18. – 21. фебруар

КРЕТАЊЕ СВУДА ПО ПРОСТОРУ

Циљ: Дете доживљава различита осећања док му се тело креће различитим правцима, супротно од силе земљине теже. То је основа за много сложеније и префињеније покрете које ће дете правити кад одрасте и основа за развој сложеније равнотеже и моторичке координације.

Активност: Показаћемо детету како да се пење и силази низ степенице пузећи. На сваком степенику, поставићемо му колена и стопала на степеник испод, чиме му дајемо упутство како да то уради безбедно. Касније ће дете ићи низ и уз степенице држећи одраслог за руку, свладавајући степеник по степеник. Тада ће дете стављати оба стопала на исти степеник пре него што оде на следећи.

Подигнућемо дете и рећи: „Пењемо се!“ или ћемо измислити песму о томе. Кад спуштамо дете, рећи ћемо му: „Спуштамо се!“ Направићемо игру од тога, дижући и спуштајући дете и говорећи му шта радимо: „Идемо горе, горе, горе. Ево нас тако високо.Сада идемо доле, доле, доле!“ Поновићемо колико пута то дете жели.

Обезбедићемо деци прилику да се спуштају низ тобоган. Придржаваћемо дете док се спушта. Стално ћемо користити речи „горе“ и „доле“.

Користећи столице и ћебиће направићемо тунел кроз који ће дете да пузи. Направићемо стазу са препрекама, тако што ће дете да пузи кроз тунел, онда да се пење и силази низ тобоган и врати се у тунел. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *