Архиве категорија: Актуелности

 • Школа креативног рачунарења и програмирања

  Ускоро (почетком новембра 2018. године) почиње са радом школа креативног „рачунарења“ и програмирања. Број полазника по групи је ограничен на 15 и за свакога је обезбеђен по један рачунар на коме ће самостално радити на решавању задатака.  Учионица је снабдевена екраном великог формата на коме се приказују објашњења и упутства. Неке од  задатака полазници могу решавати и са свог кућног рачунара.

  Ради се два пута седмично по сат времена у учионици. Може се радити и од куће кроз израду домаћих задатака. За полазнике који то не желе домаћи задаци нису обавезни. Поред личног контакта са инструктором у учионици, полазници могу да затраже додатна објашњења и помоћ електронским путем преко форума. (више…)

 • санкање, скијање… зимске радости

  ЗИМОВАЊЕ НА РУДНИКУ

  За децу Установе организујемо санкање на Руднику у периоду од 15. до 25. јануара 2019. године.

  Цена зимовања: 16.000 динара у четири месечне рате: октобар, новембар, децембар и јануар.

  Потребно је да се дете пријави васпитачима најкасније до 1. октобра 2018. године.

  Уколико број заинтересоване деце буде велики, зимовање ће се организовати у два термина.

   

  СКИЈАЊЕ НА КОПАОНИКУ – ПРЕДШКОЛЦИ

  термин: 24. фебруар – 3. март 2019. године

  смештај: Вила Параглајдер

  инструктор: Гордан Радуловић

  цена: 250 еура (превоз, смештај, изнајмљивање опреме, боравишна такса, исхрана, 2 сата скијања)

  додатних 2 сата скијања – за децу која то мугу и која се пријаве –

  100 е за седам дана

  Деца старија од 5 година морају купити дечји ски пас. Цена седмодневног дечјег ски паса у прошлој сезони 10.200 динара. Деца млађа од 5 година не морају да купе ски пас. 

  НАПОМЕНА: ски пас ћемо куповати почетком новембра – скијалишта тада обезбеђују попуст, а очекујемо да остваримо и попуст на групну куповину. 

   

  СКИЈАЊЕ НА КОПАОНИКУ – ЂАЦИ

  термин: 3. – 10. фебруар 2019. године

  смештај: Вила Параглајдер

  инструктор: Андрија Ђурђевић

  цена: 400 еура (превоз, смештај, изнајмљивање опреме, боравишна такса, исхрана, 4 сата скијања)

  Деца старија од 11 година морају купити ски пас за одрасле, а деца од 5 до 11 година дечји. Цена седмодневног дечјег ски паса у прошлој сезони била је 10.200 динара, а цена седмодневног ски паса за одрасле била је 15.910 динара.

  НАПОМЕНА: ски пас ћемо куповати почетком новембра – скијалишта тада обезбеђују попуст, а очекујемо да остваримо и попуст на групну куповину. 

 • Прослава Дана Установе – 20. мај – 27. мај
  • недеља 20. мај – Финале такмичења у програмирању – Регионални центар 11 часова
  • уторак 22. мај – Мој љубимац – Градски бедем 14а 10 часова                                        – Отварање изложбе ликовних радова – галерија                                     Народног музеја – 16 часова
  • среда 23. мај – Наука уживо – ОШ „Вук Караџић“ – 10 часова                                       – Ко ће брже, ко ће пре – игре без граница – градски                               парк – 17 часова
  • четвртак 24. мај – Мајстори, мајстори свих заната – Народни                                              музеј – 10 часова                                                                                          – Турнир друштвених игара – ресторан Белви                                          тераса – 16 часова
  • петак 25. мај – Најрецитатори, најговорници – ОШ „Вука                                                 Караџић“ – 10 часова
  • субота 26. мај – Спортски дан – Спортски центар „Младост“ – 17                                    часова
  • недеља 27. мај – Планинарски дан – Полазак код Протића конака                                – 7,30 часова
 • Финале такмичења у програмирању – обавештење

  Финале такмичења у програмирању ће се одржати у недељу 20. маја у Регионалном центру за стручно усавршавање запослених у образовању у Чачку, улица Цара Душана бб са почетком у 11 часова.

  Учесници школског узраста радиће задатке на рачунару, сличне онима које су вежбали током припрема, а који се налазе на сајту ПУ „Гимназион“. На самом такмичењу биће задаци исте врсте са незнетно измењеним позицијама.

  Учесници предшколског узраста ће радити задатке уз помоћ Би-бота на новим таблама.

  Сви учесници финала ће бити награђени излетом који ће се реализовати у недељу 3. јуна 2018. године и том приликом ће посетити Природњачки центар Свилајнац и након тога археолошко налазиште Виминацијум. На финалном такмичењу ће сваки учесник добити план путовања.

  Срећно!

 • Резултати са квалификационог такмичења у програмирању

  На управо завршеном квалификационом такмичењу, такмичари су били подељени у две групе. Једна група је решавала штампане тестове, док су они млађи решавали задатке програмирањем „би-бота“ (робот у облику пчеле).

  Успех такмичара прве групе:

  Име и презиме Број освојених поена
  1 Страхиња Вукомановић 85
  2 Уна Рађеновић 62
  3 Павле Томићевић 54
  3 Невена Бошњаковић 54
  5 Лена Чутовић 46
  5 Филип Кнежевић 46

  Такмичари Вук Арсовић, Огњен Иванковић, Димитрије Лазовић и Софија Игњовић освојили су мање од 40 бодова те се нису пласирали у финално такмичење које ће ускоро бити заказано.

  У другој групи такмичари су постигли следеће резултате:

  Име и презиме Бодови
  1 Игор Михаиловић 100
  2 Ива Рађеновић 85
  2 Стефан Арсић 85
  4 Борисав Петровић 69
  4 Бранка Петровић 69
  4 Кристина Крстовић 69

  Сви такмичари у млађој групи су освојили више од 40 бодова те су стекли право да учествују у финалном такмичењу које ће ускоро бити заказано.

  Сви такмичари који су учествовали добиће грамате за учешће на такмичењу.

 • Такмичење у програмирању – квалификације у недељу 13. маја 2018

  У недељу 13. маја са почетком у 11ч у просторијама Регионалног центра, Улица Цара Душана б.б., у Чачку, одржаће се квалификације за предстојеће такмичење у програмирању за предшколце и основце.

  Дан раније у суботу 12. маја од 11ч до 14ч у просторијама ПУ Гимназион, одржаће се последњи припремни часови пред ове квалификације.

  На квалификацијама такмичари ће решавати штампане тестове, а за оне најмлађе задаци ће бити програмирање бибота.

  Припремне тестове можете наћи ОВДЕ.

  За решавање тестова неопходно је добро извежбати читање и разумевање програма. Ову вештину такмичари могу да усавршавају решавајући задатке на страници Задаци 7.

  Наравно и све друге странице за вежбу су од користи за припремање такмичара.

 • Припреме за квалификационо такмичење у програмирању

  Припреме за квалификационо такмичење у програмирању ће се одржати у понедељак 30. априла 2018. године са почетком у 17, 18 или 19 часова.

  Тестови за вежбање се налазе на сајту Установе и препорука такмичарима је да их раде по реду, тј. да најпре раде задатке првог нивоа, а онда иду редом, јер се задаци постепено усложњавају.

 • Тестови за вежбу

  На овој страни можете наћи тестове за припрему такмичара за предстојеће квалификације. Сваки од тестова садржи пет различитих врста задатака, укупно десет страница. Непарне  странице су задаци, а парне су решења задатака.

  Савет родитељима: одштампајте прву страницу теста и дајте детету да вежба. Проверите решење на другој страници. Ово можете учинити са свим тестовима са ове стране. Када је дете добро извежбало први тип задатака, можете да му одштампате трећу  страницу а решење проверавате на четвртој страници. То све поновите за сваки од тестова са ове стране. Кад је други тип задатака добро извежбан одштампате пету страну, а на шестој проверавате решење и то за сваки од тестова са ове стране. Ово можете поновити и за седму и девету страницу тестова, чија су решења на осмој односно десетој страници.

  Типови задатака су поређани по сложености од најлакших ка сложенијим. Тестови могу варирати у погледу просечне сложености, па их можете поређати по сопственој жељи.

 • Пробно тестирање – програмери

   

   

  У уторак 24. априла у просторијама ПУ „Гимназион“ Градски бедем 14а (код парка) ће се обавити пробно тестирање такмичара пријављених на такмичење у програмирању.

  Тестирање ће се обавити у интервалу од 17 до 20 часова, по следећем распореду:

  • прва група у 17 часова
  • друга група – 18 часова
  • трећа група 19 часова

  Такмичари могу сами да изаберу групу у зависности од осталих обавеза. Срећно!

 • Излет у Београд 20. април

  ПОЛАЗАК: 7,30 часова

  1. Посета позориштанцу „ПУЖ“, почетак представе „ МАЧКА У  ЧИЗМАМА“ је у 10.30 часова. Представа траје 70 мин.

  2. Посета Белом двору на Дедињу. Заказана је за 13.00 часова.

  3. Посета Музеју „Црвена звезда“ на звездином стадијуму.

  4. Посета Музеју „Старих заната“ – Јаинци, испод Авале. Музеј садржи рукотворине из више од 100 земаља света. Презентација опанчарског заната.

  Ланч пакет,  (палачинка, пица, не газирни сок).

  Групна фотографија  А4, по избору шаље се сваком детету по завршетку програма.

  Цена: 2.100, 00 динара по детету.

  ПОЛАЗАК ЗА ЧАЧАК: Око 18 часова

  ПОВРАТАК У 20 часова.