15. – 19. октобар

БОЈЕ

За започињање сензорног откривања боја можемо да направимо три врећице од тканине (црвену, плаву, жуту) у које ћемо ставити по четири или пет предмета који су исте боје као и врећица у којој се налазе. Најпре детету показујемо сваку врећицу и њен садржај одвојено. Касније ће оно моћи да користи истовремено све три врећице и да разврстава предмете по боји, стављајући их у одговарајућу врећицу.

Могу да се осмисле и неке друге активности разврставања на основу боје, тако што ћемо, рецимо, припремити неколико стаклених тегли које ћемо обмотати папиром у боји. Деца ће моћи да разврставају штапиће по боји и да их стављају у одговарајућу теглу.

У току недеље ћемо играти игру „Лов на боје“. То је забавна игрица која подстиче дете да одвоји време да би посматрало боје. На почетку, бирамо једну боју, на пример црвену, и предлажемо детету да је посматра: велики лист црвеног папира, дрвена плочица офарбана у црвено. Показујемо деци црвену боју и изговарамо: Црвено. То је црвена боја”, а онда заједно ређемо по столу предмете црвене боје које смо пронашли у соби. На самом почетку, без обзира на то што ова вежба делује лако, детету ће бити потребан подстицај. Међутим, оног тренутка када буде схватило принцип, оно ће се лако упустити у ову игру.                                                                                  

Музичко забавиште: Берем, берем грожђе – понедељак – 9 – 9,30

Позориште у вртићу: „Принцеза и жабац“ – среда – 8,30

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *