Архиве категорија: план рада Биберче

Планови рада за јаслену групу „Биберче“

 • 19. – 23. новембар

  ПОГОДИ ШТА ЈЕ ТО

  Ова активност развија способност о постојаности предмета, када дете зна да предмет постоји иако га не види.

  Изабраћемо заједно са децом материјал за рад: нпр. пластичне коцке, шоље, кључеве, звечке, чарапе, патофне, мале гумене животиње, итд.

  Показаћемо деци два или три предмета која су им позната, ставићемо их испод пешкира (пелене) и замолити их да ставе руке испод пешкира и осете предмете. Затим ћемо тражити да нам дају један од тих предмета, а да притом не гледају испод пешкира.

  То ћемо исто поновити са платненом торбом, у коју ћемо убацити различите предмете. Тражићемо од деце да их без гледања у торбу опипају и именују. Касније ћемо у торбу убацити и деци мање познате предмете (кључеви, четка за косу…).

  Музичко забавиште: “Разболе се лисица” – среда – 9 – 9,20

 • 12. – 16. новембар

  ЈЕЖИЋ

  Разговарамо са децом о шумским животињама, о томе где живе, чиме се хране. Показујемо деци слике јежа и других шумских животиња.

  Сваком детету дајемо папир са нацртаним јежом и питамо шта јежу недостаје. Када деца уоче да јежу недостају бодље дајемо им пластичне виљушке које су претходно умочене у браон боју. Деца отискују виљушку и праве бодље јежу. Разговарамо са децом о јежу, о његовим карактеристикама, о томе где живи, а потом певамо песмицу о јежу.

  Музичко забавиште: Имитирање животиња уз музику и покрет – среда – 9 – 9,20

   

   

 • 5. – 9. новембра

  Лопте

  Дајемо деци лопте (велике, мале, у бојама). Деца испитују величину и боју лопти. Именоваћемо боје, котрљаћемо лопте по косој, равној површини. Вежбаћемо хватање лопте, бацање лопте,. Певамо песму док се деца играју.

  Велике лопте, мале лопте,

  Велике лопте, мале лопте.

  (показујемо величину лопти рукама)

  Види како се котрљају,

  Види како се котрљају.

  Около, около у круг,

  Около, около у круг.

  Баш овако, баш овако.

  Млађа деца истражују лопте док певамо. Старија деца спарују лопте по величини и бојама.

  Позоришна представа у вртићу – понедељак

  Музичко забавиште: „Била мама кукумка“ – 9 – 9,20

 • 29. октобра – 2. новембра

  Рам за слику

  Показаћемо деци неколико слика у различитим шареним рамовима. Питамо их да ли и они желе да направе рам за своју слику. Дајемо им правоугаоне рамове направљене од белих картонских тањирића. Дајемо деци темпере да обоје рамове. Када се радови осуше, на позадину рама лепимо слике. Заједно постављамо рамове на пано за родитеље.

  Средства: бели картонски тањири, четкице, темепре, фотографија коју  деца доносе од куће.

  Музичко забавиште: „Била мама кукумка“ – 9 – 9,20

 • 22. -26. октобар

  СПРЕМАМО ЗИМНИЦУ

  Разговарамо са децом о томе које воће и поврће воле да једу, разговарамо о њиховим бојама и облицима. Питамо децу да ли им маме и баке спремају воће и поврће и стављају ли га у тегле за зиму. Сваком детету дајемо папир са нацртаном теглом у коју ће отискивати воће и поврће, стављати“ га у тегле за зиму.

  Током недеље ћемо доносити разно воће и поврће да га пажљиво посматрамо, миришемо, опипамо, окусимо… Исећи ћемо плодове на комадиће и заједно са децом ћемо правити „зимницу“, пунићемо тегле, наливати их водом, шећерити, солити, оставити на прозору да посматрамо промене.

  Музичко забавиште: Јабучице црвена” – среда – 9 – 9,20

 • 15. – 19. октобар

  НАША ОБОЈЕНА КУТИЈА

  Деца групно боје велику кутију. Ова активност подстиче паралелну игру. Деца кроз заједничко бојење уче како да буду чланови групе. Ова активност пружа деци да користећи фломастере развијају креативност.

  Материјал: велика картонска кутија и фломастери

  Позваћемо децу да обоје велику картонску кутију. Описиваћемо рад сваког детета. Поред цртежа деце написаћемо њихово име. Изложићемо обојену кутију тако да сви могу да јој се диве.

  Музичко забавиште: Берем, берем грожђе – среда – 9 – 9,20

  Позориште у вртићу: „Принцеза и жабац“ – среда – 11

 • 8. – 12. октобра

  КУЋИЦЕ ОД ДРВЕНИХ ОПИЉАКА

   Пре игре објаснићемо деци од чега је настао материјал којим ћемо радитиНа шаблон кућице нанећемо лепак и подстицати децу да лепе опиљке од резања графитних оловака. Усмерићемо децу да лепе опиљке онако како они желе (без иницијативе одрааслих). Разговараћемо са децом на тему кућица, о њиховим карактеристикама (велике, мале, високе, ниске, итд.). Показиваћемо деци слике различитих кућа и упоређивати их.

  Музичко забавиште: Песме о јесени – среда, 9 – 9,20

 • 1. – 5. октобар

  ГДЕ ЈЕ САТ

  Васпитач навија будилник да звони пред децом. Затим га покрије пеленом или марамом, а за то време деци скрене пажњу на друге играчке.

  Када сат зазвони, васпитач пита децу: Шта је то? Шта се чује? Пронађите га? Где је?”

  Подстицаћемо децу да открију где се налази сакривени сат, да се крећу према извору звука који чују.

  Читаве недеље ћемо се играти са звучним кутијама. Играчкама, трубицама, итд. Правићемо звечке од амбалажног материјала.

  Музичко забавиште: Песме о јесени – среда – 9 – 9,20

   

 • 24.- 28. септембар

  СЛИКАЊЕ ГРОЖЂА

  Игру организујемо за столом, а пре самог почетка сликања направићемо кратак увод у виду приче на дату тему. Деца ће пре почетка сликања разгледати слике и сликовнице о воћу које сазрева на јесен (грожђе, јабуке, крушке, итд.). Подстицаћемо децу да именују воће, питаћемо их које је боје.

  Ролну од убруса умакаћемо у темперу, а затим отискивати на припремљен хамер. Тако ћемо добити изглед грозда. Длан детета ћемо умочити у темперу и отиснути на горњем делу хамера. Тако ће изгледати као лист.

  Музичко забавиште: Јабучице црвена – среда – 9 – 9,20

 • 17. – 21. септембар

  ДОБАЦИ ЛОПТУ

  Играћемо се лоптама. Ова игра може да има много различитих варијанти. Важно је да се током игре деци постављају захтеви манипулације лоптом, именовање, разноврсних лопти и других играчака са којима се дете игра. На пример: „Матија, донеси малу лопту!“ „Сад је котрљај до Милице!“ и слично.

  Певаћемо песмицу и тражити да је деца прате одговарајућим покретима:

  Туп,туп, туп,

  ножицама луп.

  Пљес, пљес, пљес,

  ручицама трес.

  Трес, трес, трес,

  ручицама пљес.

  Трас, трас, трас,

  ножицама пљас.

   

  Позориште у вртићу: Кад су деца кући сама–понедељак: 11-11,30

  музичко забавиште: „Ај берем грожђе“ – среда – 9 – 9,20