Простор за децу

Објекат који користи ПУ „Гимназион“ има око 160 м2 затвореног простора подељеног на две функционалне целине у којима је сваки део наменски опремљен и уређен. За децу јасленог узраста опремљен је спрат, а за децу вртићког узраста приземље, обоје површине од око 80 м2.
Пријемни део чини мала просторија у којој се, поред гардеробних ормарића налазе информативни пано за родитеље, део спортских реквизита, играчке за игру на отвореном простору и сто за игру ситним конструкторима, кутак живе природе.
Приземље објекта, поред ове просторије, садржи неколико целина које су повезане и имају добру комуникацију:

  • две посебне, али повезане радне собе са структуираним центрима интересовања који су опремљени различитим играчкама, дидактичким средствима и Монтесори материјалима
  • купатило за децу
  • кухиња 

Преградни зидови имају стаклене површине захваљујући чему је очувана визуелна комуникација деце и запослених. 

Простор намењен деци структуиран је по центрима чији садржаји одговарају свим аспектима развоја. Изабрани материјали и средства су у сваком тренутку доступни деци, намештај је покретан и прилагођен потребама васпитно образовног рада. У складу са стандардима поједини делови намештаја су фиксирани за зид.
Приликом уређења простора водило се рачуна о могућности за брзу и лаку трансформацију појединих центара како би се стално уносиле одговарајуће промене. Тако на пример, продавница може током једног месеца да буде прехрамбена, следећег продавница играчака, ципела, накита, кућних потрепштина и слично.
Купатило за децу има два дечја тоалета, одвојена преградом и означена, три лавабоа, дозере за сапун и пешкире, полице са прибором за негу зуба, креме за руке, огледала…
Кухиња је савремено опремљена и служи за сервирање хране.
Радне собе су опремљене играчкама и дидактичким материјалима који одговарају деци различитих узраста, као и различитим областима васпитно образовног рада.
Двориште за игру на отвореном је уређено и пространо. Постављени су следећи елементи: љуљашке за млађу и за старију децу, велики центар са две куле, косом површином за пењање, степеницама и тобоганом, ракета, центар са круговима за пењање, воз, три клацкалице на федерима, гусеница, вртешка, трамболина са водом за вреле летње дане, базени за најмлађе, клупе, канте за отпатке.
Спрат објекта је уређен за боравак деце јасленог узраста и разликује се од приземља. Чини га једна велика просторија у којој има довољно простора за моторичке игре најмлађих. Играчке и материјали одговарају деци млађој од три године. Купатило нуди могућност одржавања комплетне хигијене најмлађих.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *