4. – 6. јануар

ДРЖАЊЕ КАШИКЕ И САМОСТАЛНО ХРАЊЕЊЕ

Ова активност помаже деци да развијају крупну моторику. Активности као што су: храњење, облачење, свлачење… поред крупне и фине моторике, захтевају и развијену перцепцију и оријентацију у простору.

Деци је важно да имају прилику да испробавају своје способности, а одрасли им помажу у ономе што сами не могу да узведу.

Активности самосталног храњења, најпре свлачења, а онда и облачења су прве у низу активности у тзв. Зони наредног развоја. То су активности које дете не може само, али уз помоћ одраслог може да изведе. Свакодневним вежбањем дете постиже самосталност у овим активностима што снажно вуче његов развој унапред.

Имитирањем и увежбавањем ових вештина дете повећава своју самосталност, смањује почетну апсолутну зависност од одраслог што учвршћује његово самопуздање. То повратно утиче на све снажније интересовање за самостално испитивање околине. Тако мала деца добијају прилику да уче, испитују и откривају свет око себе.

Уколико желимо зрелу и самосталну децу, што пре треба да почнемо са осамостаљивањем. Активности храњења и свлачења су идеалне за то.

СРЕЋАН БОЖИЋ ЖЕЛИ ВАМ ГРУПА ЗМАЈ ОГЊЕНИ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *