Сунце се рађа свакога дана

Данас се Пркос пробудио врло рано, од узбуђења. Први пут ће упознати краљицу ТИ-града. Гледа око себе и примећује да остала деца спавају. Ведрана и Племенити нису ту. Устаје и, корачајући тихо, излази напоље. Зора руди. Види своје пријатеље како седе ћутке и гледају у небо. Пролази поред њих, одлази до малог извора који тече нешто ниже и умива се свежом водом. То га је потпуно разбудило. Племенити му показује руком да им приђе ближе. Сео је крај њих. И он без речи посматра хоризонт. Чини се као да су се врхови планина запалили и да се та ватра шири.

– Благодаримо ти, Боже, што смо провели мирну ноћ. Помози нам и у овом новом дану који свиће. Обасипај нас Твојом љубављу – шапуће Ведрана стежући руку свог малог пријатеља.

И Племенити му стишће руку како би га охрабрио. Тај топли додир смирује Пркоса и даје му снаге.

– Тражи и ти нешто од Њега, слуша те! – подстиче га Ведрана.

– Боже Ведранин и Племенитога, помози ми да Те упознам! – изговара тихо.

Тог тренутка извирују први зраци сунца. Једна птичица, шћућурена на оближњој грани, шири крилца, протеже главицу ка истоку и почиње да цвркуће. Творевина се буди.

– Никада до сада нисам видео свитање. Каква лепота и мир!

– Бог ти помаже да га упознаш – говори му Ведрана. – Све те боје свитања и сву лепоту природе не могу створити људске руке, па макар они били вође и краљеви.

– Почињем да верујем у то.

Племенити га грли.

– Веруј, друже мој, веруј и не бој се ничега!

– Једино чега се бојим у овом тренутку јесте сусрет са вашом краљицом. Не познајем правилник понашања у палати. Да ли је исти као код нас или је другачији?

– Какав је то правилник? – пита га Племенити – Први пут чујем ту реч.

– Какав је поредак при пријему код краљице? Колико има корака до престола? Колико поклона да начиним? Реци ми, Ведрана!

– Кажем ти да се смириш! Ништа од свега тога не треба да радиш. Тај правилник који помињеш, овде код нас не важи. Наша учитељица је врло љубазна. Иначе, причала сам јој о теби. Са радошћу нас очекује. Стога, избаци из главе сваку бригу! Не дозволи лошим мислима да ти униште лепо јутро!

Ведранине речи су га подсетиле на савете људи који су му помогли да стигне довде. Иако их до садад није поменуо, с времена на време их се сети…

дану

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *