15. – 19. септембар

ВЕЛИКИ ПОКРЕТИ, МАЛИ ПОКРЕТИ

 ЦИЉ: Деца истражују крупну моторику, тако што трче или скачу и ситну моторику, тако што користе руке кад се играју мањим предметима. Овом активношћу дете учи да успоставља координацију великих, малих, брзих и спорих покрета.

МАТЕРИЈАЛИ: Музуички инструменти, шарене мараме, парчићи тканина јаких боја, папирне траке, греда за одржавање равнотеже, лопте разних величина.

ПРИПРЕМА: Одредићемо простор за вежбање у којем дете може слободно да се креће.

АКТИВНОСТ: Пустићемо музику различитог темпа и подстакнућемо дете да се помера у ритму и да игра. Показаћемо му како да се и даље помера када му дамо да држи мараму, траку од папира или траку од тканине.

Одрасли ће марширати у лаганом и брзом ритму. Охрабриће дете да га имитира. Промениће ритам марширања, по неком другом обрасцу, на пример: два пута брзо, једном полако, два пута брзо, пауза, два пута брзо… Подстакнуће дете да га имитира.

Играће једноставне игре, на пример певање песмица уз просте покрете рукама, тапшање или ударање ногама о под. Тражиће од детета да га опонаша. Одрасли ће скакутати са дететом држећи се за руке.

Вежбаћемо дете да прелази са столице на столицу, држећи га за руке. Покушаћемо да га мотивишемо да скочи на под, пазећи на његову безбедност. Играћемо се лоптама различитих величина: котрљање, добацивање, хватање… играћемо игре које подразумевају трчање и скакутање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *