10. – 14. децембар

ПРЕРУЧИВАЊЕ И ПРЕСИПАЊЕ

Када дете покаже жељу да преручује, пресипа, сипа и пресипа воду (дете то ради у кади користећи своје посуде), оно ће уживати да то вежба и тако развија своју прецизност и изван ових тренутака игре.

За почетак, предлажемо детету да пресипа неке крупне семенке – зрна пасуља, и сл. Припремамо две мале посуде и семенке које ће моћи да пресипа из једне у другу. Затим им дајемо велику кутлачу чија ће употреба захтевати прецизније покрете и више концентрације. Кад дете постане потпуно опуштено док обавља ову активност можемо му дати на једном послужавнику два идентична бокала, довољно мала и лака да може да их користи. Важно је демонстрирати ову активност детету коришћењем прецизних и спорих покрета да би оно могло добро да их разуме и прихвати.

Узимамо пажљиво један бокал, стављамо га иза другог и полако сипамо да би дете имало времена да посматра како семенке клизе. Затим то поново радимо у супротном правцу. Ако нека семенка падне на послужавник, подићи ћемо је, користећи палац и кажипрст. Све ове врсте пресипања заинтересоваће дете и можемо лако да измислимо и друге.

Музичко забавиште: „Зима, зима, е па шта је“ – понедељак – 9 – 9,30

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *