29. октобра – 2. новембра

ПОНЕДЕЉАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: говоримо деци да пре него што сам дошли код њих срели смо Срећка (показујемо гињол лутку уз карактеризацију гласа) који је желео да вам пренесе једну причу о Првој срећи. Разговарамо о томе да ли децу доносе роде, где се бебе рађају, како бринемо о њима, итд. Попуњавамо радни лист из Света око нас. Лепимо апликације на прву фазу живота човека.

Млађа група: затворамо очи и направимо мрак као што је био док смо били у мамином стомаку. Доносимо бебу лутку и разговарамо како се бебе понашају, шта једу, како их пресвлачимо, итд. Децу делимо у две групе. Организујемо игру пресвлачења бебе (лутке).

Прича пред спавање: „То није мој бата“

УТОРАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: Доносимо гардеробу беба и деце.  Упоређујемо дужине рукава, ширине ногавица, величину обуће. Доносимо флашицу, лажу, звечку. Постављамо лутку и деца треба да поставе ствари наспрам, између, поред и тиме усвајају релације положаја. Радимо радне листове из математике релације наспрам, између и поред.

Млађа група: Усвајање стихова песме о беби „Право име“ Дружина Киш. Смишљамо имена за бебе. Пуштамо успаванке за бебе. Разговарамо о њиховој интонацији, јачини. Говоримо колико бебе спавају.

Прича пред спавање: „Лавићев први дан“

Енглески језик: It’s autumn! – 12 – 12,30

СРЕДА: Јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: Постављамо полигон. Децу делимо у две групе. Потребно је да се деца  прво провуку кроз ужи, па затим кроз шири обруч, а затим бебине ствари сместе у торбу (торба је направљена од кутије која има уже и шире отворе кроз које морамо убацити бебине ствари: цуцлу, пелену, звечку, козметику, капице, одећу, итд.), подижу торбу високо и прелазе преко ужег, а затим ширег мостића (израђен од картона) до бебе. Свака група облачи и преповија своју бебу.

Млађа група: Правимо ципелице за бебе од хамер папира, вунице, пертли, папир пене, шарених папира. Радимо задатке у часопису „Крцко“.

Прича пред спавање: „Супер ципеле“

ЧЕТВРТАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: усвајамо стихове песме „Како сам се родио“.  Од гласа до слова Б (тражимо предмете, имена  који се завршавају на слово Б. Тражимо слово Б у средини речи). Попуњавамо радне листове из говра: упознајемо се са самогласницима.

Млађа група: распоредићемо се у колону. Прво ћемо да раширимо ноге, а онда ће свако дете проћи кроз формиран тунел тако што ће пузати као беба. Када сва деца прођу онда ће се провући кроз раскорак који васпитач ради. То исто ћемо поновити и са пробацивањем лопте кроз ужи и шири раскорак.

Прича пред спавање: „Три мала човека“

Енглески језик: – 12 – 12,30

ПЕТАК: Јутарње петоминутно вежбање.

Предшколска група: родитељи доносе фотографију деце када су били бебе и неку садашњу. Постављамо их на сто и упућујемо децу да запазе сличности и разлике, тако да сва деца дођу на ред. Деца треба да уоче да су, у односу на бебе, сада велики, а тада су били мали. Деци лепимо налепнице лаже, бенкице и звечке. На сваком столу се налази предмет који има и на налепници. Потребно је да формирају скуп око стола на коме се налазио тај предмет, посебно скуп бенкица, скуп звечки, итд. Када  то ураде играмо се речима чиме смо богати дечји речник (демунитивима, аугментивима).

Млађа група: Одлазимо у посету јасленој групу и посматрамо бебе, њихово понашање (ход, храњење, плакање, смејање, говор, итд.) и како се медицинске сестре-васпитачи брину о њима. Дозволили смо деци да  поставе питања сестрама у складу са интресовањима о бебама. Након завршеног разговора посматрамо простор и онда децу враћамо у собу где се игају: Замислите да сте мали у пеленама, гучете јер не умете да говорите, не знате још увек да ходате, већ пузите, итд.: Истичемо колико су бебе нежне, осетљиве и да морамо да их пазимо. Објашњавамо деци да бебе не могу одмах да држе стабилно главицу, стоје на ногама и показујемо им вежбе којима се јача врат, мишићи ногу (лежњаци, трбушњаци). Заједно вежбамо.

Прича пред спавање: „Супермакса“

Музичко забавиште: „Била мама кукумка“  – 9,30 – 10

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *