Архиве категорија: план рада Биберче

Планови рада за јаслену групу „Биберче“

 • 19. – 23. март

  КУПАМО НАШЕ ЛУТКЕ

  Игре са луткама социјализују децу и могу утицати на развој позитивних карактеристика личности.

  Окупићемо децу на тепиху и објаснити им да ћемо купати  наше лутке (бебе).  Донећемо у кантици топлу воду, припремити пелене, пешкире, купке за бебе, кремице, гардеробу…

  Позваћемо свако дете да приђе и провери да ли је вода довољно топла за купање. Помагаћемо и подстицати децу да купају лутке, а затим ћемо их заједно брисати пешкиром, намазати кремом и обући их.

  Игра ће трајати онолико колико траје интересовање деце.

 • 12. – 16. март

  ШАРЕНА КУТИЈА

  Унећемо у собу велику белу кутију. Објаснићемо деци како могу фломастерима д аобоје кутију или нешто нацртају на њој.

  Описиваћемо заједнички рад групе деце и тако наглашавати узајамну толеранцију и емпатију. Ако дете именује свој цртеж, исказ ћемо забележити на слободном простору кутије.

  Када сва деца заврше са бојењем, поред дечјих цртежа ћемо уписати имена деце и истовремено ту радњу пратити говором. 

  Кутија нам касније може послужити као гаража за аутомобиле, корпа за лопте, лутке или групне ликовне радове.

 • 5. – 9. март

  ШАРАМО ТЕМПЕРАМА И

  ПРАВИМО ЧЕСТИТКЕ ЗА МАМУ

  Мала деца воле директан контакт са бојом којом сликају. Тако неспутано изражавају своју креативност кроз игру бојама.

  Понудићемо деци припремљен папир (честитку) и темпере и подстицаћемо их да прстима наносе боју на папир и тако сликају „цвеће“, „листиће“ , „кружиће“. Уз мало маште и креативности радови ће изгледати веома занимљиво, а деца ће уживати у опуштеној и спонтаној игри.

  Од теста ћемо правити „колачиће“ за маму, баку…

  Читаћемо приче о мамама и младунцима.

   

 • 29. јануар – 2. фебруар

  БОСЕ НОГЕ

   Учимо да скидамо и обувамо чарапице. Шта се носи кад је хладно (као ових дана)? Када перемо ноге? Како? Покажи! Пребројавамо прстиће и учимо: табан, пета, чукаљ. Од наших чарапица постаће лутке. Забављамо се навлачењем чарапа и учимо ствари из свакодневног живота.

 • 15. – 19. јануар

  ЗИМСКА ГАРДЕРОБА

  ЦИЉ: Ова активност је потребна како би с еидентификовале вештине које су потребне за облачење. Такође је ова активност корисна и за развој говора јер повезује речи са предметима.

  АКТИВНОСТ: Док деца седе у полукругу разгледамо књигу о облачењу. Указиваћемо деци на различите делове одеће које имају на себи. Поредићемо одевне предмете по величини, боји, слагаћемо их тако да на једно место иду чарапе, на друго дуксеви… Облачићемо велике лутке, меде, зеке…

  ПРОДУЖЕТАК И ВАРИРАЊЕ: Подстицаћемо децу да нам покажу где се носи одређени део одеће, тако што ћемо им рећи: „ Где иду чарапе?“ Кад дете покаже, рећи ћемо: „Чарапе иду на стопала.“

  Подстицаћемо децу да се сама облаче, да нам додају своју одећу или нам помажу кад треба да подигну руке или повуку панталоне.

 • 9. – 12. јануар

  НАЂИ СВОЈЕ МЕСТО У КРУГУ

  Држећи се за руке, деца ходају у кругу. На знак одраслог (пљесак рукама) пуштају руке и слободно трче по простору собе.

  Када одрасли изговори: „Нађи своје место у кругу!“, деца се постављају кружно као на почетку игре.

  Пре почетка игре одрасли објасни деци да свако треба да запамти своје место у кругу, друга до кога се налази. При понављању игре деца ходају у супротном смеру.

  Током недеље играћемо се круговима. Тражићемо кругове у играчкама, бојићемо кругове, слагати их по боји и величини. Играћемо игру: Свако има свој круг. Задатак за дете је да на један круг стави једну играчку. Велике играчке на велике кругове, мале играчке, на мале кругове. Лепићемо кругове исечене у разним бојама и правити занимљиве креације.

 • 3. – 5. јануар

  БОЖИЋ

  Причаћемо са децом о предстојећем празнику Божићу. Упознаћемо их са неким обележјима Божића. Показаћемо им сламу, дрвце Бадњака, жито, пшеницу и слично. Певаћемо им Божићну песмицу:

  Божић, Божић, благи дан,

  благог Христа рођендан.

  Божић, Божић, светли дан,

  сав светлошћу обасјан.

  Окитићемо Божићно дрвце и правити украсе и колачиће од теста у боји.

 • 18. – 22. децембар

  ИГРА ПАПИРОМ

  ЦИЉ: Развијати код деце моторику шаке, координацију око-рука; развијати осећање слободе у игри са другом децом и одраслима; испитивање материјала, манипулација, додиривање, цепкање, гужвање…

  АКТИВНОСТ: Одрасли ће окупити децу, распоредиће их на тепиху тако да сви могу да чују и виде оно што им се показује. Одрасли ће почети да производи звуке наизменичним ширењем и скупљањем папира. Рећи ће деци: „Чујте како овај папир свира! Хајде да покушате и ви да свирате папиром!“

  Одртасли ће поделити деци припремљене папире и позвати их да се играју заједно са њим. Даће им различите врсте папира (новине, салвете, целофан, украсни папир…). подстицаће их да манипулишу с њим, да испитују, разгледају, цепају, гужвају…

  Када даци опадне интересовање за игре папиром, одрасли ће их позвати да му помогну да сакупе папире у кутије. Учиће их да разврставају папир по врстама, да га сакупљају тако да у различитим кутијама буду различите врсте папира.

  ПРОДУЖЕТАК И ВАРИРАЊЕ: Од гужваног папира ћемо правити украсе за јелку.

 • 11. – 15. децембар

  ПЕВАЊЕ ПЕСМИЦА

  Певање песмица има веома значајно место у васпитно образовном арду. Певање утиче на развој слуха, ритма и емоционалног живота деце, стварање одговарајућих навика и изграђивање музичког слуха.

  Слушање музике и певање буде интересовање деце за свет звукова, ритмова и мелодија.

  Читаве недеље ћемо слушати и певати зимске песме. Посебно ћемо понављати песму:

   

  Деда Мразе, деда Мразе не скрећи са стазе

   

  Преко брда, преко брега и дебелог снега

  јуре неке чудне санке, сребрне и танке.

  Деда Мразе, деда Мразе не скрећи са стазе,

  не оклевај, не дремај, већ поклоне спремај.

  Падају, падају с неба беле звезде,

  санке деда Мраза преко брда језде.

  Падајте, падајте снежније и беље,

  Деда Мраз нам стиже на весеље.

 • 4. – 8. децембар

   

  ПРЕСКАКАЊЕ – ОБИЛАЖЕЊЕ „БАРИЦА“

   

  ЦИЉ: Деца се претварају да прескачу и обилазе „барице“.  Ужиавју у покретима свог тела, а уједно усвајају појам „преко“.

  АКТИВНОСТ: Одрасли ће од папира исећи „барице“ и залепиће их на под. Кад деца приђу, објасниће им да су то барице и да треба да их прескоче или обиђу како не би „поквасили“ патогнице. Док деца вежбају скакање и обилажење препрека одрасли ће их подстицати и вербализовати њихове радње.

  ПРОДУЖЕТАК И ВАРИРАЊЕ: Правићемо барице разних облика и величина. Певаћемо песмицу: „Пада киша капљицама, кап, кап, кап…“