15. – 19. јануар

ПОНЕДЕЉАК: Читамо причу о електрицитету. Разговарамо о прочитаном. Упознајемо децу са наведеним појмом и продубније га појашњавамо.

ликовно стваралаштво: Игре бојама – 15,30 – 16

УТОРАК: Изводимо огледе у области електрицитета:

  • Доносимо балон и папириће. Трљањем балона о вунени џемпер или косу привлачимо исцепкане папириће.
  • Други оглед изводимо са балонима на којима су нацртани осмеси (протрљамо један балон крзном и пустимо их да висе, да се споје, затим протрљамо и други балон да се одбију).
  • Електрично клатно (на дрвеном клену о концу виси куглица стиропора, показујемо деци да ћемо чешљем, који протрљамо кроз косу или вунену тканину, привући куглицу, затим то исто показујемо са дрвеним штапом).
  • Показујемо им следећи оглед са „змијом“, која се налази на металном послужавнику, од танког папира, приближавамо јој флашу која је претходно протрљана вуном.
  • Изводимо оглед „снежна олуја“ (испод стаклене плоче коју поставимо на четири чаше налази се метални послужавник по коме је расут стиропор.

енглески језик: Whats your name? – 14,45 – 15,15

Позориштанце у вртићу: Време је за бајку

СРЕДА:   Изводимо различите огледе са магнетима. У флашу сипамо воду и спајалице. Деци дајемо магнет и они покушавају да спајалице магнетом превуку са дна до врха флашице. Истражујемо шта у соби можемо магнетом привући.

ЧЕТВРТАК: На сто постављамо различите материјале: папириће, издробљен стиропор, шрафове, металне новчиће, дрвене и пластичне коцке, пластичне чепове. Изнад материјала постављамо чешаљ и магнет. Деца треба, на основу стечених знања, сама процене на које материјале утиче електрицитет, а на које магнетизам.

енглески језик: My body – 14,45 – 15,15

ПЕТАК: Постављамо полигон. Делимо децу у две групе. Задајемо да узимају помоћу магнета металне новчиће. Пролазе око чуњева и спуштају их у посуду. Узимају балон из обруча и трљањем о косу га поставе тако да се задржи уз зид. Долазе до стола где помоћу чешља треба да пренесу папириће са једног краја на други крај стола.

музичко забавиште: песмице о зими – 10 – 10,30

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *