30. јули – 3. август

РАЗВРСТАВАЊЕ ПРИБОРА ЗА ЈЕЛО

Сређивање и разврставање су активности које веома заокупљују дете када се оно налази у осетљивом периоду који се односи на ред – а  та потреба за увођењем реда представља важну етапу у формирању детета. За дете је прилично лако да ставља неке веома једноставне ствари на одговарајуће место. Тако, на пример, када извадимо судове из машине, мало дете може да разврста прибор за јело. За дете од две године ово је веома занимљиво и оно ће посматрати те предмете, тражити одговарајуће место и пазити да их све поређа окренуте у истом смеру.

Ако на почетку дете буде грешило, не треба му замерати. Ускоро ће бити у стању да увиди грешку и да је исправи. Постајаће све прецизније у разврставању. Ако га прекинемо у овој активности, ризикујемо да уништимо његов елан и да у њему изазовемо осећај неуспешности. Дете ради за себе, а наше примедбе би му нарушиле концентрацију и усмериле његову пажњу на нас.

Васпитач ће разговарати са децом о намени прибора, какву храну једемо којим прибором, а потом ће деца разврставати прибор у пластичне преграде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *