу и сл. Понудићемо деци папире на којима се налази шаблон листа. Подстицаћемо децу да фломастерима у одговарајућим бојама обоје свој листић. Kада обојимо сво лишће, залепићемо га на велико дрво изрезано од хамера.

 • 16. – 20. септембра

  КРУГ У КРУГУ

  Овој активнотипретходи разговор о кругу, његовом облику и величини. На великом пакпапиру, који је причвршћен за зид, маркером ћемо исцртавати кругове различитих величина и показиваћемо деци како да помоћу различитих предмета направе отисак круга. Потом деци нудимо претходно припремљену разређену темперу и папир, велики хамер за групни рад или мањи комад папира за индивидуални рад. Подстицаћемо децу да изаберу један предмет (поклопци кутија, затварачи сперејва, мале пластичне кутије, ролне тоалет папира и сл.), умоче га у боју и отисну на папир. Током игре са децом ћемо разговарати како се добија отисак, о бојама и насликаним облицима.