Архиве категорија: Актуелности

 • „Док прелазе брда и чуке, мама и тата држе се за руке“

  Током септембра и октобра месеца 2019. године стручни сарадници у Предшколској установи „Гимназион“ планирају реализацију програма подршке родитељима „Док прелазе брда и чуке, мама и тата држе се за руке“, који се састоји од различитих активности.

  Креирању програма претходило је испитивање ставова родитеља о проблемима и тешкоћама родитељства са којима се свакодневно сусрећу. 

  Општи циљ пројекта: Подизање квалитета родитељства проширивањем знања и пружањем подршке родитељима.

  Специфични циљеви пројекта:

  • Стицање знања, нових увида и боље разумевање себе и своје родитељске улоге;

  • Критички осврт на сопствене родитељске намере, одлуке и поступке;

  • Смелост да се отворено разговара и размењују мишљења и искуства о тешкоћама родитељства;

  • Пораст мотивације за повећање броја деце у породици.

  На основу прикупљених података креиран је програм подршке родитељима који ће се реализовати путем следећих активности:

  9 радионица током којих ће учесници имати прилику да стичу нова сазнања, размењују искуства, дискутују о теми, постављају питања и добијају стручне савете, литературу и уз помоћ едукатора вежбају како да реагују у конкретним проблем ситуацијама са којима се свакодневно сусрећу:

  1. упознавање са програмом: „Док прелазе брда и чуке, мама и тата држе се за руке“, разговори о родитељству, очекивања од програма;

  2. Развојне карактеристике деце предшколског узраста, разумевање дечјих потреба и интересовања;

  3. Васпитни стилови; 

  4. Развој креативности детета;

  5. Послушност, дисциплина – како доћи до ње;

  6. Самопоштовање, позитивна слика о себи;

  7. Како поступити са дететом у кризним ситуацијама – напади беса, ударање… бурне реакције;

  8. Организација слободног времена детета;

  9. Опасности из окружења, упознавање детета са стварима и апаратима који могу да буду опасни по њега.

  2 предавања о актуелним темама препознатим у резултатима упитника за родитеље, интервјуима, свакодневним неформалним разговорима

  1. Стицање здравих навика у исхрани – нутрициониста
  2. Значај вакцинације – педијатар

  Јавна манифестација која промовише програм – у Дечијој недељи.

  Термини одржавања радионица биће објављени на интернет страници Установе.

 • Закључци са родитељских састанака одржаних 7,8 и 9 априла 2019. године
  1. Обележавање Дана планинарског друштва “Каблар” – недеља 7. април – окупљање на паркингу код Ловца од 7,30 до 8 часова – полазак на стазу у 8 часова. Вожња до села Марковица, на путу за Лучане до места где се одваја пут за манастир Сретење и врх Овчара. Успон на врх Овчара, кратко задржавање на три видиковца, након тога силазак до манастира Сретење. Након посете пешачење до амнастира Свете Тројице, посета истом и силазак у Овчар бању. Пешачење до дома Планинарског друштва Каблар где се затвара акција. Учеснике ту чека ручак, планианрски пасуљ и салата. Ручак за децу је бесплатан, родитељи плаћају 250 динара по особи. Превоз је обезбеђен у организацији ПД Каблар и скупштине града Чачка и за децу и родитеље Установе је бесплатан. Пријаве су могуће до петка 5. марта 2019. године.

  2. Васкршњи празници – поводом обележавања Васкршњих празника у четвртак 25. априла 2019. године у преподневним часовима водићемо децу која су заинтересована у манастир Сретење да тамо сви заједно украшавамо јаја. Млађа деца ће имати обезбеђен превоз до манастира, а старија ће са васпитачима ићи на пешчку туру од манастира Преображење до манастира Сретење. Цена превоза уколико је пун аутобус је око 300 динара. Моле се заинтересовани родитељи да се пријаве најкасније до петка 19. априла како би могли да организујемо превоз и пратњу за децу која иду на акцију, као и за децу која остају у вртићу.

  3. Излет у Дино парк на Златибору ће бити организован у месецу маја. Превоз, ручак (пица, палачинка, сок), улазница, едукативна тура са водичем, дечји зип лајн, дечје дино село, обилазак мини и беби зоо врта, тјубинг – ће коштати око1.500 динара зависно од броја учесника (цена превоза зависи од броја путника).

  1. Време је за ажурирање пријава за летовања на Тари или на мору. Моле се заинтересовани да се јаве до краја месеца априла како би обезбедили довољно места за све.

  2. Установа је добила дозволу за проширивање делатности на област организације едукативних излета , рекреативне наставе, летовања, зимовања за децу која нису у установи, као и за област издаваштва, штампања разноврсних материјала, сликовница, књига за децу предшколског узраста.

  3. Дана 24. априла у госте ће нам доћи деца из Косовске Митровице. У питању је позоришна група галерије “Акваријус”. Установа ће бити домаћин деци током преподневних сати. Обићи ћемо установе и споменике културе у Чачку, Овчар бању, вожњу катамараном и ручак. Након тога, у 17 часова у новој згради Градске библиотеке гости ће за децу и родитеље Установе извести позоришну представу под називом “Збуњена бајка”. Улазница за представу кошта 50 динара. Уколико неко од родитеља жели може слободном вољом дати и више. Од новца сакупљеног од продаје улазница биће плаћен превоз од Косовске Митровице до Чачка и назад. Остатак, уколико га буде било, ћемо дати деци да га употребе за набавку нових костима и реквизита за будуће представе.

  4. Током априла месеца васпитачи ће написати описе деце, запажања о њиховом напредовању и развоју. Нека они буду повод за разговор са васпитачима, педагошком службом на тему шта је то на шта треба обратити пажњу, како стимулисати даљи развој или подржати дете да савлада потешкоће. Моле се родитељи да описе не користе за упоређивање свог детета са другом децом, већ за конструктивне разговоре са стручним особљем вртића.

  5. У радним јединицама именовани су одговорни васпитачи: Градски бедем 14а – Кристина Преловић, у Војводе Степе 79 – Тања Николић и Светог Саве – Данијела Манојловић.

  6. Принуђени смо да ту и тамо од септембра месеца направимо мале промене у смислу васпитача који воде групу. Неколико васпитача ће отићи на трудничко боловање, други ће се вратити са породиљског. Водиће се рачуна о томе да се не мењају оба васпитача из групе, али ће неке групе претрпети измене. Молимо родитеље да имају разумевања за овакве промене.

  7. У току је истраживање на тему: Како употреба ТНТ тестова утиче на учење код деце предшколског узраста. У истраживање су укључена деца старија од 5 године. Реч је о тачним и нетачним тврдњама које су саставни део неких рачунарских игара које су опет део програма који се зове “Квизирација – учење кроз игру уз помоћ савремених инфорационих технологија – Модул 1” који је по трећи пот акредитован у заводу за унапређење образовања и васпитања, заведен под бројем 280. Истраживачке активности ће трајати до караја јуна месеца, а резулатети ће бити објављени у неком од стручних часописа и презентовани на стручним сусретима васпитача на нивоу Србије или шире. У истраживање је укључена једна васпитна група из вртића Мали капетан, а очекујемо да нам се придружи и нека група из ПУ “Радост”.

  1. Током летњих месеци ће три студента из различитих земаља света долазити у вртиће три пута недељно да раде програм енглеског језика са децом старијом од 5 година. Програм се спроводи у сарадњи са организацијом Ајзек и плаћа га Установа.

  2. Деца ће убудуће имати попуст од 20% на услуге МЕДИЛАБА – као доказ да дете похађа ПУ “Гимназион” родитељи треба да покажу неку од уплатница које добијају сваког првог у месецу.

 • ШКРИП – школа креативног програмирања и рачунарења

  Налази се у улици Цара Душана 11. Учионица је снабдевена екраном великог формата на коме се приказују објашњења и упутства. Неке од  задатака полазници могу решавати и са свог кућног рачунара. Број полазника по групи је ограничен на 15 и за свакога је обезбеђен по један рачунар на коме ће самостално радити на решавању задатака. 

  Ради се два пута седмично по сат времена у учионици. Може се радити и од куће кроз израду домаћих задатака. За полазнике који то не желе домаћи задаци нису обавезни. Поред личног контакта са инструктором у учионици, полазници могу да затраже додатна објашњења и помоћ електронским путем преко форума.

  Добродошли су полазници свих узраста и свих нивоа почетног знања. Није неопходно познавање рада на рачунару да би се кренуло са обуком. Од пријављених кандидата формираће се групе полазника који могу да раде заједно или у пару. Припремили смо материјале за различите нивое почетног знања и способности. Очекујемо ђаке од 5 до 95 година.

  Очекујемо да се код полазника пробуди унутрашња мотивација за учење. Рачунар ће упознати на другачији начин. Откриваће безбројне могућности за примену свог знања у свакодневном животу и раду. Научиће како размишља један програмер. И све то кроз игровне задатке. Полазници ће имати утисак да се играју не слутећи да раде веома озбиљну ствар.

  ПО ЧЕМУ ЈЕ НАША ШКОЛА ПОСЕБНА?

  Сведоци смо да се у нашој земљи нуди велики број рачунарских обука за давно превазиђене технологије. Креирање нових апликација није могуће са технологијама које су биле актуелне пре 20 и више година. Такве технологије се користе само за одржавање апликација које су настале су пре више од 10 година, још увек су у употреби, али је сасвим извесно да ће у догледној будућности бити замењене новим технологијама. Уколико не буду превазиђене, биће реновиране и осавремењене. Још увек се понегде може наћи радно место које захтева познавање тих застарелих технологија. До када, то нико не може знати, јер се у области програмирања ствари унапређују на дневном нивоу. Нове апликације се стварају на бази технологија које су још увек у повоју и које ће достићи свој врхунац популарности у будућности.

  Свет рачунара се мења огромном брзином и технологије релативно брзо застаревају. Сваке године појављују се нови програмски језици, нове развојне платформе, нове библиотеке. У нашој школи ћемо користити најсавременије технологије, алате и програмске језике. Рад на овим технологијама обезбеђује да полазници стечено знање могу да примене у свом будућем раду. Познавање таквих технологија отвориће им могућности за проналажење бољег радног места. Плате за такве програмере су веће и за њима је већа потражња, јер је много  мање програмера са таквим знањем него ли програмера који познају неке древне технологије.

  Полазници ће у нашој школи научити како да се самостално упознају са технологијама које ће се тек појавити и како да се оспособе за рад са њима. Нове технологије, да би биле усвојене и стекле ширу примену, увек прате и многобројни ресурси за самостално упознавање са њима. У нашој школи ђаци ће учити како да ове ресурсе употребе. То је вештина која их може ставити испред конкуренције.

  ШТА ЋЕ СЕ УЧИТИ У ШКОЛИ?

  • упознајемо полазнике са основама више модерних програмских језика
  • решавамо задатке предвиђене за савладавање основних програмских конструкција у конкретним програмским језицима
  • развијамо програме који аутоматизују неке операције које свакодневно мануелно обављамо користећи рачунаре
  • мини-пројекти: заједнички развијамо апликације које имитирају или замењују неке од апликација које често користимо
  • заједнички осмишљавамо и развијамо нову видео игру
  • користимо рачунар и вештину програмирања за стварање уметничких дела (музика, филм, слика, анимација,)
  • користимо вештину програмирања да повежемо разне уређаје у једну функционалну целину: (мобилни телефон, таблет, десктоп рачунар, веб сервер, камера, микрофон, аматерски електронски уређаји, рачунарски управљане машине, 3D штампач, машина за вез,)
 • Списак ствари за Копаоник

  трегер мајица

  6

  гаћице

  7

  мајице са дугим рукавима

  3-4

  панталоне, тренерке

  3-4

  џемпер, дукс

  2

  чарапе кратке топлије

  7

  дуги веш, хулахопке

  4

  пижама

  1

  капа

  1

  поткапа обавезно

  1

  ски одело

  1 – 2

  шал, рукавице непромочиве

  2

  патофне, папуче

  1

  чизме

  1

  заштитна крема за лице

  1

  прибор за умивање

  1

  влажне марамице – млађи

  слаткиши

  1

  по жељи

 • Шетња са диносаурусима

  Дана 4. маја 2019. године одвешћемо децу у београдску Комбанк арену на представу Шетња са диносаурусима. По речима уредника програма београдске Арене то је најбоља представа за децу коју су икада имали. Видело ју је преко 9 милиона људи у свету. Цена улазнице је 2.250 динара и може се платити у две рате: 1.250 динара до 10. јануара и 1.000 до 10. фебруара 2019. године. Напомена: превоз до Београда и назад изађе увек око 1.000 динара (зависи од броја пријављене деце – цена превоза се подели са бројем путника) и плаћа се крајем априла месеца. Имамо још неколико слободних карата, па молим родитеље да се јаве уколико су заинтересовани за то.

 • Летње авантуре 2019. год.

  ПРВА СМЕНА – Митровац на тари

  термин: 18. – 28. јуни

  смештај: Верина кућа и вила Јасен – Митровац

  цена: 16.000 динара

  пријава: до 1. марта 2019. године

  плаћање: четири месечне рате: март, април, мај, јуни

  МОРЕ – ЧАЊ

  термин: 2. – 12. јули

  смештај: Апартмани Зец – Чањ

  цена: 200 е

  пријава: до 1. марта 2019. године

  плаћање: четири месечне рате – март, април, мај, јуни

  ДРУГА СМЕНА – Митровац на Тари

  термин: 21. – 31. август

  смештај: Верина кућа и вила Јасен – Митровац

  цена: 16.000 динара

  пријава: до 1. марта 2019. године

  плаћање: четири месечне рате: мај, јуни, јули, август

 • Школа креативног рачунарења и програмирања

  Ускоро (почетком новембра 2018. године) почиње са радом школа креативног „рачунарења“ и програмирања. Број полазника по групи је ограничен на 15 и за свакога је обезбеђен по један рачунар на коме ће самостално радити на решавању задатака.  Учионица је снабдевена екраном великог формата на коме се приказују објашњења и упутства. Неке од  задатака полазници могу решавати и са свог кућног рачунара.

  Ради се два пута седмично по сат времена у учионици. Може се радити и од куће кроз израду домаћих задатака. За полазнике који то не желе домаћи задаци нису обавезни. Поред личног контакта са инструктором у учионици, полазници могу да затраже додатна објашњења и помоћ електронским путем преко форума. (више…)

 • санкање, скијање… зимске радости

  ЗИМОВАЊЕ НА РУДНИКУ

  За децу Установе организујемо санкање на Руднику у периоду од 15. до 25. јануара 2019. године.

  Цена зимовања: 16.000 динара у четири месечне рате: октобар, новембар, децембар и јануар.

  Потребно је да се дете пријави васпитачима најкасније до 1. октобра 2018. године.

  Уколико број заинтересоване деце буде велики, зимовање ће се организовати у два термина.

   

  СКИЈАЊЕ НА КОПАОНИКУ – ПРЕДШКОЛЦИ

  термин: 24. фебруар – 3. март 2019. године

  смештај: Вила Параглајдер

  инструктор: Гордан Радуловић

  цена: 250 еура (превоз, смештај, изнајмљивање опреме, боравишна такса, исхрана, 2 сата скијања)

  додатних 2 сата скијања – за децу која то мугу и која се пријаве –

  100 е за седам дана

  Деца старија од 5 година морају купити дечји ски пас. Цена седмодневног дечјег ски паса у прошлој сезони 10.200 динара. Деца млађа од 5 година не морају да купе ски пас. 

  НАПОМЕНА: ски пас ћемо куповати почетком новембра – скијалишта тада обезбеђују попуст, а очекујемо да остваримо и попуст на групну куповину. 

   

  СКИЈАЊЕ НА КОПАОНИКУ – ЂАЦИ

  термин: 3. – 10. фебруар 2019. године

  смештај: Вила Параглајдер

  инструктор: Андрија Ђурђевић

  цена: 400 еура (превоз, смештај, изнајмљивање опреме, боравишна такса, исхрана, 4 сата скијања)

  Деца старија од 11 година морају купити ски пас за одрасле, а деца од 5 до 11 година дечји. Цена седмодневног дечјег ски паса у прошлој сезони била је 10.200 динара, а цена седмодневног ски паса за одрасле била је 15.910 динара.

  НАПОМЕНА: ски пас ћемо куповати почетком новембра – скијалишта тада обезбеђују попуст, а очекујемо да остваримо и попуст на групну куповину. 

 • Прослава Дана Установе – 20. мај – 27. мај
  • недеља 20. мај – Финале такмичења у програмирању – Регионални центар 11 часова
  • уторак 22. мај – Мој љубимац – Градски бедем 14а 10 часова                                        – Отварање изложбе ликовних радова – галерија                                     Народног музеја – 16 часова
  • среда 23. мај – Наука уживо – ОШ „Вук Караџић“ – 10 часова                                       – Ко ће брже, ко ће пре – игре без граница – градски                               парк – 17 часова
  • четвртак 24. мај – Мајстори, мајстори свих заната – Народни                                              музеј – 10 часова                                                                                          – Турнир друштвених игара – ресторан Белви                                          тераса – 16 часова
  • петак 25. мај – Најрецитатори, најговорници – ОШ „Вука                                                 Караџић“ – 10 часова
  • субота 26. мај – Спортски дан – Спортски центар „Младост“ – 17                                    часова
  • недеља 27. мај – Планинарски дан – Полазак код Протића конака                                – 7,30 часова
 • Финале такмичења у програмирању – обавештење

  Финале такмичења у програмирању ће се одржати у недељу 20. маја у Регионалном центру за стручно усавршавање запослених у образовању у Чачку, улица Цара Душана бб са почетком у 11 часова.

  Учесници школског узраста радиће задатке на рачунару, сличне онима које су вежбали током припрема, а који се налазе на сајту ПУ „Гимназион“. На самом такмичењу биће задаци исте врсте са незнетно измењеним позицијама.

  Учесници предшколског узраста ће радити задатке уз помоћ Би-бота на новим таблама.

  Сви учесници финала ће бити награђени излетом који ће се реализовати у недељу 3. јуна 2018. године и том приликом ће посетити Природњачки центар Свилајнац и након тога археолошко налазиште Виминацијум. На финалном такмичењу ће сваки учесник добити план путовања.

  Срећно!